Zdravje

Izognite se vnetjem v telesu

Maja Krajnc / revija Bodi zdrava
25. 11. 2022, 17.00
Deli članek:

Prehrana, ki jo uživamo, ima zelo pomembno vlogo pri nastanku vnetij, saj lahko prehranska neravnovesja vodijo v hormonske motnje, oslabljen imunski sistem in kronična vnetja. Pomanjkanje beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov prikrajša telo za potrebne gradnike celic oziroma organizma. In čeprav je povezava med vnetji in različnimi boleznimi tudi znanstveno dokazana, zdravo in pravilno prehranjevanje prevečkrat zanemarjamo. Kako torej začeti prav?

dreamstime
Izogibajte se nezdravi hrani.

Pomembno je, da v svoj jedilnik vsak dan vključimo čim več protivnetne prehrane in na drugi stani čim manj tiste, ki vnetja pospešuje. Na kratko to pomeni prehranjevanje z manj ali nič mesa ter z mnogo svežega sadja in zelenjave ter kalčkov, bogatih z maščobnimi kislinami omega-3.

Hrana, ki pospešuje vnetja

  • pasterizirani mlečni izdelki
  • prečiščeni ogljikovi hidrati
  • meso, ki ni iz proste reje
  • sladkorji
  • transmaščobe
  • sojino in koruzno olje

    Dreamstime
    Prehrana, ki jo uživamo, ima zelo pomembno vlogo pri nastanku vnetij.

Obstaja veliko živil, s katerimi lahko vnetja preprečujemo ali celo zdravimo

Mastne ribe

Mastne ribe, kot so losos, skuša, tuna in sardele, vsebujejo velike količine maščobnih kislin omega-3, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje. Na teden bi morali zaužiti vsaj 200 gramov rib, pripravljenih na zdrav način. V neki raziskavi so moški, ki so uživali omega-3 iz pečenih ali kuhanih rib – ne ocvrtih in posušenih –, z vsakim dnem zmanjšali tveganje za smrt zaradi bolezni srca za 23 % v primerjavi s tistimi, ki so jedli nezdravo. Ženske so imele še boljše rezultate in so prav tako zmanjšale tveganje za bolezni srca. Če niste ljubitelj rib, poskusite v prehrano vnesti dodatke ribjega olja.

Polnozrnata žita

Polnozrnate testenine ali riž vam lahko v nasprotju z rafiniranim ali belim kruhom pomagajo zmanjšati škodljiva vnetja v telesu. Cela zrna imajo namreč več vlaknin, ki dokazano zmanjšujejo raven C-reaktivnega proteina, označevalca vnetja v krvi. Polnozrnata žita lahko denimo za zajtrk zaužijete z ovsenimi kosmiči, pri kosilu s kuhano kvinojo, za večerjo pa z rjavim rižem.

Dreamstime
rdeča pesa smuti

Rdeča pesa

Rdeča pesa ima antioksidativne lastnosti in je dober vir fitohranil, betalainov. Betain, rdeči pigment, ki ji daje barvo, vsebuje antioksidante, deluje protivnetno in pomaga razstrupljati telo. Rdeča pesa vsebuje betakaroten, vitaminov skupine B, vitamin C, kalcij, železo, mangan in magnezij. Pomanjkanje magnezija namreč povezujemo z vnetji. Kalcij, na primer, se v telesu ne izkoristi popolnoma brez magnezija. Ko se kalcij nalaga v telesu, postane nezaželen, ta neprijetni presežek pa se kaže kot npr. ledvični kamni, privablja pa tudi vnetja. Ko pa uživamo uravnoteženo prehrano s protivnetno hrano, bogato tako s kalcijem kot tudi magnezijem, telo bolje uporabi vse sestavine. Rdeča pesa pomaga pri zaprtju in znižuje krvni sladkor. Še posebej pripomore k zdravju črevesja, ledvic, jeter in mehurja.

Brokoli

Brokoli deluje protivnetno in je bogat z betakarotenom, vitaminom K, kalcijem, železom in žveplom. Vsebuje antioksidante, kot sta lutein in kvercetin. Vsebuje veliko kalija in magnezija. Pomaga pri zmanjševanju visokega krvnega tlaka, zaprtja, toksimije in tudi pri prebavi maščob.

Oreščki

Še en dober vir zdravih maščob, ki se borijo proti vnetjem, so oreščki. Mandlji so še posebej bogati z vlakninami, kalcijem in vitaminom E, orehi pa vsebujejo velike količine alfalinolenske kisline, vrste maščobe omega-3. Vsi oreščki so polni antioksidantov in ti lahko telesu pomagajo popraviti škodo, ki jo povzroči vnetje.

Borovnice

Borovnice so od vsega sadja najbogatejše z antioksidanti, nepogrešljivimi pri preprečevanju škode, ki jo prosti radikali povzroče celičnim strukturam in DNK. Borovnice vsebujejo fitohranila – antocianine, to so antioksidativni pigmenti, ki jim dajejo značilno barvo. Po nekaterih raziskavah uživanje borovnic zavira kognitivno slabšanje in izboljšuje spomin ter motorične funkcije. Raziskovalci v teh študijah so prepričani, da so k rezultatom pripomogli antioksidanti, ki telo ščitijo pred oksidativnim stresom in zmanjšujejo vnetja.

Ananas

Ananas je bogat z betakarotenom, vitamini skupine B, vitaminom C, magnezijem, kalijem, manganom, ogljikovimi hidrati in vlakninami. Vsebuje bromelain, encim, ki prebavlja beljakovine in ima protivirusne ter protibakterijske lastnosti. Bromelain se že dolga leta uporablja v protokolih s protivnetno hrano, saj pomaga pri uravnavanju imunskega odziva, ki tako pogosto sproža neželena in nepotrebna vnetja.

Dreamstime
ananas

Kurkuma

Ta indijska začimba je močan antioksidant in deluje protimikrobno. Vsebuje železo, mangan, kalij, vitamin B6 in je tudi dober vir vlaknin. Kurkumin flavonoid je antioksidant, odgovoren za preprečevanje in zdravljenje raka. Zaradi svojih močnih protivnetnih sposobnosti je kurkuma zelo učinkovita pri ljudeh z revmatoidnim artritisom. Raziskava, narejena pred kratkim na Japonskem, je ocenjevala zvezo med interleukinom (IL-6), vnetnim citokinom, za katerega je znano, da je udeležen v procesu revmatoidnega artritisa, in kurkumo ter ugotovila, da je kurkumin znatno zmanjšal te vnetne markerje. Kurkuma prav tako okrepi sposobnost jeter za odstranjevanje nevarnih karcinogenov in čisti kri, to pa pomaga pri mozoljih, aknah in drugih nečistočah ter dela kožo gladko in voljno. Kurkuma ima poprast in grenak okus. Uporabite jo lahko v solatah, solatnih prelivih, smutijih ter v sokovih in tako rekoč vseh receptih, v katerih uporabljate lečo.

Dreamstime
ingver

Ingver

Ingver je začimba, ki pomaga zmanjšati vnetja v telesu in preprečuje nastanek srčnih bolezni, v ajurvedski medicini pa se uporablja za boljše delovanje imunskega sistema. Ingver je odličen pri čiščenju telesa, zlasti pri čiščenju nakopičenih toksinov v naših organih in tkivih. Predvsem pa je uporaben pri čiščenju limfnega sistema, ki je naša čistilna naprava. Uporablja se tudi pri preprečevanju vnetij in alergijskih ter astmatičnih stanj v telesu.

Vnetja sproži prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja in nasičenih maščob.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

BZ
Naslovnica novembrske revije Bodi zdrava