Končno razjasnjeno

Preverili smo večni mit: ali je tvegano jesti sneg?

E. J.
21. 11. 2022, 17.27
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 17.43
Deli članek:

Zdravnica iz svetovno znane klinike Mayo je povedala, ali je uživanje snega škodljivo: ali si torej lahko privoščite nekaj snežink in ali bo vašemu otroku res slabo, če bo lizal kepo snega?

profimedia
Nekateri otroci po lizanju snega dobijo želodčne težave - in vseeno je, ali bodo sneg lizali v mestu ali na podeželju.

Del Slovenije je že zasnežilo, po današnjem kratkotrajnem zatišju pa se že jutri obetajo nove padavine. Za tiste, ki bodo snežno odejo izkoristili za radosti na snegu, predvsem pa za majhne otroke, ki sneg radi tudi pokusijo smo raziskali, ali je uživanje snega tvegano početje ali ne?

Sneg je pravzaprav voda v najčistejši obliki. Vendar pa je v njem mogoče najti še marsikaj drugega, med drugim sol in kemikalije, ki se uporabljajo za taljenje snega na cestah in pločnikih, pa tudi dlake, bakterije, urin in iztrebke.

profimedia
'Sveži' sneg je čista voda - a na poti do vaših ust pobere marsikaj, je pojasnila dr. Johnson.
Če nekdo, največkrat je to otrok, pride na idejo, da bi poskusil sneg, je najbolj ’zdrava’ možnost svež sneg, ker je manj onesnažen. Vedeti pa morate, da ’čistega’ snega skorajda ni, saj tudi tisti, ki ravno pade v vaša usta, vsebuje lahko vsebuje onesnažene delce iz zraka, kot so izpušni plini in dim.

Škodljiv tako v mestu kot na podeželju

Sneg je res bolj onesnažen v mestih, a tudi na podeželju ni neškodljiv. "Sneg vedno nosi tveganje za okužbo, umazanijo in mikrobe," je dr. Jennifer Johnson s klinike Mayo povedala za AccuWeather.com. Tveganja uživanja snega se razlikujejo od kraja do kraja. "V velikih mestih je več onesnaženosti zaradi več avtomobilov in zgradb, medtem ko na podeželju obstaja tveganje, da kmetijske kemikalije iz zemlje končajo v snegu. Osebno ne poznam nikogar, ki bi imel zaplete zaradi uživanja snega, vendar so otroci, ki so zaradi tega zboleli. Brala sem poročila o primerih otrok, ki so po zaužitju snega dobili nenavadne bakterijske okužbe," poudarja Johnsonova.

profimedia
Na podeželju obstaja tveganje, da kmetijske kemikalije iz zemlje končajo v snegu.
Lahko se pojavijo želodčne težave

Večina ljudi ima dober imunski sistem, ki mu malo snega ne bo škodilo, a možne posledice uživanja snega so želodčne težave in driska. Simptomi bodo odvisni predvsem od tega, kaj je v snegu. "Nekdo z imunskimi težavami je bolj dovzeten za okužbe in lahko razvije vročino, bruhanje, ali drisko," pravi Johnsonova.

Ljudje z resnimi zdravstvenimi težavami in dojenčki naj bodo previdni. Če pojeste nekaj snežink, ni razloga za paniko. Če pretiravate, pa v primeru težav le obvestite zdravnika.