Reševalna akcija

Foto: Gorski reševalci v gosti megli in snegu na pomoč planincema: "Še nikoli nismo bili tako veseli markacije."

D.K.
16. 6. 2024, 16.43
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 10.23
Deli članek:

Reševalci GRS Bovec so konec tedna na pomoč pohiteli tujima planincema, pri čemer pa jih je močno oviralo vreme in trenutne razmere v visokogorju.

Gorska Reševalna Zveza Slovenije - GRS Bovec
Zaradi goste megle ju helikopter na kraju ni mogel pobrati.

Kot so pojasnili gorski reševalci sta se dva češka državljana iz Mojstrane napotila na Vršič. Pod sedlom Planja nad Mlinarico pa sta poklicala na pomoč, ker naj bi si eden izmed njiju poškodoval koleno in zaradi bolečin ni mogel nadaljevati poti. Poškodba naj bi se sicer zgodila že 24 ur prej, zato sta oba celo noč in še ves naslednji dan "bivakirala" v zavetju pod skalo. Ker sta mislila, da si bosta po daljšem počitku opomogla in bila zmožna sestopiti sama, sta s klicem na 112 odlašala do 15. 6. do 16. ure.

Zaradi goste megle ju helikopter na kraju ni mogel pobrati, je pa "v bližino" prepeljal gorske reševalce GRS Bovec, ki so po približno 600 višinskih metrov le prišli do njiju. "Naša medicinka Eva ju vidno pretresena in premražena oskrbi. Grelci, folije, topli napitki, pa je bilo takoj bolje. Ugotovimo, da je koleno v stanju, da lahko češki mladenič z malce šepanja in našo pomočjo sam nadaljuje pot."

"Ker je do sedla Planje samo še 500 metrov razdalje, pade odločitev, da preko sedla sestopimo na Kriške pode, kjer naj bi prespali v bivaku. A pot ni bila lahka, potrebno je bilo izdelati varovanje preko več 100 metrskih snežišč, za povrh pa je bila še noč in gosta megla, zato je bila orientacija nekoliko otežena. Upali smo, da bo na drugi strani pod sedlom nekoliko manj snega, a so nas tudi tam pričakala dolga snežišča, po katerih smo oba, enega za drugim spuščali nižje na pot," je v zapisu po intervenciji pojasnil eden od prisotnih reševalcev.

Po nekaj sto metrih spusta pa so zagledali markacijo. "Še nikoli je nismo bili tako veseli. Tudi snega postane vse manj, zato nekoliko mirneje nadaljujemo pot proti bivaku. Vmes izvemo, da so v bajto na Kriških podih ravno tisti dan prišli oskrbniki, ki so z nami vzpostavili kontakt in se ponudili za pomoč. A ker smo bili iz "tahudega" ven, dodatne roke nismo potrebovali," je dodal.

Ob približno 1:30 so prispeli v Pogačnikov dom, ki sicer ostaja še zaprt. Zjutraj pa so se dogovorili za prevoz s helikopterjem, vendar spet ni vse gladko steklo. "Zaradi megle smo morali še nekaj 100 višincev sestopiti, pod bazo oblakov. Helikopter najprej odpelje oba pohodnika in dva reševalca, nato pride še po ostale in nas odpelje v Trento."

Ob tem gorski reševalci ponovno opozarjajo, da v visokogorju še vedno vladajo zimske razmere, poti in markacije so ponekod še globoko pod snegom, zato svetujejo, "da se še nekaj časa pohodniki zadržujejo v nižjih predelih naših gora. V kolikor pa se napotite v visokogorje, je obvezna zimska oprema! Dereze, cepin, čelada, ter seveda znanje in veščine gibanja v snegu".