Zdravje

“Čik pavza” z zdravnikom vam lahko reši življenje

Oglasno sporočilo
15. 11. 2022, 14.58
Posodobljeno: 5. 12. 2022, 15.02
Deli članek:

November je mesec ozaveščanja o pljučnem raku. Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije s kampanjo “Čik pavza” tudi letos ozavešča o pomenu zgodnjega odkrivanja pljučnega raka ter v sklopu kampanje ponuja možnost spletnega anonimnega posveta z zdravnikom.

Po podatkih Registra raka Slovenije za leto 2019 je pljučni rak po pogostosti pri obeh spolih na drugem mestu. Na leto zaradi pljučnega raka umre približno toliko ljudi kot zaradi raka dojk, prostate ter debelega črevesa in danke skupaj. V Sloveniji vsak dan zaradi pljučnega raka umrejo več kot trije ljudje.

Kajenje je najpomembnejši dejavnik tveganja

Najpomembnejši dejavnik za nastanek pljučnega raka je še vedno kajenje, med ostale dejavnike tveganja pa spadajo pasivno kajenje, izpostavljenost azbestu, radonu ter težkim kovinam in njihovim spojinam. Za rakom pljuč lahko zbolijo tudi nekadilci.

Najpogostejši simptomi so na novo nastali ali spremenjen kašelj, težko dihanje, nepojasnjena bolečina v prsih, vratu ali v ramah, nepojasnjeno hujšanje, hripavost, utrujenost in slabo počutje, krvav izmeček, pljučnica, ki ne izzveni, ali pa se ponavlja.

Vzemi si »Čik pavzo«

Tako kot pri vseh oblikah raka, predstavlja zgodnja diagnoza najboljše možnosti za ozdravitev. Bolniki, ki so odkriti v zgodnjem stadiju imajo preživetje med 60 do 90 odstotkov.

Če vas skrbi zdravje pljuč, se prijavite na brezplačni in anonimni spletni posvet z zdravnikom na www.cikpavza.si

Brezplačni spletni anonimni posveti z zdravnikom v letošnji “Čik pavzi” so na voljo še do 30. novembra.

O društvu

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije je nevladna humanitarna organizacija, ki združuje bolnike z boleznimi dihal in alergijskimi boleznimi, njihove svojce in zdravstvene delavce na območju celotne Slovenije. Deluje že 30 let in ima 3.200 članov. Poslanstvo društva je zboljšati kakovost življenja oseb s kroničnimi boleznimi dihal in alergij, se prizadevati za zmanjšanje le teh, prav tako pa tudi omiliti (ekonomske in socialne) posledice bolezni za obolele in njihove družine.

Kontakti

Jelena Petković, vodja projektne skupine za raka pljuč

e: jelena.petkovic@dpabs.si

t: 041 389 999

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije – DPABS

Koprska ulica 94, 1000 Ljubljana

t: 01 427 44 44

e: drustvo@dpabs.si