Dlakav jezik

Moškemu je na jeziku vzklil zelen 'kožuh'

U.C.
19. 6. 2024, 09.21
Posodobljeno: 19. 6. 2024, 13.40
Deli članek:

64-letniku je v ustih začela poganjati mahu podobna obloga jezika. Presenečen možakar je odšel na zdravniški pregled, potem ko so se mu na jeziku začele pojavljati zelene 'dlake'.

The New England jurnal of medicine
Dlakavi jezik se je obarval zeleno.

Na koncu se je izkazalo, da čudno poraščenost povzroča dokaj pogosto in neškodljivo stanje, znano kot poraščenost jezika. Jezik se mu je obarval v različne barve, odvisno od koščkov hrane, bakterij in odmrlih kožnih celic. Pacientu so se dlake na jeziku pojavile potem, ko je končal kuro antibiotikov za okužbo dlesni. Ko se je razbarvanje prvič pojavilo, so zdravniki posumili na oralno okužbo s kvasovkami in predpisali protiglivično zdravljenje, vendar to ni pripomoglo k zmanjšanju mahu podobnih izrastkov, piše Science.

Zdravniki niso opazili nobenih drugih znakov poškodbe ali bolezni, pacient pa ni poročal o bolečini ali spremembi okusa. Po natančnejšem pregledu so specialisti opazili, da so drobne stožčaste izbokline, ki pokrivajo površino jezika in mu dajejo grobo teksturo, pri moškemu daljše, kot bi pričakovali na zdravem jeziku. Ti izrastki so nitaste papile, ki se ne odluščijo kot običajno, ko pridejo v stik z grobimi predmeti, kot je zobna ščetka, strgalo za jezik ali trda hrana. Običajno papile zrastejo do enega milimetra, preden odpadejo kot plast kože, ki se odlušči, v procesu, znanem kot deskvamacija, poroča klinika v Clevelandu. Če se papile ne "strižejo" redno, lahko zrastejo do 1,8 centimetra in povzročijo dlakav jezik. Ko se izbokline prerastejo v dlačicam podobna vlakna, zbirajo koščke hrane, bakterije, odmrle kožne celice in druge stvari, ki dajejo jeziku barvo. Poraščen jezik se lahko obarva rjavo, belo, zeleno ali rožnato, odvisno od specifičnega vzroka in drugih dejavnikov, kot so uporaba ustne vodice ali hranjenje s sladkarijami, navaja Ameriška akademija za oralno medicino.

Da vas lahko doleti nastanek dlak na jeziku, je odvisno od uživanja določene vrste hrane in pitja velikih količin kave, čaja ali alkohola. Najbolje se je izogniti kajenju, dehidraciji, slabi ustni higieni in biti pozoren ob uporabi peroralnih zdravil.

64-letnika je dlakav jezik pestil pol leta, nato pa so dlačice izginile, kljub temu da ni nehal kaditi.