Preboj

Znanstveniki so iznašli hormonsko injekcijo, ki zdravi mačka

E. J.
10. 3. 2023, 12.20
Posodobljeno: 10. 3. 2023, 12.22
Deli članek:

Znanstveniki iz Southwestern Medical Center v Teksasu so ustvarili hormonsko injekcijo, ki lahko dramatično pospeši okrevanje od mačka.

Profimedia
maček

V poskusih na miših so raziskovalci ugotovili, da je odmerjanje fibroblastnega rastnega faktorja 21 (FGF21) prepolovilo čas, potreben za streznitev. Znano je, da FGF21 ščiti pred negativnimi učinki alkohola, saj ga hitreje razgradi in aktivira možgane. Raziskovalci z univerze Southwestern v Teksasu so mišim dali "prevelik" odmerek etanola, kar je enakovredno pitju alkohola pri ljudeh.

Miši so izgubile svoj "poravnalni refleks" - sposobnost telesa, da se pozdravi, ko ga alkohol vrže iz ravnotežja. Miši brez FGF21 so potrebovale več časa kot druge miši, da so ponovno pridobile poravnalni refleks in ravnotežje. Kemikalija, ki se naravno nahaja v jetrih, pošilja signale možganom, da se zaščitijo pred škodljivimi učinki alkohola. 

Jetra ščitijo možgane

Dr. Steven Kliewer iz Southwestern medicinskega centra Univerze v Teksasu je dejal, da lahko povečanje ravni FGF21 v telesu z injekcijo "dramatično pospeši okrevanje od zastrupitve." "Odkrili smo, da jetra ne sodelujejo le pri razgradnji alkohola. Prav tako pošiljajo hormonski signal možganom, da jih zaščitijo pred škodljivimi učinki zastrupitve, vključno z izgubo zavesti in koordinacije," je pojasnil. Študija je bila objavljena v reviji Cell Metabolism.