Ni črno-belo

Prostati je treba posvetiti pozornost

Mare Koren
3. 12. 2022, 22.05
Deli članek:

Moški se radi pošalijo, da rak prostate dočaka vsakega srečneža, ki mu uspe doseči visoko starost, a slika še zdaleč ni tako črno-bela.

Dreamstime
Simptoma (težavi, ki ju občuti moški) sta po navadi draženje mehurja in oteženo uriniranje.

Vsak moški lahko z zdravim načinom življenja in opazovanjem svojega telesa ter z rednimi pregledi pri zdravniku poskrbi, da raka prepreči. Pomembna je tudi ozaveščenost o boleznih, ki so njegova predstopnja.

Zakaj se pojavi

Razlag, zakaj se začne z leti prostata povečevati, je več. Ena pravi, da ima pri tem pomembno vlogo DHT ali dihidrotestosteron, ki vpliva na rast in razvoj te moške žleze ter je v obdobju otroštva in odraščanja seveda zelo pomemben. Telo spreminja testosteron v DHT in s tem spodbuja rast prostate. Ko pa naj bi bila ta dovolj velika, bi se moral proces ustaviti. Pri nekaterih moških se to zgodi, pri drugih ne. Z raziskavami so ugotovili, da moški, ki ne tvorijo DHT, s povečevanjem prostate nimajo težav. Druga razlaga pravi, da gre za hormonsko neravnovesje. Ko se moški stara, raven testosterona počasi upada. Encim aromataza spremeni nekaj testosterona v estrogen; raziskave so pokazale, da imajo moški s povečano prostato visoke koncentracije z estrogeni povezanih encimov, kar naj bi spet vplivalo na rast te žleze. In še tretja razlaga: ta pravi, da je za povečevanje vzrok kronično vnetje. Vnetje je sicer normalen odgovor na zdravstvene težave in poškodbe v telesu, vendar pa nanj vplivajo tudi prehrana, stres in povišan krvni sladkor. To lahko povzroči stalno vnetje; tega so namreč opazili v 43 do 98 odstotkih vzorcev problematičnega tkiva prostate.

Prostatitis

Je boleča oteklina prostate, ki se kaže z bolečinami v presredku in spodnjem delu trebuha, še posebej pa z znaki draženja in zapore seča. Urologi bolezen delijo na akutni in kronični bakterijski prostatitis, kronični nebakterijski prostatitis in sindrom kronične medenične bolečine. Pri vsakem desetem moškem odkrijejo okužbo s klamidijo, sicer pa so vzroki bolezni neznani. Zdraviti se je treba z antibiotiki in ostati pri tem dosleden. Ponavljajoči  prostatitis namreč lahko povzroča motnje erekcije, včasih ejakulacije, zmanjša pa tudi plodnost, saj poslabša gibljivost semenčic.

Skleroza vratu izhoda mehurja

Zoženje prostate oziroma prehoda iz mehurja proti sečnici povzroči težavno odvajanje seča, ki zaradi tega zastaja v mehurju. Težave pri uriniranju so pogoste kot pri povečani prostati. Vzrok bolezni je povečana napetost gladkih mišic, ki prepletajo žlezo in so kar naprej skrčene, pri praznjenju mehurja pa se ne sprostijo. To lahko povzroči tudi motnjo v prekrvitvi žleze, zato se pozneje lahko razraste tkivo, ki bolezen še poslabša. Zdraviti se je treba z zdravili, ki sprostijo aktivnost gladkih mišic, morebitno vezivno tkivo pa odstrani le kirurški nož.

Dreamstime
Vsak moški lahko z zdravim načinom življenja in opazovanjem svojega telesa ter z rednimi pregledi pri zdravniku poskrbi, da raka prepreči.

Benigna hiperplazija prostate

Po 50. letu je to najpogostejša bolezen prostate, ki nastane zaradi razraščanja žleznega tkiva v notranjem delu žleze, kar ovira pretok seča iz mehurja. Moški občuti, da ne zmore povsem izprazniti mehurja, začetni curek urina pa je tenak. K sreči gre za bolezen, ki napreduje zelo počasi, pravzaprav je pri 50-letnikih le 25-odstotna verjetnost, da bodo zaradi bolezni sploh potrebovali zdravljenje. A če so znaki bolezni že tu, je treba ukrepati.

Vsak moški lahko veliko naredi zase

Kakorkoli že, povečevanje prostate moškim precej greni življenje, pa naj bo to siljenje na uriniranje ali vstajanje zaradi njega ponoči, da o psihičnih težavah, ki zagotovo načnejo tudi partnerski odnos, sploh ne govorimo. Nekateri se kar vdajo v usodo in začno jemati zdravila. Vendar pa lahko vsak moški veliko naredi zase sam. Kadarkoli se že odloči za to, mu bo koristilo. Najbolj pa bo pomagalo, če bo posegel po primernih ukrepih čim prej.