Zdravje

AKNE – ne tako redka poletna nevšečnost

NINA KOVAČ/ revija Bodi zdrava
17. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Morda boste tudi vi ugotovili, da se je stanje vaše kože trenutno nekoliko poslabšalo. Tudi če navadno nimate problematične kože, lahko poleti kar hitro dobite t. i. kontaktne akne. Gre za akne, ki jih povzroči stik kože z nekaterimi sestavinami v kozmetiki, z mikrobi in bakterijami s predmetov, kot so telefoni ali tesna oblačila, ki povzročajo trenje in draženje.

Shutterstock
akne

Kaj sploh povzroča akne? Načeloma obstajajo štirje glavni razlogi za njihov izbruh: čezmerno izločanje olja v koži, zamašeni lasni mešički, bakterije in hormonsko dogajanje. Zdravljenje aken, vse od kupljenih izdelkov do predpisanih zdravil in kemičnih luščil, lahko zmanjša vnetje in izbruhe aken, pa vendar se nekaterim dogaja, da se izbruhi nenapovedano in brez jasnega razloga še naprej pojavljajo.

Kot smo že omenili v uvodu, obstaja še kar nekaj dodatnih zunanjih dejavnikov, ki lahko vplivajo na izbruh aken.

* Potovanja

Ste se že kdaj povzpeli na letalo s čisto kožo, po kakšnem dnevu pa so jo zajeli mozolji? Žal lahko sprememba okolja sproži nastanek aken, saj je na letalih manj vlage, kar vpliva na kožo, da začne izločati več maščobe (ki vsebuje bakterije), zato da bi se navlažila.

Težava nastane tudi zaradi pomanjkanja spanja, do katerega pogosto pride med potovanji, kar zmoti hormonsko ravnovesje, to pa sproži izbruh aken.


* Umazan vzglavnik

Naš obraz več ur na noč preživi zakopan v blazino, zato se zvečer pogosto uležemo na nabran prah, odmrlo kožo, obrazno maščobo, umazanijo in bakterije. Med spanjem se potimo, tako da je na blazini mogoče najti povečano število bakterij, ki se lahko naslednjo noč prenesejo nazaj na obraz in zamašijo pore.

Tudi neredno odstranjevanje ličil pred spanjem preprečuje koži, da bi se lahko obnavljala, kar maši pore in povzroča mozolje. Zato poskrbite, da bosta vzglavnik in koža vedno čista!


* Neprimerna nega po telovadbi

Med telovadbo se veliko potimo, in čeprav pot sam po sebi ne povzroča izbruhov aken, lahko ujame umazanijo in maščobo na kožo, kar povzroča mozolje, če se ne umijemo. Zato je tako pomembno, da si po telovadbi očistite kožo.


* Bakterije na telefonu

Mobilni telefoni so pogosto izpostavljeni površinam, na katerih kar mrgoli bakterij. Ko telefon pritisnemo ob lice, se te bakterije prenesejo na kožo, kar lahko poveča možnosti za izbruh aken. Sem ter tja je dobro umiti oziroma razkužiti tudi telefon.


* Iztiskanje mozoljev

Med iztiskanjem mozolja lahko njegovo vsebino potisnete globlje v kožo, kar problem samo še poslabša in poveča vnetje, posledica pa so lahko dolgotrajne brazgotine.

* Izdelki za lase

Če na lase nanašate izdelke, ki vsebujejo olje, in trpite za nenadnim izbruhom aken, se težava morda skriva tukaj. Kajti ko se lasje drgnejo ob obraz, lahko koža vpije maščobo z njih in zamaši pore.


* Čopiči za nanašanje ličil

Veliko ljudi pri nanašanju pudra ali senčila uporablja čopiče, a jih ne čisti dovolj pogosto ali dovolj dobro. Tako se v njih začnejo nabirati prah, olje, odmrle kožne celice in stara ličila. Ko tak čopič naslednji dan uporabimo za obraz, si z nabranim materialom zamašimo pore in mozolji pokukajo na plan.

* Sončenje in potenje

Izpostavljanje soncu in vlagi povzroči, da koža postane vroča in prepotena, kar poveča količino bakterij. Med potenjem se nam obleke prilepijo na telo, kar potisne bakterije v kožo in zamaši pore, s tem pa spet pridemo do posledic: mozoljev.


* Izdelki za nego kože

Ste v zadnjem času uporabljali večje število krem proti aknam ali čistilnih sredstev za obraz? Žal kombiniranje različnih izdelkov za nego kože povečuje možnost za ponoven izbruh aken, saj preveč dražečih izdelkov povzroča vnetje kože. Izbruhe lahko povzročijo tudi izdelki, ki vsebujejo olja.


* Nezdrava prehrana

V znanosti ni dokazov, da sama prehrana vpliva na izbruhe mozoljev. Nekateri podatki pa nakazujejo, da lahko hrana z visokim glikemičnim indeksom povzroča več mozoljev. Poleti (in seveda tudi v drugih letnih časih) se zato izogibajte predelani hrani in sladkorju.

Dobro je vedeti

Lokalne kreme za akne (salicilna kislina, azelainska kislina) lahko zelo pomagajo vaši koži. Če že uporabljate taka zdravila, jih nanašajte tudi poleti, prav tako pogosto (običajno dvakrat na dan). Previdnost velja zgolj pri retinoidih, in sicer zaradi občutljivosti za sonce.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!