Zdravje

Vitamin C je ključen za obrambo telesa pred vdorom škodljivih tujkov

Zoran Franc
29. 11. 2022, 09.19
Posodobljeno: 29. 11. 2022, 09.40
Deli članek:

Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra, je razkrila kako bomo v zimskem času ostali zdravi.

Luka Švigelj
Laura Sardinšek

Zima trka na vrata in prav je, da se v tem času primerno zavarujemo. Seveda prvobitno vlogo pri krepkem imunskem sistemu igra zdrav način življenja.

Počasi prehajamo v zimski čas z nižjimi zunanjimi temperaturami, zaradi katerih se večino časa zadržujemo v zaprtih prostorih in se manj gibljemo na svežem zraku. V tem obdobju so pogostejši prehladi, viroze, gripe in druga obolenja zgornjih dihalnih poti, ki so posledica padca imunskega sistema. Ta je namreč ključen za obrambo našega telesa pred vdorom škodljivih tujkov iz okolja. Da bi se izognili boleznim, je treba naš imunski sistem okrepiti, za kar lahko veliko naredimo že sami z zdravim življenjskim slogom.

Kaj sploh je vitamin C in kakšna je njegova naloga v našem telesu?

Vitamin C, poznan tudi kot L-askorbinska kislina, je eden od vitaminov, ki ga naše telo ni sposobno sintetizirati, zato ga moramo v telo vnesti s hrano. Prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, možganov in živčevja, zmanjšuje utrujenost oziroma izčrpanost ter sodeluje pri absorpciji in metabolizmu hranil. Je pomemben antioksidant (samostojno in v kombinaciji z vitaminom E),ki ščiti različne strukture v našem organizmu pred škodljivimi zunanjimi dejavniki (npr. onesnažen zrak, kemikalije, cigaretni dim, sevanje, alkohol, stres ...). Pomemben je tudi pri nastajanju kolagena v našem telesu, ki je ključen za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Vemo, da kolagen začne po 25. letu starosti upadati, zato nam vitamin C lahko pomaga pri večji tvorbi kolagena in tako pri mlajšem videzu telesa.

Katera živila vsebuje največje količine vitamina C?

Saj poznate rek: Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Že od mladih nog slišimo, da je za zdravje priporočeno uživanje sadja in zelenjave. Veliko svežega sadja (kivi, črni ribez, pomaranče, ananas, jagode, maline, mango ...) in zelenjave (paprika, ohrovt, brokoli, koleraba, zelje, špinača, paradižnik ...) vsebuje vitamin C, ki ga povezujemo z ohranjanjem močnega imunskega sistema. A zavedati se moramo, da se vsebnost vitamina C v živilih zmanjšuje med temperaturno obdelavo oziroma kuhanjem in skladiščenjem. S prekomerno toplotno obdelavo se iz živila lahko izgubi tudi do pol prvotne vsebnosti vitamina C, s kuhanjem v vodi pa tudi več. Vsebnost vitamina se lahko zmanjša tudi z rezanjem, lupljenjem in podobnimi mehanskimi obdelavami. Iz tega torej sledi, da je najbolje zaužiti neobdelano, svežo, ustrezno skladiščeno ter lokalno pridelano sadje in zelenjavo.

Koliko vitamina C je treba zaužiti?

Priporočen dnevni vnos vitamina C za odraslega človeka je 80 miligramov, kar zlahka pokrijemo z običajno pestro in uravnoteženo prehrano. Večje potrebe imajo predvsem kadilci in nosečnice ter tisti, ki so intenzivno telesno aktivni. Dnevno potrebo po vitaminu lahko povečajo tudi visoke temperature okolja, infekcije in poškodbe. Višji odmerki vitamina C (nad 2000 mg) lahko povzročijo draženje želodca in prebavil ter nastanek ledvičnih kamnov. Prevelike količine vitamina C drugače niso škodljive, vendar ni potrebe po njegovem prekomernem zaužitju, saj je učinkovitost absorpcije takrat bistveno nižja. Razlog, zakaj povečane količine vitamina C nimajo neželenih stranskih učinkov, je tudi ta, da odvečno količino tega vitamina izločimo z urinom.

DREAMSTIME
/

Ali ga je smiselno nadomeščati s prehranskimi dodatki?

Kot že omenjeno, lahko zadostne količine vitamina C zaužijemo z uravnoteženo prehrano, v katero vključimo sadje in zelenjavo. Če je torej vaša prehrana raznolika, mešana in uravnotežena, ni bojazni, da ne bi zaužili zadostnih količin vitamina C. A ker v jesensko-zimskem času sadja in zelenjave ni toliko kot poleti, je lahko vnos vitaminov nekoliko okrnjen. Ob stresnih situacijah, v času sezone prehladov in gripe ter ob neustrezni in okrnjeni prehrani je smiselno povečati vnos vitamina C na en gram dnevno (1000 mg). To najlažje storimo z izbiro prehranskega dopolnila. Priporoča se uživanje prehranskega dopolnila s počasnim sproščanjem, kar pomeni, da se v telo sprošča postopoma, kar ga naredi veliko bolj izkoristljivega, kot če bi zaužili velike količine vitamina C naenkrat.

Kaj pa vitamin C v kozmetiki?

Seveda, velik da! V kozmetiki ga najdemo zaradi njegovih številnih učinkov na kožo, vendar je pomembno, da je koncentracija vitamina C zadostna, saj le tako izkazuje pozitivne učinke. Vitamin C je glavni antioksidant v naši koži in jo ščiti pred prostimi radikali, ki nastanejo zaradi UV-sevanja. Vitamin C sodeluje tudi pri sintezi kolagena in kot antioksidant ščiti že nastale kolagenske molekule pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki so glavni vzrok za poškodbe membran kožnih celic in posledično razvoj gub. V večjih koncentracijah gladi gubice, izboljša elastičnost kože in na splošno izboljšuje teksturo kože. Znan je tudi po svojem posvetlitvenem učinku, zato se ga priporoča osebam s težavami z različnimi vrstami hiperpigmentacij, nastalih kot posledica UV-sevanja oziroma poškodba kože zaradi izpostavljenosti soncu. Z redno uporabo znatno izboljša ten kože in pripomore k izboljšanju navlaženosti kože. Ne smemo pa zanemariti dejstva, da je ob uporabi vitamina C nujna sočasna uporaba kreme za zaščito pred soncem.

Dreamstime
/