Odraz težkih čustev

Kaj nam kažejo bolečine, ki se pojavijo v hrbtu?

Mare Koren
19. 11. 2022, 20.05
Deli članek:

Imate bolečine v križu, ki jih spremljajo odrevenelost, mravljinčenje ali šibkost kjerkoli v eni ali obeh nogah?

Dreamstime
Bolečine v križu so lahko tudi posledice stresa.

Vse omenjene bolečine so posledica tenzijskega mišičnega sindroma (TMS), ki ni nič drugega kot odraz težkih čustev, ki si jih ne želimo priznati. Ko jih izrazimo, bolečina pri priči popusti in zdravila niso potrebna. Telovadba pa je dobrodošla. Bolečina je lahko močnejša podnevi ali ponoči. Morda je zelo huda, ko se zbudite in poskusite vstati, čez dan pa postopoma izzveni. Ali pa vam je zjutraj najbolje in se trpljenje čez dan stopnjuje z naraščajočo bolečino. Lahko se poslabša ali izboljša, ko sedite, stojite na mestu ali med hojo. Lahko pa vašemu življenju vlada bolečinski sindrom, ki se ga zavedate vso budnost. 

Nagovarjajte svoje možgane

Slišati je trapasto, a učinkovito. Zavestni um nagovori nezavednega. Čim agresivneje to stori, tem bolje je. Tako številni pacienti, ki jih ameriški zdravnik John Sarno zdravi po tem načelu, poročajo, da so se takoj, ko so začutili zbodljaj bolečine ali nekaj, kar je predstavljalo znanilec napada, začeli nagovarjati, kričati nase v polnem besu, in bolečina je izginila. Svojemu umu sporočite, da veste, kaj počne; da veste, da je telesna bolečina nenevarna in je le motilec pred potlačenim besom ter ne boste dopustili, da vas zavaja in zastrašuje.

Merjenje moči

Zavestno razmišljajte o potlačenem besu in vzrokih zanj, kadarkoli se zaveste bolečine. To je v pravem nasprotju s tem, kar želijo narediti možgani. Bistveno je, da se osredotočite na neprijetne misli in čustva, torej zanikate bolečino in njen namen, da odvrne vašo pozornost od čustev. Ko je bolečina močna, se je težko osredotočiti na čustva, toda na ta proces morate gledati kot na tekmovanje, na katerem zavestna volja meri moči z nezavednim, samodejnim odzivom možganov.

Bolečine

Lahko se pojavljajo v vratu in ramenih, z otrplostjo, mravljinčenjem in šibkostjo v eni ali obeh rokah. Pojavijo se tudi v kolenih, gležnjih, na spodnjem ali zgornjem delu stopal, na eni strani ali obeh.

Meditacija

Zdravljenje TMS pomeni, da z razmišljanjem najdete pot iz njega. To lahko najbolje naredite v tišini in samoti, zato morate vsak dan najti čas za sprostitev.

Telesna dejavnost 

Bolečina in strah pred bolečino lahko zmanjšata voljo do gibanja. Včasih bodo potrebni meseci ali celo leta, da pridete v formo, a pomembno je, da napredujete, četudi počasi.