Zdravje

Seks ima blagodejno moč

D.K. / revija Bodi zdrava
16. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Redni spolni odnosi so več kot le dobra zabava – številne raziskave dokazujejo, da seks nima le pomembne vloge pri dobrem počutju, tako telesnem kot duševnem, ampak spodbuja tudi delovanje imunskega sistema, blaži bolečine, deluje proti nespečnosti in uravnava hormonsko ravnovesje. Poletje je pravi čas, da se posteljnih aktivnosti lotite z novo zagnanostjo.

Shutterstock
Libido je v razmerju zelo pomemben

Ko boste naslednjič zavrnili partnerjevo pobudo z izgovorom, de vas boli glava ali da ste utrujeni, se spomnite, da je seks pravzaprav prav balzam za zdravje. Med spolnim odnosom se namreč sproščajo hormoni sreče endorfini, ki delujejo pomirjevalno, in oksitocin, hormon ljubezni, zaupanja in bližine. Ljudje, ki si redno jemljejo čas za posteljne aktivnosti, so odpornejši proti okužbam z virusi in bakterijami, zato redkeje zbolijo, pa tudi na sploh so bolj veseli, družabni in zadovoljni z življenjem. Potrebujete še dodaten razlog za skok med rjuhe?

Seks namesto vitaminov

Kot smo že zapisali, spolno aktivni ljudje zbolijo precej redkeje kot tisti, ki se seksu izogibajo. Po podatkih raziskovalcev imajo namreč prvi bolje razvit obrambni mehanizem, ki jih varuje pred bakterijami, virusi in drugimi vsiljivci. Raziskovalci z univerze Wilkes v Pensilvaniji so ugotovili, da so imeli ljudje, ki so imeli spolne odnose dvakrat na teden, več protiteles kot tisti, ki so seksali redkeje. Posteljna telovadba od enkrat do dvakrat tedensko namreč kar za 30 odstotkov poveča raven imunoglobulina A, ki krepi imunski sistem. Najnovejše raziskave so celo pokazale, da lahko živahno spolno življenje zmanjša možnosti za razvoj rakavih obolenj in zahrbtnih bolezni, pripomore pa tudi v boju s senenim nahodom in astmo.

Za večji libido

Družinsko življenje ni ravno naklonjeno spolnemu razvratu, z leti pač seksualne iskrice ne švigajo naokoli tako živahno kot nekoč. Kako poskrbeti, da bo spolnost znova zabavna, predvsem pa redna? Seksajte tudi takrat, ko vam ni do tega. Sčasoma se bo povečal vaš spolni nagon in rešeni boste začaranega kroga seksualne abstinence. Pri ženskah spolni odnosi povečujejo vlažnost in prožnost nožnice, kar vpliva tako na boljši seks kot povečano željo po spolnosti

Dreamstime
Spolnost

Preprečite uhajanje urina

Močne mišice medeničnega dna so izjemno pomembne za preprečevanje inkontinence, težav z uhajanjem urina, ki pesti skoraj 20 odstotkov žensk, starejših od 35 let. Dober seks, z orgazmom seveda, je odlična vadba za mišice medeničnega dna, saj se med orgazmom mišice medeničnega dna krčijo in hkrati tudi krepijo.

Znižajte krvni tlak

Najnovejše raziskave so pokazale pomembno povezavo med seksom in nizkim krvnim tlakom. Spolni odnos (ne samozadovoljevanje) namreč znižuje sistolični krvni tlak, to je tlak, s katerim srce potisne kri po žilah. Zvišan tlak bistveno povečuje nevarnost za srčno ali možgansko kap, vodi lahko do odpovedi srca in ledvic ter prizadene vid, zato je, če imate tovrstne težave, posteljna telovadba pameten »ukrep«.

Namesto telovadbe

Spolni odnosi so odlična oblika telesne vadbe. Čeprav ne bi mogli reči, da lahko nadomestijo rekreacijo v fitnesu, vendarle učinkovito porabljajo kalorije. Med minuto seksa porabite približno pet kilokalorij (odvisno od tega, kako poskočni ste). Poleg tega da seks dviguje srčni utrip, krepi še celo vrsto različnih mišičnih skupin. V akcijo, torej! Seveda lahko pomaga le reden seks. Kot pri vseh vrstah miganja je pogostost tista, ki povečuje pozitivne učinke vadbe.

Manj srčnih kapi

Aktivno spolno življenje dela čudeže na srcu. Ne le da dviguje srčni utrip, v ravnovesju ohranja tudi estrogen in testosteron. Nizka raven obeh hormonov namreč lahko prinaša vrsto težav, od osteoporoze do srčne kapi. V eni izmed raziskav so denimo ugotovili, da so se pri moških, ki so seksali vsaj dvakrat na teden, možnosti za odpoved srca prepolovile.

S seksom nad bolečine

Preden posežete po tabletah za blaženje bolečin, si pomagajte z orgazmom. Središči za orgazem in bolečino sta namreč v istem predelu možganov. Orgazem dejansko blokira bolečino, saj sprošča hormon, ki pomaga dvigniti prag bolečine. Podobno deluje tudi stimulacija brez orgazma. Raziskovalci so odkrili, da vaginalna stimulacija lahko zavre kronične bolečine v hrbtu in nogah. Podatki tudi kažejo, da lahko analgetično deluje tudi masaža klitorisa, kar je učinkovito predvsem pri menstrualnih krčih, bolečinah, povezanih z artritisom, in v nekaterih primerih pri glavobolu.

Proti raku prostate

Moški, ki ejakulirajo vsaj 21-krat mesečno, imajo manj možnosti za razvoj raka na prostati, pravi raziskava, ki je bila objavljena v reviji Ameriškega zdravniškega združenja Journal of the American Medical Association. Spolne partnerice pri tem niti ne potrebujete, saj štejejo vse oblike ejakulacije, tudi mokre sanje. Sicer še ni popolnoma pojasnjeno, ali je bila spolna aktivnost res edini pomembni dejavnik te raziskave, ki je zmanjšal možnost razvoja bolezni, kljub temu pa je dejstvo, da vam kak dodaten orgazem res ne more škoditi.

Za boljši spanec

Ne morete spati? Privoščite si orgazem. Po njem se, poleg endorfinov, v telesu sprošča tudi hormon prolaktin, ki je odgovoren za občutke sprostitve in zaspanosti. Lotite se odpravljanja nespečnosti po naravni poti.

Zmanjšajte stres

Bližina partnerja lahko zmanjša tesnobo in ublaži stres. Dotikanje in objemanje sproščata hormone dobrega počutja, spolna vzburjenost pa kemične snovi, ki povečajo slo. Spolnost in intimnost lahko povečata tudi samozavest in občutek sreče. Zato seks ni le »zdravilo« za zdravo, pač pa tudi za srečno življenje.

Za mladosten videz

Seks je ključ do mladostnega videza. Tako pravi raziskava, opravljena pri 3500 ljudeh, starih od 18 do 100 let, ki so jo izvedli v škotski bolnišnici Royal Edinburgh Hospital. Ko so raziskovali povezavo med smrtnostjo in pogostostjo spolnih odnosov, so ugotovili, da je bilo tveganje za smrt kar za polovico nižje med moškimi, ki so imeli spolne odnose dvakrat tedensko ali več, kot pri tistih, ki so seksali manj kot enkrat na mesec, in to ne glede na leta. Raziskava se je osredinila tudi na dejavnike, kot so starost, družbeni status in kajenje, ter pokazala, da je več seksa bolje ne glede na vse druge dejavnike. Znanstveniki so to ugotovitev pripisali učinkom spolnih odnosov, kot so zmanjšanje stresa, več zadovoljstva in boljši spanec.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!