Zdravje

Bodite aktivni na prostem

D.K. / revija Bodi zdrava
18. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Če se obotavljate in se bojite, da vadba na prostem ni tako učinkovita kot vadba v telovadnici, je ta članek kot nalašč za vas. Morda ste eni izmed tistih, ki bi v svoje življenje z veseljem vnesli spremembo, vendar ne veste, kako to storiti. Odkrijte prednosti in najboljše načine vadbe na prostem ter navodila za načrt treninga »na prostem«.

Pixabay
Tek

Vaše razpoloženje se bo izboljšalo

Zadrževanje na prostem na splošno pozitivno vpliva na vaše razpoloženje. Poleg tega vadba na svežem zraku izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje depresijo ali jezo. Po mnenju raziskovalcev iz Združenega kraljestva 5 minut vadbe v naravi pozitivno vpliva na človekovo razpoloženje. Najbolje bo, če se prepričate kar sami. Poskusite porabiti vsaj pet minut za hojo po parku ali gozdu na poti domov iz službe in opazili boste čustveno spremembo.

Vaša samozavest se bo povečala

Trening na prostem lahko pozitivno vpliva tudi na naše možgane, vadba na svežem zraku pa spodbudi vsa človeška čutila na način, ki ga vadba v zaprtih prostorih ne more nadomestiti. Trening na prostem izboljšuje samozavest, zadrževanje v bližini vode in zelenja pa ta učinek še poveča. Poleg tega so manj in srednje intenzivne aktivnosti boljše za povečanje samozavesti kot vadba z visoko intenzivnostjo. Poskusite s hojo, kolesarjenjem ali na primer z delom na vrtu; izboljšali boste ne le svojo kondicijo, ampak tudi samozavest.

Kako telovaditi na prostem

Trening na prostem ima več prednosti in je odlična alternativa fitnes centrom. Pri tem morate najti sistem, prav tako kot pri klasični fitnes vadbi. Če trenirate na prostem, lahko izgubite odvečne kilograme, pridobite mišično maso in izboljšate kondicijo. Tokrat vam bomo dali nekaj nasvetov za vaje na prostem, ki vam bodo pomagale priti v formo. Za nekatere vaje je potrebna oprema, za druge pa lahko v parkih in drugih javnih prostorih uporabljate prosto dostopne predmete.

Tek

Tek je ena izmed najbolj priljubljenih oblik treninga, saj ne potrebujete veliko opreme, obstaja pa veliko različic, s katerimi lahko spet pridobite kondicijo. Tek je odlična aerobna vadba, s katero si krepite sklepe in kosti in ki vam bo pomagala zmanjšati in vzdrževati optimalno telesno težo ter tudi izboljšati razpoloženje.

Park – idealna telovadnica na prostem

Ali živite v bližini parka z drevesi, klopmi ali orodjem za vadbo na prostem? Izkoristite jih – naj bo park med bloki vaša telovadnica. Ne glede na to, ali želite trenirati le določene dele ali celotno telo, spoznajte vaje, ki jih lahko igrivo izpopolnite in obvladate s pomočjo klopi ali dreves.

1. Sklece

Sklece lahko izvajate na več krajih in jih prilagodite lastnim željam. Z njimi lahko odlično trenirate hrbet, bicepse, tricepse in ramena. Preizkusite klopi, stene, stopnice ali tla. Če sklec ne želite izvajati neposredno na tleh, bo za vas odlična ograja. Napnite trebušne mišice in naredite na primer 20 ponovitev v serijah.

2. Sklece v opori zadaj

To je odlična vaja, še posebej za tricepse, vključuje pa tudi ramena. Obstaja več možnosti za njeno izvajanje in ena od njih je, da uporabimo klop. Usedite se na klop in jo držite z rokami ob telesu. Premaknite zadnjico naprej in se čvrsto držite z rokami. Upognite ramena in spustite zgornji del telesa k tlom. Vaja se vam bo morda zdela preprosta, vendar poskusite. Z njo boste trenirali tricepse in ramena.

3. Deska

Za to vajo ne potrebujete veliko opreme, temveč le dovolj prostora, da se uležete na tla. Ne glede na to, ali vajo izvajate na komolcih ali dlaneh, je najpomembnejša tehnika. Postavite se v položaj, podoben tistemu za sklece, postavite komolce pod ramena, pri tem pa poskušajte telo ohraniti ravno, še posebej zadnjico.

4. Dvigovanje na drogu

Dvigovanje na drogu je med ključnimi vajami za mišičast hrbet. V nekaterih parkih boste našli telovadnico na prostem, ki vsebuje tudi drog, lahko pa telovadite tudi brez njega. Vse, kar potrebujete, je trdna palica zadostne višine ali stabilna veja drevesa. Palico primite z obema rokama približno na širini ramen in se preprosto potegnite navzgor. Priporočljivo je narediti 10 dvigov v eni seriji, kar za začetnike niti ni tako preprosto.

5. Stopanje na dvignjeno podlago

Za dober trening nog ne potrebujete veliko naprav in orodij iz telovadnice. Trenirate jih lahko s pomočjo katerega koli dvignjenega segmenta v parku. Če želite pravilno krepiti kvadricepse, zadnje stegenske mišice in zadnjico, poskusite s stopanjem na dvignjeno podlago. Postavite se pred dvignjeno podlago, kot so na primer stopnice, z levo nogo stopite gor, desno nogo pa dvignite za sabo. Stopite korak nazaj in vajo izvajajte tako, da izmenjujete nogi. Stopanje na dvignjeno podlago ima več različic, s katerimi lahko odlično trenirate mišice spodnjega dela telesa.

6. Preskakovanje kolebnice

Iščete vajo za trening nog, ob kateri se boste dobro znojili? Kolebnica ni le otroška igrača. Poleg tega da pomaga pri krepitvi kondicije, lahko z njo trenirate tudi mišice spodnjega dela telesa.

7. Izpadni koraki

Kot ste morda opazili, lahko vse vaje izvajate z lastno težo na prostem. Če govorimo o pravilnem treningu nog, ne smemo pozabiti na izpadne korake. So preprosti in lahko preizkusite več različic, z njimi pa lahko krepite kvadricepse, zadnje stegenske mišice in zadnjico.

8. Počepi

Počepi so ena izmed osnovnih vaj, namenjenih treniranju mišic spodnjega dela telesa. Njihov dodatni plus je tudi izboljšanje stabilnosti in moči osrednjega dela telesa. Mislim, da smo se v osnovni šoli vsi naučili delati počepe, vendar gre za tehnično zahtevno vajo, zato moramo biti pozorni na njeno pravilno izvajanje. Tako bi moralo biti gibanje podobno usedanju, ne upogibanju v kolenih.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!