Intervju

Kožo moramo pred soncem ščititi vse leto

Zoran Franc
19. 11. 2022, 14.20
Deli članek:

Vplivi stresa in hitenja sledi pustijo tudi na koži. To se kaže predvsem s pojavom gub in upadom mišičnega tonusa oziroma s pomanjkanjem kolagenskih vlaken.

Luka Švigelj
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra.

Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra, nam je z nasveti, kako ohraniti mladost, zaupala nekaj koristnih smernic.

Laura, o kolagenu sva že govorila. Drži, da stres dodatno vpliva na njegovo pomanjkanje?

Vsekakor drži. Stres in povišana raven stresnega hormona kortizola vplivata na upočasnjeno obnovo kože in pojav nepravilnosti na koži. Kaj to pomeni? Kortizol povzroči, da se poveča razgradnja kolagenskih vlaken, prav tako hialuronske kisline in kožnih lipidov, česar si nikakor ne želimo. Če je telo nenehno v stanju stresa, se proizvodnja kolagena (prav tako hialuronske kisline in lipidov na koži) zmanjšuje, koža pa postane suha, utrujena in brez leska ter se začnejo pojavljati gubice. Zato se poskusite stresu čim bolj izogibati, saj se boste tako izognili številnim duševnim obremenitvam, obenem pa boste zmanjšali negativne učinke na kožo. Svetujem, da v življenje vključite dobre prakse za obvladovanje stresa, kot so sprehodi v naravi, meditacija, vadba ali joga. Popijte kakšen čaj z naravnimi zelišči, nikakor pa ne pozabite na zadostno količino spanja.

Na kaj, poleg stresa, ki je precej pogost dejavnik modernega človeka, moramo še biti pozorni? Kako je z nego kože?

Kot smo že govorili, je za obstoj kolagena pomembna tudi pravilna nega kože. Za ohranjanje čvrstosti in manjšo izrazitost gub priporočam izvajanje pomlajevalnih tretmajev, ki temeljijo na spodbujanju nastanka novega in kakovostnejšega kolagena. Kolagen ima namreč pomembno vlogo pri ohranjanju mladostnega in zdravega videza kože. Med najučinkovitejše terapije spadajo predvsem kislinski pilingi, radiofrekvenčno pomlajevanje, »microneedling«, mezoterapija in druge.

Dreamstime
sonce

Sončni žarki v poznem jesenskem obdobju niso več tako močni, vendar se moramo zavedeti, da je UVA-sevanje prisotno vse leto, in če želimo preprečiti prezgodnje staranje kože, je ključno, da kožo zaščitimo prav vsak dan v letu. Sonce namreč povzroča nepopravljive posledice na kolagenskih vlaknih in je glavni krivec za prezgodnje vidno staranje kože. UV-sevanje razgrajuje kolagenska vlakna in jih trajno poškoduje. Nikar ne pozabimo, da kolagen predstavlja 70 odstotkov debeline kože. Z njegovo razgradnjo se torej zmanjšuje njen volumen, koža se tanjša in posledično izgublja čvrstost. Na poškodbe kolagenskih vlaken vpliva tudi kajenje, neuravnotežena prehrana s povečanim vnosom sladkorja in nezdrav življenjski slog, zato se poskušajte tem razvadam v čim večji meri izogniti.

Omenila si, da kolagen spodbujamo s primerno nego kože in pomlajevalnimi tretmaji. Kaj pa precej priljubljeni »praški« kolagena? 

Kolagen je osnovni gradnik kože, mišic, sklepnega hrustanca ter vseh vezivnih tkiv in ima izjemno pomembno vlogo v našem organizmu. Tega se zaveda tudi kozmetična industrija, zato je kolagen pogosto tudi v kozmetičnih izdelkih in prehranskih dopolnilih. A naše telo velikih molekul kolagena ne more absorbirati neposredno iz prebavil. Kolagen in druge beljakovine, ki jih zaužijemo s prehrano, telo s pomočjo encimov razgradi do najmanjših enot – aminokislin. Če poenostavim na primeru: Ko zaužijemo zrezek ali drugo, s kolagenom in beljakovinami bogato živilo, se zaužiti kolagen ne »vgradi« v tkivo, ampak ga prebavni sistem s pomočjo encimov razgradi na manjše enote peptide in aminokisline ter telesu zagotovi material, iz katerega lahko zgradi lasten kolagen in omogoči obnovo tkiv. Drži, da so dandanes na tržišču številna prehranska dopolnila, ki vsebujejo kolagen z možnostjo neposredne absorpcije, med katere spada tudi hidrokolagen. Uživanje hidrokolagena lahko upočasni procese staranja, izboljša strukturo, gladkost in prožnost kože ter preprečuje nastajanje globokih gub. Lasem izboljša lesk, čvrstost in njihovo strukturo, pospešuje rast nohtov ter izboljšuje gibljivost sklepov. Primeren je tako za neaktivne ljudi kot tudi športnike, saj ima blagodejen učinek na regeneracijo mišično-skeletnega sistema. Številne klinične študije potrjujejo pozitiven učinek v primeru osteoartritisa, saj močno zmanjša bolečine, potrebo po analgetikih, izboljša gibljivost in pripomore k elastičnosti sklepov.

Ali nam, nekoliko v šali, lahko zaupaš recept za »večno« mladost?

Lahko bi rekli, da se recept za ohranjanje mladosti skriva v kolagenu, medtem ko so že stari Kitajci verjeli, da se staramo tako, kot smo živeli. Zato si upam trditi, da lahko mladost do neke mere podaljšamo tudi sami, in sicer z zdravim telesno aktivnim načinom življenja in ustvarjanjem zdravju prijaznega biološkega, družbenega in duševnega okolja.

Profimedia
lepota, kolagen