Zdravje

Sladkanje z rabarbaro

L. M. / revija Bodi zdrava
21. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Rabarbara je bogata z vitamini in minerali. Vsebuje vitamine A, K in C, od tod tudi njen kiselkasti okus, pa tudi kalcij, kalij, magnezij, mangan in antioksidante. In zaradi vseh teh odličnih lastnosti je nikar ne zavrzite, ampak iz nje naredite najboljše sladice.

Shutterstock
Recepti za jedi iz rabarbare

Ovsene ploščice z rabarbaro

Sestavine:

Za testo:

180 g navadne moke

150 g ovsenih kosmičev

200 g sladkorja

½ žličke pecilnega praška

ščepec soli

170 g masla

Za nadev:

200 g rabarbare

250 g jagod

1 žlica limonovega soka

100 g sladkorja

200 ml vode

3 žlice koruznega škroba

Priprava:

1. V skledi zmešajte moko z ovsenimi kosmiči, sladkorjem, pecilnim praškom in soljo. Nato dodajte zmehčano maslo in zgnetite. Dve tretjini testa vtisnite na dno pekača, obloženega s papirjem za peko.

2. Rabarbaro narežite na koščke, jagode pa na rezine. Zmešajte z limonovim sokom in sladkorjem. Dajte v posodo in zalijte z 200 ml vode, pomešane s koruznim škrobom. Med nenehnim mešanjem kuhajte približno 2 minuti.

3. Nadev razporedite po pripravljenem testu v pekaču, po vrhu dodajte preostalo testo in približno 35 minut pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C. Po peki pustite, da se v pekaču ohladi, nato narežite na porcije.


Tartleti z rabarbaro in jagodami

Sestavine za 45 tartletov:

Za testo:

200 g navadne moke

60 g rjavega sladkorja

1 žlička cimeta

ščepec soli

150 g masla

Za nadev:

200 g jagod

200 g rabarbare

100 g sladkorja v prahu

1 žlica limonovega soka

4 rumenjaki

150 g mehke skute

Za zaključek:

100 g maskarponeja

150 ml smetane za stepanje

1 žlica medu

jagode in rabarbara za okraševanje

Priprava:

1. V skledi zmešajte moko, sladkor, cimet in sol. Maslo stopite in pustite, da se nekoliko ohladi. Nato ga vlijte v zmes in takoj premešajte.

2. Dobljeno testo vtisnite v modelčke za tartlete (približno 8 cm). Pecite pri 180 °C približno 15 minut. Jagode in rabarbaro očistite ter zmešajte s polovico sladkorja in limonovim sokom.

3. Jajčne rumenjake s preostalim sladkorjem stepite nad vročo vodno kopeljo, dokler se ne zgostijo in spenijo. Nato jih zmešajte z mešanico rabarbare in jagod ter dodajte skuto. Pripravljen nadev razdelite na testo v posodicah in približno 15 minut pecite pri 160 °C.

4. Po peki pustite, da se ohladi, nato pa odstranite iz pekačev. Maskarpone zmešajte s stepeno smetano in medom. S kremo krasite tartlete. Na koncu okrasite še z jagodami in rabarbaro.


Rabarbarin sorbet s pistacijami

Sestavine za 6 porcij:

Za sorbet:

600 g rabarbare

1 granatno jabolko

100 ml vode

200 g sladkorja

150 ml belega desertnega vina

Za karamelizirane pistacije:

100 g sladkorja

1 žlica medu

50 g sesekljanih pistacij

Priprava:

1. Rabarbaro očistite, narežite na majhne koščke in naredite gladek pire. Granatno jabolko precedite skozi sito. Potrebujete 100 ml soka.

2. Vodo s sokom in sladkorjem zavrite, da dobite sirup. Približno 50 ml sirupa pustite za prelivanje sorbeta. Ko se sorbet ohladi, vmešajte zmleto rabarbaro in vino.

3. Dajte v skledo in zamrznite za približno 6 ur. Zamrznjen sorbet dajte v skodelice in jih prelijte s sirupom. Okrasite z granatnim jabolkom.

4. V ponvi počasi karamelizirajte sladkor ter dodajte med in pistacije. Prelijte na kovinski pladenj, premazan z oljem. Počakajte, da se strdi, in nalomite na majhne koščke.

Jogurtova pita z rabarbaro

Sestavine:

Za testo:

200 g navadne moke

100 g sladkorja v prahu

100 g masla

1 jajce

ščepec soli

Za nadev:

400 g rabarbare

majhen kos svežega ingverja

3 žlice sladkorja

3 jajca

70 g medu

250 g grškega jogurta

1 žlica koruznega škroba

Za zaključek:

sesekljane pistacije

Priprava:

1. Iz moke, sladkorja, masla, jajca in soli zgnetite gladko testo, ga zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za vsaj 2 uri.

2. Rabarbaro narežite na manjše koščke in jo položite v skledo. Dodajte nariban ingver, sladkor in premešajte. V drugi skledi zmešajte vse preostale sestavine za nadev.

3. Pekač za pito (23 cm) namažite z maslom. Testo razvaljajte in z njim obložite dno in stranice pekača. Odvečno testo odrežite.

4. Nadev iz rabarbare enakomerno razporedite po testu in prelijte z jogurtovim nadevom. Pecite 40–50 minut pri 180 °C. Pečeno pito ohladite na rešetki in jo okrasite s pistacijami.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!