Euro 2024

Napetost v Stuttgartu narašča: Slovenci po začetnem strahu že včeraj zvečer pokazali pravi obraz

D.K./STA
16. 6. 2024, 16.02
Posodobljeno: 16. 6. 2024, 17.43
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri s tekmo proti reprezentanci Danske začela svoje drugo evropsko prvenstvo in prvo po letu 2000, ko so igrali na Nizozemskem.

Profimedia
Na tekmi naj bi bilo 12.000 Slovencev, po mestu pa po napovedih še precej več.

Ekipi se bosta pomerili na stadionu MHPArena v Stuttgartu, ki sprejme nekaj več kot 50.000 gledalcev. Navijači obeh ekip pa so se številčno že v soboto in tudi danes zbirali v središču mesta. Na tekmi naj bi bilo 12.000 Slovencev, po mestu pa po napovedih še precej več.

Profimedia
Na tekmi naj bi bilo 12.000 Slovencev, po mestu pa po napovedih še precej več.

Na Schlossplatzu, kjer je uradna navijaška cona, in v sosednjih ulicah v središču Stuttgarta so se v zadnjih dneh zbirali navijači različnih reprezentanc, od Nemčije, Italija, Albanije, Hrvaške, Škotske in drugih, poseben čar pa je druženje imelo za danske in slovenske navijače.

Slovenija in Danska bosta v Stuttgartu začeli tekmovanje v skupini C

Slovenija in Danska sta se do zdaj med seboj v nogometu pomerili šestkrat. Od tega je bil rezultat enkrat izenačen, petkrat pa je zmagala Danska. Pri tem je bilo povprečje zadetkov na tekmo 2.8. Statistično gledano potem nekako lahko pričakujemo nekje tri gole.

Rahel favorit na stavnicah je rdeče-bela ekipa s severa Evrope, ki je tudi višje na lestvici Mednarodne nogometne zveze, zaseda 21. mesto, Slovenija je 57.

Danci, ki edini ob Albancih na tem EP nimajo igralcev iz domače lige, bodo desetič igrali na EP. Leta 1992 so bili evropski prvaki, odtlej pa so se na prvenstvih stare celine v izločilne boje prebili le dvakrat. Bili so četrtfinalisti leta 2004 in polfinalisti na prejšnjem EP 2020.

Kdo bo zmagal?

Če so danski navijači večinoma prepričani, da bo zmaga njihova, je ob nekaterih, kot si pravijo, realistih, večina optimistov tudi na slovenski strani.

Izid 3:1 za Slovenijo je napovedala tudi Mateja Vodiškar. Nekdanja novinarka, zdaj raziskovalka na univerzi Hohenheim, je v Stuttgartu v vlogi koordinatorke slovenskih društev v Nemčiji, soorganizirala je tudi posebno druženje za slovenske navijače v bližini uradne navijaške cone.

"Že dolgo smo vedeli, da bo večina dogodkov za slovenske navijače potekala v Münchnu, tam jih tudi največ pričakujemo, ampak se nam je zdelo škoda, da v Stuttgartu ne bi organizirali prav ničesar, saj naj bi poleg tistih 10.000 Slovencev, ki bodo na stadionu, sem prišlo še vsaj 10.000 do 15.000 drugih slovenskih navijačev, ki bodo tekmo spremljali v mestu," je pojasnila Vodiškar.

Pojasnila je, da so jim pri organizaciji šli na roko v enem izmed lokalov. Čeprav sprva niso vedeli, kaj naj pričakujejo, se je to prek družbenih omrežij in drugih kanalov hitro razvedelo. "Tako da je bilo že včeraj tu veliko Slovencev," je dejala Vodiškar, ki v Nemčiji živi in dela 12 let, dve leti pa je prav v Stuttgartu.

"Včeraj nas je bilo čez dan še malo strah, ker je bil Stuttgart poln danskih in hrvaških navijačev, proti večeru pa smo Slovenci pokazali pravi obraz. Krasno vzdušje je, obuja lepe spomine, saj je podobno, kot ko smo leta 2000 organizirali druženje v Amsterdamu (na EP 200; op. STA)," je zaključila.

Predvsem v uradni coni je bilo precej Slovencev, so pa nemški sosedi Danci bolj vpadljivi v svojih rdečih dresih in so tudi danes prednjačili po številu - kot se v Nemčiji spodobi, tudi dodobra založeni s pivom, a pri obojih je bila žeja še najmanjša skrb.

Kdo bo igral?

Verjetna postava Slovenije bo Jan Oblak, Žan Karničnik, Jaka Bijol, David Brekalo, Erik Janža, Petar Stojanović, Timi Max Elšnik, Adam Gnezda Čerin, Jan Mlakar, Andraž Šporar in Benjamin Šeško.

Tekmo za Dansko, ki je brez poškodb, pa bodo verjetno začeli Kasper Schmeichel, Joachim Andersen, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard, Joakim Maehle, Pierre-Emile Hoejbjerg, Morten Hjulmand, Victor Kristiansen, Christian Eriksen, Rasmus Hoejlund in Jonas Wind.

Obračun na stadionu v Stuttgartu bodo sodili Švicarji na čelu s Sandrom Schärerjem.