Zaradi vročine

Na romanju v Meki najmanj 19 mrtvih

D.K./STA
16. 6. 2024, 17.46
Posodobljeno: 16. 6. 2024, 17.49
Deli članek:

Med romanjem muslimanov v Meko, ki poteka v ekstremni vročini, je umrlo najmanj 19 romarjev iz Jordanije in Irana, več je pogrešanih, so danes sporočile jordanske in iranske oblasti.

Profimedia
V soboto so se romarji zbrali na vrhu gore Arafat, danes pa so v okviru petdnevnega romanja opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini.

Temperatura je v soboto ob vzponu na goro Arafat, kamor se je napotilo okoli 1,8 milijona vernikov, dosegla 48 stopinj Celzija. Jordansko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je med hadžem umrlo 14 jordanskih romarjev, še 17 pa jih pogrešajo. Kot so pojasnili, je vseh 14 umrlo "zaradi vročinskega udara ob ekstremnem vročinskem valu".

Iranski Rdeči polmesec pa je danes sporočil, da je med letošnjim romanjem v Meko doslej umrlo pet vernikov iz Irana. Savdske oblasti doslej niso objavile podatkov o smrtnih žrtvah.

V soboto so se romarji zbrali na vrhu gore Arafat, danes pa so v okviru petdnevnega romanja opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini. Ta obred obeležuje tudi začetek verskega praznika kurban bajram.

Savdska vojska je na območje napotila več kot 1600 ljudi z medicinskimi enotami in 30 ekipami za odzivanje na nujne primere. Romarje so pozvali, naj pijejo veliko vode in se zaščitijo pred soncem.