Kako poteka poseg?

Operacija kolka prinaša več gibanja in manj bolečin

Mare Koren
1. 12. 2022, 18.29
Posodobljeno: 1. 12. 2022, 18.36
Deli članek:

Ob poškodbah ali obrabah kolka je pogosto potrebna operacija za normalno in samostojno življenje. Kaj je dobro vedeti pred končno odločitvijo za operacijo?

Dreamstime
Bolj ko boli oziroma večje ko imamo težave pri hoji, prej moramo k zdravniku.

Kolčni sklep je sestavljen iz stegneničnega dela, to sta tako imenovani glavica in ponvica, ki skupaj sestavljata sklep, torej kolk, ki omogoča gibanje v več smeri. Kadar pride do obrabe ali drugih poškodb, se s kirurškim posegom zamenja kolčni sklep z umetno ponvico in umetnim zgornjim delom stegnenice.

Priprava na operacijo

Dobro je, da že pred operacijo doma delate vaje za raztezanje in zmanjšanje zakrčenosti kolka, saj boste z okrepljenimi mišicami lažje napredovali med okrevanjem. Priporočljivo je tudi, da pred operacijo opravite pregled pri internistu. Pred operacijo vam naredijo določene telesne teste ter analizirajo izgubo krvi med operacijo, posvetujete se tudi z anesteziologom. V bolnišnico prispete en dan pred operacijo. Pred operacijo morate biti tešči vsaj šest ur.

Kako poteka poseg?

Operacija kolka traja od 60 do 80 minut. Operativna rana po navadi poteka vzdolž zunanje strani stegna in kolka. Med posegom kirurgi odstranijo zgornji del stegnenice z glavico in zgladijo notranjo plast medenične ponvice. V nadaljevanju vstavijo stegnenični in medenični del endoproteze.

Kaj pa tveganja?

Hujši zapleti pri operaciji kolka so redki, vendar vseeno obstajajo in niso popolnoma zanemarljivi. Ni nujno, da do zapletov pride med operacijo, to se lahko zgodi tudi po operaciji ali šele nekaj let po njej, zato je dobro, da se seznanite s tveganji. Omenimo nekatere izmed morebitnih zapletov: zlom kosti, poškodbe živcev ali žil, prevelika izguba krvi, tveganje za nastanek krvnih strdkov, bakterijske okužbe in izpah kolka. Vsa našteta tveganja je dobro poznati, zavedati pa se je treba, da so ti zapleti zelo redki in v veliki meri tudi obvladljivi.

Čakalna doba

Čakalne dobe se močno razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko na operacijo čakate od dobrih štirinajst dni pa vse do treh let.

Potek

Med posegom kirurgi odstranijo zgornji del stegnenice in zgladijo notranjo plast medenične ponvice. V nadaljevanju vstavijo stegnenični in medenični del endoproteze.

Pred operacijo

Pred operacijo vam naredijo določene telesne teste ter analizirajo izgubo krvi med operacijo, posvetujete se tudi z anesteziologom.