Domača lekarna

Vnete dlesni pozdravimo s tem čajem, pomaga tudi sol

Mare Koren
4. 3. 2023, 17.30
Deli članek:

Včasih vam kljub rednemu ščetkanju, nitkanju in obiskom zobozdravnika ponagaja zdravje zob ali dlesni. Kadar opazite težave, je še toliko bolj pomembno, da ste pri higieni dosledni.

Dreamstime
Vas muči vnetje dlesni?

Najprej pomnite, da če po enem tednu krvavitev, občutljivost ali bolečina ne pojenja, brez omahovanja obiščite zobozdravnika. Drugače pa si bo telo verjetno kar samo opomoglo – če ga boste podprli z domačimi pripravki in če boste pri zdravljenju dosledni. Uporabne nasvete smo našli v knjigi Zdravje iz kuhinje – ljudska zdravila na sodoben način, vredno jih je preizkusiti in nadaljevati tiste, ki vam dajo najboljše učinke. Pomagajte si z domačimi pripravki.

Masaža dlesni

Aloja je popolno sredstvo za zdravljenje bolečih dlesni, saj pomaga celiti poškodovano tkivo in blaži vzdražene dele. Odrežite del alojinega lista in z žličko izpraskajte alojin gel. V gel pomočite ščetko z mehkimi ščetinami, nato pa ga s krožnimi gibi nežno vmasirajte v dlesni. Krtačko pred vsakim premikom na nov del dlesni pomočite v gel. Spodbudili boste pretok krvi v dlesni in zdravljenje tkiva.

Izpiranje

Bolečino in morebitno oteklino v dlesnih ublažite in umirite z izpiranjem ust s slano vodo (žlička soli, raztopljena v kozarcu tople vode), rožno vodo divjega origana (vsebuje spojine, ki blažijo bolečine in uničujejo bakterije) ali kamiličnim čajem (čez dve čajni vrečki prelijte skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut). Trideset sekund žvrkljajte in izpljunite ter ponavljajte vsak dan najmanj en teden.

Ublažite bolečino

Ameriški slamnik (tinktura, ki jo uporabljate proti prehladu) pospešuje tudi zdravljenje dlesni in deluje kot lokalni anestetik. S tekočino prepojite bombažno paličico in jo nanesite neposredno na boleče mesto ali pa žličko tinkture vmešajte v manjši kozarec tople vode in jo žvrkljajte najmanj eno minuto vsak dan, dokler stanje ne bo boljše.

Ustavite krvavitev

V črnem čaju so taninske kisline, ki zmanjšujejo otekla tkiva in pomagajo strjevati kri ter ustavljajo krvavitve. Če torej krvavitev in vnetje ne pojenjata, prepognite čajno vrečko in ugriznite vanjo.

 Ameriški slamnik

Enaka tinktura, kot jo uporabljate proti prehladu, pospešuje tudi zdravljenje dlesni in deluje kot lokalni anestetik.

Žvečite semena 

Sezamova in sončnična semena vsebujejo minerale, ki pripomorejo k zdravim dlesnim in zobem. Preventivno (ob težavah lahko tudi večkrat) prežvečite eno žlico semen, s čimer boste okrepili tkivo in dlesni.