Svetovni dan KOPB

Bolezen ni ozdravljiva, lahko pa se upočasni njeno napredovanje

E.J./STA
16. 11. 2022, 07.29
Posodobljeno: 16. 11. 2022, 08.09
Deli članek:

Danes obeležujemo svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Bolezen ni ozdravljiva, je pa s pravočasnim odkritjem bolezni, z ustreznim zdravljenjem in pravilno oskrbo mogoče omiliti simptome in upočasniti njeno napredovanje ter tako z ustreznimi ukrepi prispevati k izboljšanju kakovosti življenja bolnikov.

profimedia
Pri KOPB sprva bolnik čuti pomanjkanje sape zgolj ob naporu, kasneje pa že med hojo po ravnem, med vsakodnevnimi opravili.

Letošnji svetovni dan, ki ga obeležujemo vsako tretjo sredo v novembru, poteka pod geslom Vaša pljuča za življenje, ki poudarja pomen vseživljenjskega zdravja pljuč, saj se rodimo s samo enimi pljuči. Ohranjanje zdravih pljuč skozi ves razvoj do odraslosti je sestavni del prihodnjega zdravja in dobrega počutja, svetovna kampanja pa se osredotoča na dejavnike, ki prispevajo k razvoju KOPB od rojstva do odraslosti, in na to, kaj lahko storimo za spodbujanje vseživljenjskega zdravja pljuč ter zaščito ranljivih skupin, so izpostavili pri zbornici zdravstvene in babiške nege.

Kaj je KOPB?

KOPB je namreč kronična bolezen dihal, ki pomembno vpliva na kakovost življenja ter obolevnost in umrljivost v številnih državah po svetu. Bolezen je ena izmed najpomembnejših vzrokov obolevnosti in umrljivosti v mnogih državah. Cilj zdravljenja je omiliti simptome in upočasniti napredovanje bolezni.

Sprva bolnik čuti pomanjkanje sape zgolj ob naporu, kasneje pa že med hojo po ravnem, med vsakodnevnimi opravili. KOPB se občasno lahko poslabša zaradi bakterijske ali virusne okužbe ali zaradi večje onesnaženosti zraka. Bolniki močneje kašljajo, izkašljujejo in imajo občutek težkega dihanja že ob manjših naporih.

Kajenje je vzrok za 85-90 odstotkov primerov te bolezni, ki se razvije pri 15-35 odstotkih kadilcev. Nekaj primerov je posledica prirojenih bolezni pljuč in poklicne izpostavljenosti ali kombinacije obeh ter izpostavljenosti onesnaženemu zraku in dimu, ki nastane pri gorenju lesa. Raziskave kažejo, da je s KOPB povezana tudi pasivna izpostavljenost tobačnemu dimu, ki bolj učinkuje na ženske, navaja spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

profimedia
Kajenje je vzrok za 85-90 odstotkov primerov te bolezni, ki se razvije pri 15-35 odstotkih kadilcev.

Zmanjšajte tveganje

Večja prevalenca KOPB je povezana z nizkim socialno-ekonomskim statusom, višjo starostjo, z diagnozo astme, pri ženskah z nižjo izobrazbo in resnimi vnetji dihal v otroštvu, s poklicno izpostavljenostjo, z genetsko predispozicijo, pri nekadilcih tudi z debelostjo, uživanjem z mesom in s prečiščenimi žitaricami bogate hrane, medtem ko prehrana, bogata z zelenjavo, sadjem in ribami, zmanjša tveganje za KOPB, navaja spletna stran NIJZ. Pri KOPB je preventiva usmerjena v prvi vrsti k prenehanju kajenja, ki mu sledi rehabilitacija ter izobraževanje bolnikov.

Od leta 2002

"Področje pljučnih bolezni je zelo kompleksno in za zagotavljanje kakovostnega zdravljenja zahteva visoko usposobljene strokovnjake. Medicinske sestre imamo pri pravilni oskrbi bolnikov s KOPB pomembno vlogo, saj pogosto predstavljamo prvo stično točko z njimi ter smo vključene v vse faze oskrbe," je ob tem izpostavila predsednica sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji pri zbornici Mariana Paula Rezelj. Prvi svetovni dan KOPB je bil organiziran leta 2002. Vsako leto organizatorji skupaj z zdravstvenimi delavci in drugimi strokovnjaki za javno zdravje po vsem svetu ozaveščajo o KOPB ter si prizadevajo za preprečevanje in zdravljenje te pljučne bolezni.