Težave z želodcem

Kaj lahko storimo, da preprečimo neprijetno spahovanje?

T.D.
22. 6. 2024, 11.00
Deli članek:

Vsak kdaj pa kdaj po obroku začuti slabost in potrebo po spahovanju. To se sicer pogosto zgodi zaradi točno določene hrane, a ta ni edini vzrok.

Dreamstime
Spahovanje lahko povzroča tudi razjeda želodca, pri kateri nastajajo rane.

Kaj so najpogostejši vzroki spahovanja in kako si lahko pomagamo? Predvsem je pomembno, da se izogibamo hrani, ki povzroči občutek obteženosti in spahovanja želodca. Za spahovanje je velikokrat kriva hrana, lahko pa so v ozadju tudi določene bolezni.

Gazirana pijača in nekateri drugi napitki

Najpogostejši vzrok spahovanja so gazirane pijače in sokovi, ki vsebujejo mehurčke, ter nekatere druge pijače, kot je pivo, ali vsesplošno čezmerno pitje alkoholnih pijač. V tem primeru ni nobenega razloga za skrb, saj lahko težavo odpravimo že tako, da se pitju takih pijač izogibamo ali ga omejimo.

Prehitro uživanje hrane

Če ste med hitrimi jedci, ki med uživanjem hrane tudi radi govorijo, je velika verjetnost, da med obroki poleg hrane pogoltnete tudi večjo količino zraka, ki nato ostane v požiralniku. Zaradi »požiranja zraka« se seveda lahko pojavi spahovanje. Tudi to težavo lahko hitro in preprosto odpravimo, če hrano konkretno prežvečimo, med obrokom pa ne govorimo.

Želodčna kislina

Včasih se zgodi, da se kislina iz želodca skozi požiralnik vrne v usta; to se dogaja pogosteje v nosečnosti, ob preveliki telesni teži ali splošnih težavah z želodcem. Posledično se lahko pojavi čezmerno spahovanje. Če imate težave z želodčno kislino oziroma tudi pekoč občutek v želodcu, obiščite zdravnika.

Laktozna intoleranca

Še eden pogostejših vzrokov spahovanja je laktozna intoleranca, ki ima sicer več simptomov in znakov, med najpogostejšimi pa je spahovanje po uživanju mlečnih izdelkov. Med druge vzroke spada tudi uživanje začinjene hrane, pogosto se to dogaja pri ljudeh, ki imajo astmo, dodatno spahovanje ni izključeno niti, če smo pod stresom. Proti težavam s spahovanjem se lahko borimo z zdravo, ustrezno prehrano ter predvsem s počasnim uživanjem hrane, med katerim ne govorimo.

Zmanjšajmo stres, uživanje alkohola, kajenje

Spahovanje lahko povzroča tudi razjeda želodca, pri kateri nastajajo rane; kisli prebavni sokovi namreč povzročijo poškodbe želodčne sluznice ali poškodbo dvanajstnika. Želodčne razjede se najpogosteje pojavljajo po 50. letu, medtem ko se razjede dvanajstnika pogosteje pojavljajo pri moških med 20. in 45. letom. Razjede dvanajstnika se lahko pojavljajo v družini, dejavniki tveganja za njihov razvoj pa so stres, uživanje alkohola, kajenje. Razjede se vsaj enkrat v življenju pojavijo pri desetini ljudi. Z ustrezno postavitvijo diagnoze in pravilnim zdravljenjem lahko simptomi in težave izginejo že po nekaj mesecih. Treba je le poudariti, da se moramo v primeru te bolezni v prihodnje izogibati živilom in življenjskemu slogu, ki nam lahko škodujejo.