Zdravje

Peka brez živalskih sestavin

M. D. / revija Bodi zdrava
22. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Jajca, maslo, sladkor, sol, mleko in moka so po navadi nepogrešljive sestavine pri peki sladic, od katerih jih je polovica živalskega izvora. A če poznamo nekaj trikov, lahko iz veganskih sestavin spečemo okusne torte in druge sladice. Kako se torej preprosto lotiti veganske peke?

Shutterstock
Peka brez živalskih sestavin


Zakaj pripravljali veganske sladice

Razen etičnega in trajnostnega vidika, ki govorita v prid veganskim sladicam, imajo tovrstne jedi tudi druge prednosti. Glede na recept lahko s tem prispevamo k manjši vsebnosti nasičenih maščob in holesterola. To sicer ne pomeni, da so takšne sladice same po sebi bolj zdrave, so pa hranilno gledano pogosto boljša izbira. Poleg tega jih lahko uživajo tudi tisti, ki imajo intoleranco na katero od skupin živil, na primer na laktozo.

Na kaj morate biti pozorni

Če se šele lotevate peke veganskih sladic, se pri peki oz. pripravi najprej dosledno držite veganskih receptov. Preizkusite tudi naše predloge – za začetnike je namreč velikokrat preprosteje, da sledijo receptu, kot da sestavine v običajnem receptu poskušajo nadomestiti z veganskimi alternativami. Za to je namreč potrebnih nekaj več izkušenj s pripravo.

DOBRO JE VEDETI
Običajni recepti pogosto vsebujejo sestavine živalskega izvora, pri že pripravljenih sladicah, ki jih na primer kupimo v slaščičarni ali pekarni, pa ni vedno razvidno, iz katerih sestavin so narejene. Če se prehranjujete vegansko, je najboljša izbira, da si veganske sladice pripravljate kar sami.
 

Veganske alternative živalskim sestavinam

Z nekaj vaje in znanja lahko katero koli sestavino živalskega izvora zamenjate z vegansko alternativo. Pri tem morate upoštevati, da lahko veganske sestavine zahtevajo drugačne tehnike obdelave, čas priprave ali temperaturo kot običajne sestavine. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše veganske alternative običajnim sestavinam in nekaj specifik, ki jih je dobro upoštevati.

Jajca

Najpogostejša prilagoditev v receptih, ko želite ustvariti vegansko različico, je peka brez jajc. Ta v običajnih receptih delujejo kot vezivo in tako vplivajo na strukturo testa oz. sladice. Ko iščete zamenjavo za jajca, je zato zelo pomembno, kakšno vlogo imajo ta v prvotnem receptu.

  • Banana: Namesto jajc lahko kot vezivo uporabite zelo zrelo banano, ki hkrati poskrbi tudi za volumen jedi. Upoštevajte, da z eno banano nadomestite dve jajci. Pazite: Če jajca nadomestite z banano, zaradi njene sladkobe zmanjšajte količino sladkorja v receptu (za približno 30 gramov na eno banano).
  • Jabolčna čežana: Kot vezivo v testu ali biskvitu lahko uporabite tudi jabolčno čežano – ena žlica čežane nadomesti eno jajce. Pektin in fruktoza, ki ju vsebuje, dajeta biskvitu stabilnost in hkrati poskrbita za rahlost.
  • Ovseni kosmiči: Tudi drobni oz. fino mleti ovseni kosmiči lahko v testu za kolač ali biskvitu nadomestijo jajca (tri jedilne žlice na eno jajce). Paziti morate, da testo pred peko počiva približno pol ure, da se ovseni kosmiči napijejo in tako med peko opravijo svojo funkcijo.
  • Semena: Lanena semena ali semena čije (oljne kadulje) v vodi nabreknejo in dobijo rahlo sluzasto teksturo, zato prav tako delujejo kot vezivo v veganskih receptih. Jedilno žlico semen zmešajte s tremi jedilnimi žlicami vode, s čimer lahko nadomestite eno jajce.
  • Mešanica avokada in paradižnikove mezge: Tudi tukaj velja pravilo, da z eno jedilno žlico mešanice nadomestimo eno jajce. Ti dve sestavini lahko uporabite za manj sladke veganske jedi.
  • Tekočina vložene čičerike (akvafaba): Ohlajena tekočina, ki ostane pri kuhanju čičerike oz. v kateri je vložena čičerika v konzervi ali kozarcu, je odlična za pripravo sladic – dodamo ji ščep soli in stepemo v sneg, tako kot jajčni beljak.

Maslo

Zamenjava masla je preprosta – kot vegansko alternativno lahko uporabite rastlinsko margarino. V trgovinah so na voljo rastlinski nadomestki masla (mešanica jedilnih olj in kokosove maščobe), pri peki pa se enako dobro obnesejo rastlinski namazi. Če želite, da je testo še posebej rahlo, lahko uporabite veganski nadomestek skute ali jogurta. Ker oboje vsebuje večji delež tekočine, za zgostitev dodajte nekaj škroba ali zdroba.

Mleko

Pri peki veganskih sladic ali drugih jedi namesto mleka uporabite poljuben veganski rastlinski napitek. Posebej dobro se obnesejo ovseni ali mandljevi napitki z višjo vsebnostjo maščob.


Smetana

Smetana je skorajda nepogrešljiva sestavina tort in kremastih sladic. Danes je na voljo že pestra izbira različnih veganskih alternativ smetani. Kot že omenjeno, sta za pripravo biskvitnega testa najboljša ovseni in mandljev napitek, za tortne kreme pa se bolje obnesejo sojin ali kokosov napitek ter napitek iz indijskih oreščkov. Pri pripravi veganskih sladic pa lahko uporabite tudi naslednje alternative običajnim sestavinam:

  • kot sladilo lahko namesto medu uporabite agavin sirup,
  • kot rastlinsko želirno sredstvo lahko uporabite agar agar ali karagenan (oboje pridobivajo iz alg).
  • - RECEPT POSEBEJ -
  • Veganski kolač s čokolado in hruškami


Sestavine:

(za 14 kosov)

  • 180 g pirine moke tipa 1050 in malo moke za posip
  • 45 g kakavovega prahu
  • 2 čajni žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
  • ¼ čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 100 g surovega trsnega sladkorja
  • 180 ml ovsenega napitka
  • 80 ml sončničnega olja
  • 100 g sadne kaše iz jabolk
  • 1 čajna žlička mlete burbonske vanilje
  • 3 majhne hruške
  • 80 g temne čokolade
  • 3 čajne žličke nerafiniranega kokosovega olja
  • 2–3 žlice nasekljanih orehovih jedrc


Priprava PO KORAKIH

1. korak

Pečico najprej segrejte na 180 °C (zgornje in spodnje gretje). Pekač velikosti 25 cm namastite in nanj položite papir za peko.

2. korak

V posodo presejte moko, kakavov prah in pecilni prašek. Dodajte sol, cimet in sladkor ter vse skupaj zmešajte z metlico.

3. korak

V drugi posodi skupaj zmešajte ovseni napitek, olje, sadno kašo iz jabolk in vaniljo. Nato dodajte tekoče sestavine k suhim sestavinam in vse skupaj zmešajte v gladko maso.

4. korak

Maso prelijte v pripravljen pekač in pogladite.

5. korak

Hruške očistite koščic, jim odrežite peclje, posujte z malo moke in dodajte v maso.

6. korak

Kolač pecite približno 50–60 minut v predogreti pečici.

7. korak

Ko je pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi. Kolač nato vzemite iz pekača.

8. korak

Na vodni kopeli počasi stopite čokolado s kokosovim oljem in prelijte čez kolač. Po želji čez posujte še nasekljane orehe.

9. korak

Pustite, da se glazura strdi. Kolač narežite, postrezite in uživajte.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!