Kaj je v naši moči

Ali veste, da je pri vidu pomemben očesni tlak?

Mare Koren
28. 11. 2022, 05.52
Deli članek:

Zelena mrena (glavkom) je prebrisan tat, saj počasi uničuje občutljiva vlakna vidnega živca, zaradi česar oči ne morejo sporočati možganom, kaj vidijo.

Dreamstime
Kdaj pa ste bili vi nazadnje pri zdravniku?

Ko opazimo, da slabše vidimo, je bolezen že močno napredovala in škode ni več mogoče popraviti. Kar pet odstotkov bolnikov je zaradi glavkoma zavitih v popolno temo. Edini in precej zanesljiv način, da ohranimo čutilo zdravo do pozne starosti, je redno merjenje očesnega tlaka in zdravljenje previsokih vrednosti s posebnimi kapljicami ali kirurškim posegom. Pogosto namreč zeleno mreno povzroči nezdravljen povišan krvni tlak, ki nastane, če očesna tekočina ne odteka iz očesa.

Uspešno zdravljenje je le preprečevanje

Preventivni pregledi so edini način za pravočasno odkritje glavkoma. Že okoli 40. leta se odpravimo na temeljit pregled k oftalmologu, kjer se ne zadovoljimo zgolj z merjenjem ostrine vida. Izmerijo naj tudi očesni tlak in preverijo očesno ozadje, predvsem izstopišče vidnega živca iz očesa. Če bo specialist opazil karkoli sumljivega, nam bo preiskal tudi vidno polje. Edino orožje proti glavkomu je test, ki ga lahko opravimo sami. Bolezen pogosto na enem očesu bolj napreduje kot na drugem. Najprej si prekrijemo eno oko, z drugim pa gledamo v določeno točko in opazujemo celotno vidno polje, torej poleg opazovane točke gledamo tudi okolico. Nato naredimo enako pri drugem očesu. Vidni polji obeh očes morata biti podobni. Če med njima opazimo veliko razliko, je to lahko znak za glavkom.

Kaj je v naši moči

Nadzorujmo sladkorno bolezen, saj smo zaradi nje kar za 70 odstotkov bolj ogroženi za pojav glavkoma. Pazimo na raven sladkorja in vsako leto opravimo pregled oči, ne glede na starost. Razmigajmo se! Raziskave kažejo, da 20 minut vadbe, ki nam pospeši srčni utrip, vpliva tudi na znižanje očesnega tlaka. A če jemljemo očesne kapljice, ne delajmo vaj, pri katerih je glava pod srcem, na primer stoje, položaja strešice pri jogi in drugih predklonov, saj dvignejo očesni tlak. Opustimo kajenje, saj povečuje ogroženost za glavkom za 37 odstotkov. Sprostimo se! Obstaja kar nekaj dokazov, da vaje za sproščanje ne znižujejo le krvnega tlaka, ampak tudi očesni. Ne pretiravajmo s kavo! Več kot pet skodelic prave kave na dan naj bi po nekaterih raziskavah dvignilo ogroženost za 60 odstotkov. Vzrok je kofein, pravi čaj in brezalkoholne pijače pa očesnemu tlaku ne škodujejo.