NASVET STROKOVNJAKINJE

Kozmetične sestavine, ki jih uporabljamo v zimskih mesecih

Zoran Franc
13. 3. 2023, 15.26
Posodobljeno: 13. 3. 2023, 17.32
Deli članek:

Pozimi kožo pomlajujemo z invazivnejšimi postopki in jo negujemo s preparati z višjimi koncentracijami kozmetično aktivnih sestavin. Tako jo pripravimo na poletje, ko se določenim pomlajevalnim tretmajem in kozmetičnim sestavinam izogibamo.

Osebni arhiv
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra

O tem, katere kozmetično aktivne sestavine uporabljamo predvsem pozimi, smo se pogovarjali z Lauro Sardinšek, magistrico kozmetike in diplomirano medicinsko sestro, ki na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike deluje že dobrih deset let.

Laura, za začetek nam zaupajte, ali se nega kože v toplejših mesecih razlikuje od nege kože pozimi.

Ja, seveda. S prihodom pomladi in višjih temperatur hranilne kreme, olja in druge kozmetične izdelke z okluzivnim delovanjem zamenjamo za bolj hidratantne in vlažilne izdelke – torej kozmetične izdelke z »lažjimi« formulacijami (losjoni, kreme na vodni osnovi). Svetuje se uporaba izdelkov, ki vsebujejo vlažilne sestavine, na primer hialuronsko kislino, ki koži zagotavlja vlago, in antioksidante, ki kožo ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali, ki jih med drugim povzročajo UV-žarki. Poleg tega je pomembno, da uporabljate izdelke za zaščito pred soncem z zadostnim zaščitnim faktorjem.

Po katerih izdelkih pa raje posegamo v zimskih mesecih, če je koža bolj suha?

Pozimi je koža izpostavljena hladnemu in suhemu zraku, kar lahko povzroča dodatno izsušenost in draženje, zato ji moramo nameniti skrbno nego, da preprečimo nadaljnje kožne težave. Suha koža zahteva pravilno in redno nego s skrbno izbranimi kozmetičnimi izdelki, s katerimi obnovimo hidrolipidni sloj in tako zmanjšamo transepidermalno izgubo vlage ter povečamo barierno sposobnost kože. Zagotoviti ji moramo tako vlago kot maščobne komponente. Ker suhi koži primanjkuje predvsem teh, za obnovo barierne funkcije, nadomeščanje epidermalnih lipidov in obnavljanje razmerja lipidov v kozmetičnih izdelkih poiščite kombinacijo rastlinskih olj, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3 in omega 6. Ustrezno površinsko delovanje in zaščitno nalogo lahko dosežete tudi z vnosom fosfolipidov, sfingolipidov in ceramidov, ki prispevajo k dolgotrajnejši obnovi kože in navlaženosti. K obnavljanju kožne bariere tako pripomorejo predvsem sončnično, avokadovo, mandljevo, arganovo, sojino, borečevo in jojobino olje; dodatek mineralnih in silikonskih olj in vazelina, ki deluje kot okluzivno sredstvo, pa omeji izgubo vlage. A pozor, ne glede na letni čas je vselej pomembno, da je kozmetični izdelek, ki ga uporabljate, prilagojen vašemu tipu kože, saj ima vsak tip kože svoje značilnosti.

Luka Švigelj
Nanašanje kozmetično aktivnih sestavin v zimskih mesecih.

Kako pa je z uporabo aktivnih sestavin za regeneracijo in obnovo kože? Je njihova uporaba omejena samo na zimske mesece?

V hladnejših, zimskih mesecih lahko posegamo po višjih koncentracijah določenih aktivnih sestavin (AHA-kisline, retinoidi, sestavine za bledenje hiperpigmentacij), ki se jih je treba v poletnih mesecih izogibati. Z njimi pospešimo obnovo in regeneracijo kože, a je koža pri tem bolj občutljiva na UV-žarke. Ti so pozimi šibkejši, poleg tega pa se zaradi nizkih temperatur manj zadržujemo zunaj, zato je uporaba omenjenih aktivov varnejša. Če razmišljate o uvedbi teh aktivnih sestavin v nego kože, je zima pravi čas za to.

Zima je prav tako idealen čas za odpravo hiperpigmentacij. Katere sestavine se za posvetlitev uporabljajo najpogosteje?

Najpogostejše sestavine za posvetlitev neželenih hiperpigmentacij so arbutin, kojična kislina, azelaična kislina, vitamin C, AHA-kisline (glikolna in mlečna kislina), niacinamid in retinoidi. Z njihovo uporabo lahko tarčno delujemo na različne hiperpigmentacije, kot so melazma, sončne pege – efelide, starostne pege – lentigo ter postvnetne in posttravmatske hipeprigmentacije. Sestavine za bledenje hiperpigmentacij delujejo po različnih mehanizmih, bodisi zavirajo mehanizme nastanka kožnega pigmenta (melanina) bodisi pospešijo proces obnavljanja epidermalnih kožnih celic. Pri odstranjevanju hiperpigmentacij je ključna dosledna uporaba kozmetičnih izdelkov za posvetlitev hiperpigmentacij in sočasna uporaba kreme z visokim zaščitnim faktorjem. Le tako boste dosegli želene rezultate.

Omenili ste tudi retinoide. Kaj sploh so in zakaj jih uporabljamo?

Retinoidi so ena izmed najučinkovitejših in med uporabniki najbolj priljubljenih kozmetično aktivnih sestavin. Mednje uvrščamo vitamin A oziroma retinol, njegove estre (retinilacetat, retinilpalmitat), retinal, tretinoin in druge sintezne derivate. Retinoidi na koži izkazujejo številne pomlajevalne učinke, in to že v nizkih koncentracijah. Na kožo delujejo po različnih mehanizmih: pospešijo luščenje odmrlih celic in delitev celic, zmanjšajo produkcijo sebuma ter stimulirajo sintezo novega kolagena in hialuronske kisline. Ena izmed pozitivnih lastnosti retinoidov je prav njihova sposobnost posvetlitve pigmentnih madežev, nastalih zaradi pretirane izpostavitve UV-žarkom. Poleg tega zmanjšajo videz gub ter izboljšajo kožno teksturo in stanje aken. Zaradi vseh teh pozitivnih učinkov retinoidi veljajo za zlati standard v boju proti prvim znakom staranja in so pravi hit v pomlajevalni kozmetiki.

Luka Švigelj
Nanašanje kozmetično aktivnih sestavin v zimskih mesecih.

V zadnjem času veliko slišimo tudi o negi kože s kislinami in kislinskimi pilingi. Katere kisline se uporabljajo v kozmetiki in kakšno vlogo imajo?

Kisline uporabljamo za izvedbo kemičnih pilingov in so ena izmed najbolj priljubljenih aktivnih sestavin za odpravo neželenih hiperpigmentacij ter pomlajevanje kože. Najpogosteje posegamo po alfahidroksi (AHA) kislinah, to so glikolna, mlečna, jabolčna, vinska, mandljeva in citronska kislina. Poznamo pa še beta hidroksi (BHA) oziroma salicilno kislino in polihidroksi (PHA) kisline, to so glukonolakton, galaktoza in laktobionska kislina. Koža je po uporabi kislin fotosenzibilna, zato sta jesen in zima najprimernejša letna časa za njihovo uporabo. Ne glede na to, da so v tem času sončni žarki manj močni, pa nikar ne pozabite na izdelke za zaščito kože pred soncem z UV-zaščitnim faktorjem, ki vas bodo obvarovali pred prezgodnjim staranjem kože in drugimi spremembami, med katerimi je zagotovo najpogostejša hiperpigmentacija.

Krema z zaščitnim faktorjem vsaj SPF 30, najbolje kar SPF 50, naj bo torej vaš zvesti prijatelj tudi v zimskih mesecih, sploh če posegate po omenjenih aktivih, saj se boste le tako izognili neželenim škodljivim učinkom UV-žarkov.

***null***