Zdravje

Ingverjev čaj in zeleni smuti: učinek vas bo presenetil

Mateja Špiranec / revija Bodi Zdrava
9. 12. 2022, 17.00
Deli članek:

Spremembe bodo hitro opazne, vaše počutje pa občutno boljše.

Dreamstime
Zelen smuti za zdravje!

Pomoč pri bolečem grlu

Če se zbudite z bolečim grlom, je dan zelo dobro začeti z ingverjevim čajem. Lahko se odločite za naravnega: olupite koreninico ingverja, jo narežite na kolobarje in jih kot običajen čaj prelijte z vročo vodo in počakajte deset minut. Ingverjev čaj pri bolečem grlu pomaga že s svojim nekoliko ostrejšim okusom. Poleg tega ta začimba, ki izvira iz Azije, krepi imunski sistem. Zato bi lahko v tem hladnejšem delu leta vsak dan začeli s skodelico tega toplega napitka.

thinkstock
zeliščni ingverjev čaj

Zeleni smuti: Zakaj ga je dobro piti vsak dan?

Vsakodnevno pitje zelenega smutija lahko primerjamo kar z vsakodnevno čistilno transfuzijo telesa. Vse sestavine zelenih smutijev so namreč presne in zato veliko bolj hranilne kot tiste, ki jih kuhamo pri visokih temperaturah. Zeleni napitki so polni dobrodejnih vitaminov, mineralov, antioksidantov, protivnetnih snovi, rastlinskih hranil (fitonutrientov), vlaknin in vode. Vsebujejo tudi veliko klorofila, ki je po sestavi podoben hemoglobinu v človeškem telesu. Sprememba, ki jo boste kmalu opazili, če boste vsak dan uživali zelene smutije, je tudi kakovost kože; ta bo postala mehkejša in prožnejša, temni kolobarji pod očmi in zabuhlost pa bodo manj izraziti.

Recept za zeleni smuti

Sestavine:

1 jedilna žlica oljčnega olja, 1 zrel avokado, 50 g mlade špinače, 1 jabolko, 1 kivi, 150 g zelene, 600 ml zelenega čaja, sok ½ limone, 1 jedilna žlica svežega peteršilja, ½ čajne žličke ingverja ali nekaj naribanega svežega ingverja.

Priprava:

Olupite jabolko, avokado, kivi in jih narežite na koščke. Vse sestavine stresite v mešalnik in zmešajte. Po končanem mešanju prelijte v kozarce in dodajte še zeleno.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

BZ
Naslovnica novembrske revije Bodi zdrava