Zaplet s kapetanskimi mavričnimi trakovi

Voditeljica v prenosu iz Katarja naredila tisto, kar kapetanu Kanu ni bilo dovoljeno

E. J.
21. 11. 2022, 16.52
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 17.32
Deli članek:

Zaplet z mavričnimi kapetanskimi trakovi: "Fifa je bila zelo jasna, da bo uvedla športne sankcije, če bodo naši kapetani nosili trakove na igrišču."

Twitter/Zajem zaslona
Britanska novinarka Alex Scott je med poročanjem v živo iz Katarja nosila mavrični kapetanski trak. Kar sedem nogometnih zvez je sporočilo, da njihovi kapetani zaradi groženj Fife mavričnih trakov "OneLove" ne bodo nosili.

Britanska novinarka Alex Scott je med poročanjem v živo iz Katarja nosila mavrični kapetanski trak. S tem je bila je pogumnejša od angleške nogometne zveze, ki je po grožnji Fife s sankcijami nenadoma spremenila stališče glede nošenja mavričnega kapetanskega traku, jo je pohvalil sam BBC.

Nogometni kapetani, vključno z angleškim Harryjem Kaneom in Garethom Balom iz Walesa, so načrtovali, da bodo med tekmami nosili trak za spodbujanje raznolikosti in vključenosti "OneLove", a so jim to zavrnili. Fifa je zagrozila, da bodo igralci, ki nosijo tak trak, prejeli rumene kartone, zato je več reprezentanc opustilo to idejo.

profimedia
Belgijec Eden Hazard nosi kapetanski trak OneLove v podporo pravicam LGBTQ+ na prijateljski nogometni tekmi egiptovske nogometne reprezentance proti belgijski nogometni reprezentanci Red Devils na mednarodnem stadionu Jaber Al-Ahmad v Ardiyi v Kuvajtu danes, v ponedeljek, 21. novembra 2022. Zapestnica One Love bi morala postati izjava za zaščito pravic skupnosti LGBT+ in drugih manjšin v Katarju. Sedem evropskih držav se bo vzdržalo nošenja zapestnice One Love na svetovnem prvenstvu v Katarju. V skupni izjavi nakazujejo, da so se zato to odločili po grožnji Svetovne nogometne zveze FIFA, da bo uvedla športne sankcije kapetanom s trakom na začetku tekme.
V skupni izjavi sedmih nogometnih zvez je zapisano, da svojih igralcev ne morejo postaviti "v položaj, v katerem bi se lahko soočili s športnimi sankcijami", poroča BBC. "Zelo smo razočarani nad odločitvijo Fife, za katero menimo, da je brez primere," je zapisano v izjavi. Nogometne zveze Anglije, Walesa, Belgije, Danske, Nemčije, Nizozemske in Švice so povedali, da so septembra pisali Fifi in jih obvestili o traku OneLove, vendar niso prejeli odgovora. "Fifa je bila zelo jasna, da bo uvedla športne sankcije, če bodo naši kapetani nosili trakove na igrišču," je dodano v izjavi.

profimedia
Kapetan Harry Kane s trakom One Love.Kot kaže, traku ne bo več nosil.
V odgovor je Fifa predstavila lastno kampanjo "Brez diskriminacije", ki naj bi se začela v četrtfinalu. Kapetanom bo zdaj med turnirjem dovoljeno nositi trak "Brez diskriminacije".