jemati prehranske dodatke, statine ali oboje?

Ne obremenjujte se s prehranskimi dopolnili za zdravje srca, pravi študija

E. J.
12. 11. 2022, 15.01
Posodobljeno: 12. 11. 2022, 15.18
Deli članek:

Glede na nedavno študijo, objavljeno v nedeljo, šest dodatkov, ki jih ljudje običajno jemljejo za zdravje srca, ne pomaga znižati "slabega" holesterola ali izboljšati zdravja srca in ožilja, ampak pomagajo statini.

profimedia
Raziskovalci so primerjali vpliv prehranskih dodatkov z vplivom nizkega odmerka statina, sredstva za holesterol oziroma zdravila za zniževanje holesterola ali placebo. kaj so ugotovili?

Nekateri ljudje verjamejo, da bodo običajna prehranska dopolnila – ribje olje, česen, cimet, kurkuma, rastlinski steroli in rdeči kvasni riž – znižala njihov »slab« holesterol. »Slab« holesterol, v medicinski skupnosti znan kot lipoproteini nizke gostote ali LDL, lahko povzroči kopičenje maščobnih oblog v arterijah. Maščobne obloge lahko blokirajo pretok kisika in krvi, ki ju srce potrebuje za delovanje, blokada pa lahko povzroči srčni napad ali možgansko kap.

Za to študijo, ki je bila predstavljena na znanstvenih srečanjih Ameriškega združenja za srce leta 2022 in hkrati objavljena v Journal of the American College of Cardiology, so raziskovalci primerjali vpliv teh posebnih dodatkov z vplivom nizkega odmerka statina, sredstva za holesterol oziroma zdravila za zniževanje holesterola ali placebo, ki ne učinkuje nič, poroča CNN.

Eni statin, drugi placebo ter naravne dodatke

Raziskovalci so naredili to primerjavo v slepem kliničnem preskušanju, ki je vključevalo 190 odraslih, ki v preteklosti niso imeli bolezni srca in ožilja. Udeleženci študije so bili stari od 40 do 75 let, različne skupine pa so 28 dni prejemale nizek odmerek statina, imenovanega rosuvastatin, placebo, ribje olje, cimet, česen, kurkumo,rastlinske sterole ali rdeči kvasni riž.

Statin je imel največji učinek in je znatno znižal LDL v primerjavi z dodatki in placebom.
Povprečno znižanje LDL (lipoprotein nizke gostote) po 28 dneh jemanja statina je bilo skoraj 40 odstotkov. Statin je imel tudi dodatno korist pri skupnem holesterolu, ki se je v povprečju znižal za 24 odstotkov, in pri trigliceridih v krvi, ki so padli za 19 odstotkov.
Nobeden od ljudi, ki so jemali dodatke, ni opazil pomembnega znižanja holesterola LDL, skupnega holesterola ali trigliceridov v krvi, njihovi rezultati pa so bili podobni tistim pri ljudeh, ki so jemali placebo. Medtem ko so bili podobni neželeni učinki v vseh skupinah, je bilo številčno večje število težav med tistimi, ki so jemali rastlinske sterole ali rdeči kvasni riž.

Kačje olje 21. stoletja

"To študijo smo zasnovali, ker smo imeli mnogi od nas enako izkušnjo, ko smo bolnikom poskušali priporočiti terapije, ki temeljijo na dokazih in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilna obolenja, nato pa so ti rekli 'ne, hvala, poskusil bom samo to prehransko dopolnilo,'" je dejala soavtirca študije, dr. Karol Watson, profesorica kardiologije in sodirektorica programa preventivne kardiologije UCLA. "Želeli smo oblikovati zelo togo, randomizirano, nadzorovano poskusno študijo, da bi dokazali, kar že vemo, in to pokazali na strog način."
Dr. Steven Nissen, kardiolog in raziskovalec na kliniki Cleveland ter soavtor študije, je dejal, da bolniki pogosto ne vedo, da prehranska dopolnila niso testirana v kliničnih preskušanjih. Te dodatke imenuje »kačje olje 21. stoletja«.

V Združenih državah je zakon o prehranskih dopolnilih in zdravstveni vzgoji iz leta 1994 močno omejil zmožnost ameriške uprave za hrano in zdravila, da regulira prehranska dopolnila. Za razliko od farmacevtskih izdelkov, ki morajo biti dokazano varni in učinkoviti za predvideno uporabo, preden jih lahko podjetje trži, FDA ni treba odobriti prehranskih dopolnil, preden se lahko prodajo. Šele ko so na trgu in se izkaže, da niso varni, lahko FDA ukrepa in jih regulira.

profimedia
Raziskovalci menijo, da je to pomembna študija, ki jo je treba vključiti v letošnje predstavitve. »Vsak dan skrbim za bolnike s točno temi vprašanji. Pacienti vedno sprašujejo o dodatkih namesto ali poleg statinov,« pravi eden od raziskovalcev.
"Dopolnila niso namenjena nadomestitvi zdravil ali drugih medicinskih zdravljenj"

"Pacienti verjamejo, da so bile opravljene študije in da so enako učinkoviti kot statini in jih lahko rešijo, ker so naravni, vendar naravno ne pomeni varno in ne pomeni, da so učinkoviti," je dejal Nissen. Študija je bila financirana z neomejeno donacijo družbe AstraZeneca, ki proizvaja rosuvastatin. V skladu s študijo podjetje ni imelo nobenega prispevka o metodologiji, analizi podatkov in razpravi o kliničnih posledicah.

Raziskovalci so priznali nekatere omejitve, vključno z majhno velikostjo vzorca študije in da obdobje 28 študij morda ne bo zajelo učinka dodatkov, če se uporabljajo dlje časa. V nedeljski izjavi je Svet za odgovorno prehrano, trgovinsko združenje za industrijo prehranskih dopolnil, dejal, da "dopolnila niso namenjena nadomestitvi zdravil ali drugih medicinskih zdravljenj."

"Prehranska dopolnila niso namenjena hitrim popravkom in njihovi učinki morda ne bodo razkriti med študijo, ki traja le štiri tedne," je v izjavi dejala Andrea Wong, višja podpredsednica skupine za znanstvene in regulativne zadeve.

Dr. James Cireddu, invazivni kardiolog Univerzitetne bolnišnice Harrington Heart & Vascular Institute Cleveland, Ohio, je dejal, da bo delo koristno. "Dobro so opravili zbiranje podatkov in pregledovanje rezultatov," je dejal Cireddu, ki ni delal na študiji. "Verjetno bo odmevalo pri bolnikih. Ves čas me sprašujejo o dodatkih. Mislim, da je to dobro delo zagotavljanja dokazov."

Dr. Amit Khera, predsednik programskega odbora AHA Scientific Sessions, ni delal na raziskavi, vendar je dejal, da meni, da je to pomembna študija, ki jo je treba vključiti v letošnje predstavitve. »Vsak dan skrbim za bolnike s točno temi vprašanji. Pacienti vedno sprašujejo o dodatkih namesto ali poleg statinov,« je povedala Khera, ki je profesorica in direktorica preventivne kardiologije na UT Southwestern Medical Center. "Če imate visokokakovostne dokaze in dobro opravljeno študijo, mislim, da je zelo pomembno, da bolnike obveščate o vrednosti ali v tem primeru pomanjkanju vrednosti nekaterih od teh dodatkov za zniževanje holesterola." Statini obstajajo že več kot 30 let in so jih proučevali pri več kot 170.000 ljudeh, je dejal. Študije dosledno kažejo, da statini zmanjšujejo tveganje.
"Dobra novica, vemo, da statini delujejo," je dejal Khera."To ne pomeni, da so popolni. To ne pomeni, da ga potrebujejo vsi, vendar za tiste z večjim tveganjem vemo, da delujejo, in to je dobro dokazano. Če nameravate narediti nekaj drugačnega, se morate prepričati, da deluje." Glede dodatkov je dejal, da na spletu pogosto vidi napačne informacije.

»Mislim, da ljudje vedno iščejo nekaj 'naravnega', vendar veste, da je veliko težav s to terminologijo in kar je najpomembnejše, da bi se morali vprašati, ali delujejo? To počne ta študija,« dodaja Khera. "Pomembno se je vprašati, ali jemljete nekaj, kar je dokazano, in če to počnete in ni, ali je to namesto dokazanega zdravljenja. To je res zaskrbljujoče."