Rasističen motiv

Pijani najstniki so se brutalno znesli nad dvema deklicama, brcali so jo v obraz

M.G.
16. 6. 2024, 09.56
Posodobljeno: 16. 6. 2024, 09.56
Deli članek:

Obsojanja vreden napad, ki se je zgodil v petek zvečer, pretresa Nemčijo: v deželi Mecklenburg-Predpomorjanska je večja skupina mladih moških fizično napadla dve deklici, stari osem in deset let. Mlajšo so zaradi posledic napada morali zdraviti v bolnišnici.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po poročanjih se je incident zgodil v petek zvečer okoli 19.30 v kraju Grevesmuhlen, ki leži v deželi Mecklenburg-Predmorjanska. Po informacijah iz časopisa Bild sta se temnopolti sestri, ki prihajata iz Gane, igrali na dvorišču stanovanjskega naselja, ko sta tam srečali skupino okoli dvajsetih mlajših moških, ki so bili očitno vinjeni. Skupina moških se je najprej verbalno (žaljenje, obrekovanja, rasistične opazke) spravila  na osem in deset let stari deklici, nato pa so postali še nasilni.

Vsaj osem napadalcev je tako popolnoma izgubilo nadzor in so z nogami večkrat brcnili mlajšo sestro v obraz in jo pri tem hudo poškodovali. Ko je na pomoč pritekel dekletov oče, so se nasilneži lotili še njega. Spopade je končno uspelo zaustaviti šele policiji, ki je identificirala vse nasilne mladeniče, sedaj pa iščejo morebitne priče dogodka, da bi lažje razjasnili potek dogodkov. Napadalci so še ob odhodu žrtev, le te žalili na ksenofobičen način, zato policisti domnevajo, da je imel napad na deklici rasističen motiv. Trenutno poteka preiskava zaradi kršitev javnega reda in miru, povzročitev hudih telesnih poškodb, upora in razžalitve.

Mlado druščino so sicer že poprej opazili na tržnici v mestu. Že tam so bili očitno pijani in se obnašali slabo, zato so jih s trga izgnali. Po napadu sta se oglasila tudi notranji minister zvezne države Christian Pegel (SPD) in pa premierka zvezne države Manuela Schwesig (SPD). Pegel je povedal: "Ne napadajte ljudi, še posebej ne otrok, in zagotovo tega ne počnite iz rasističnih motivov," in strogo obsodil incident. "Poškodovana deklica je stara osem let – toliko kot moja hči. Ne smemo dovoliti, da bi sovraštvo zastrupilo našo družbo in da bi nasilje ogrožalo naše otroke,” pa je zapisala premierka Manuela Schwesig na platformi X.