Euro 2024

Slovenski navijači zavzeli Stuttgart, toliko bodo dali za pivo

Katja Kaja Mejač
16. 6. 2024, 10.08
Posodobljeno: 16. 6. 2024, 17.39
Deli članek:

V Nemčiji se danes tudi za Slovenijo uradno začenja letošnje evropsko prvenstvo v nogometu. Slovenski navijači pa so že včeraj na lokaciji današnje prve tekme postili močan vtis. V navijaških conah si sicer lahko privoščijo tudi burek, toliko pa bodo dali za priljubljen napitek iz hmelja.

KKM
Slovenski navijači že zavzeli Stuttgart

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri s tekmo proti reprezentanci Danske začela svoje drugo evropsko prvenstvo in prvo po letu 2000, ko so igrali na Nizozemskem. Predvsem zaradi bližine tokratnih nemških prizorišč (današnji Stuttgart in četrtkov München, kjer bo Slovenija igrala proti reprezentanci Srbije, sta brez težav dosegljiva z avtomobilom) pa so te dni v državi gostiteljici tokratnega prvenstva tudi številni slovenski navijači. Ti so navijaške cone v Stuttgartu zavzeli že včeraj, ko so sicer številčnim danskim navijačem pokazali, da jih bo na tekmi težko preglasiti. 

KKM
Medse so navijači sprejeli tudi užaloščene hrvaške podpornike.

Čeprav je bilo čez dan videti, kot da bodo imeli glavno besedo navijači prvih nasprotnikov Slovenije, so proti večernim uram glavno mesto nemške zvezne dežele Baden-Württemberg zavzeli številni podporniki naših fantov, ki so se že dan pred prvo tekmo odpravili na tudi več kot 700 kilometrov dolgo pot. Glasno prepevanje slovenskih pesmi in vzklikanje sicer v zadnjih tednih kontroverznega vzklika 'Kdor ne skače, ni Sloven'c', je v resnici zacelilo tudi rane nekaterih hrvaških navijačev, ki niso sprejeli visokega poraza proti Španiji. So pa se v športnem duhu v glavni navijaški coni v Stuttgartu na trgu Schlossplatz, kjer je na voljo tudi ogled tekem na velikih ekranih, pridružili opaznim Slovencem in še naprej uživali v vzdušju evropskega nogometnega prvenstva. 

Navijaštvo pa ni potekalo zgolj v duhu nogometa, saj so slovenski navijači prisotne hitro in glasno spomnili tudi na druge slovenske športnike, predvsem kolesarja Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, kar je zagotovo najbolj bolelo ravno Dance. Slovencev pa niso bile polne zgolj navijaške cone, ampak tudi ulice in okoliški bari. Moramo pa priznati, da so ravno Slovenci kakšnemu Špancu nehote onemogočili dostop do hladne pijače, saj so bile baze slovenskih navijačev seveda tik ob točilnih postajah. 

Kakšne so cene? 

KKM
Tradicionalna nemška jed käsespätzle, 8,5 €

Seveda številne zanima, koliko bo posameznik moral odšteti predvsem za vrček hladnega piva in pa, kaj si lahko v navijaških conah sploh še privošči. Nemci so se na tem področju v resnici kar izkazali. Poleg njihovih klasičnih jedi primernih za ulično prodajo, v navijaških conah v resnici predstavljajo pestrost svoje kulinarike. Käsespätzle, presta, Bratwurst (pečenica) in Currywurst ter druge klobase, ki so v Nemčiji zelo pogosto na meniju ... Na voljo pa so tudi jedi iz krompirja, kebab in tudi burek (sicer krompirjev in špinačni). Na voljo pa so tudi številne sladice, priloge in druge jedi. Kaj pa cene? 

KKM
Cenik nekatere hrane v navijaški coni v Stuttgartu.

KKM
Cena pijače

Največjo in najbolj raznoliko ponudbo imajo ravno v glavni coni na trgu Schlossplatz, kjer boste za pol litra piva odšteli 6,5 €, enaki sta tudi ceni brezalkoholnega piva in radlerja. Če vzamete literški vrček pa privarčujeta 0,5 €. Pol litra vina je 7 €, brezalkoholni sokovi 5,5 € in voda 5 €. Brezplačna tekoča pitna voda je sicer na voljo tudi po različnih točkah po navijaški coni. Za kebab boste odšteli 8 €, käsespätzle stanejo 8,5 €, zrezek 7 €, ocvrt krompirček 6 €, cene klobas pa se začnejo pri 6,5 €. Opazili smo, da so predvsem cene pijač v drugih treh conah približno 0,5 € cenejše, hkrati pa je tudi ponudba v drugih treh nekoliko okrnjena in tudi drugačna. 

Cena polliterškega kozarca piva je na stadionu nekoliko dražja, 7 €. Pri vseh pijačah pa je treba plačati še kavcijo za ekološki kozarec. To vam ob vrnitvi kozarca seveda povrnejo.