Zdravje

Najbolj priljubljen lepotni prehranski dodatek

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
23. 11. 2022, 17.00
Deli članek:

Zadnja leta so prehranski dodatki zelo priljubljeni in za nekatere so nepogrešljiv vir vitaminov, dobrega počutja, celo lepote. Med lepotnimi se med najbolj prepoznavne vsekakor uvršča kolagen, saj le stežka obiščete drogerijo ali bolje založeno trgovino, ne da bi opazili dodatke kolagena v obliki kapsul, prahu ali tekočine. Toda kaj kolagen sploh je? Kakšne oblike kolagena poznamo in k čemu pripomore njegovo jemanje?

Shutterstock
Kolagen je med najbolj priljubljenimi prehranskimi dodatki.


Pomembna beljakovina v telesu

Kolagen bi najpreprosteje opisali kot lepilo, ki drži skupaj naše telo. Spada med strukturne proteine, katerih glavna naloga je dajanje opore in oblike. Tako ima izredno pomembno vlogo, saj daje podporo in strukturo človeškemu telesu, v katerem je najbolj zastopana beljakovina. Poznamo vsaj 16 različnih tipov kolagena, najdemo pa ga v številnih telesnih tkivih, v koži, mišicah, kosteh, črevesju, nohtih, laseh, zobeh, hrustancu in vseh vezivnih tkivih, ki jim daje trdnost in moč. Spodbuja rast las in nohtov ter vpliva na delovanje črevesja. Pomaga odstraniti toksine in odpadne produkte. Ta beljakovina je torej pomembna za celotno telo in ima ključno vlogo v skoraj vseh sklepnih in obsklepnih strukturah. Zagotavlja, da sklepi ostanejo prožni in se manj obrabljajo. Poleg vsega tega je odgovoren tudi za lepo kožo, saj zajema 70 % vseh beljakovin, ki jo sestavljajo.

Tipi kolagena v našem telesu

  • Tip 1 predstavlja kar veliko večino kolagena v telesu. Tak kolagen ima gosta vlakna in zagotavlja predvsem strukturo kože, kosti, kit, hrustanca, vezivnega tkiva ter zob in ima zelo pomembno vlogo pri negi telesa proti staranju.
  • Tip 2 opredeljujejo ohlapnejša vlakna. Zato ga najdemo predvsem v elastičnem hrustancu, ki pomaga sklepom.
  • Tip 3 podpira predvsem strukturo mišic, organov ter žil.
  • Tip 4 je tip kolagena, ki sodeluje pri filtraciji in ga najdemo v posameznih plasteh kože.

Pomanjkanje kolagena v koži

Kolagen ima ključno vlogo pri strukturi kože. Velik del vezivnega tkiva in zgornjih plasti kože tvori kolagen, ki kožo napne in zgladi ter nam daje mladosten videz. Kolagen tvori tako rekoč okvir za kožo, ki ji omogoča shranjevanje vlage, zagotavlja elastičnost in na splošno podpira regeneracijo kožnih celic. Ker ta okvir s starostjo postaja vse bolj nestabilen, postane vezivno tkivo bolj ohlapno in koža čedalje bolj nagubana.

Znaki upadanja kolagena

Čeprav ga telo samo proizvaja vsak dan, se njegova proizvodnja s staranjem upočasni. Po 20. letu izgubimo najmanj 1 % kolagena na leto, pri ženskah pa se ta proces še dodatno pospeši v obdobju menopavze. Upad najprej opazimo, ker:
- koža postane manj prožna in izgublja vlago;
- nastanejo in se poglobijo gubice, celulit in strije,
- postanejo nohti krhki in izgubijo svoj sijaj,
- so lasje lomljivi, suhi in redkejši.

Naravni viri
Pomanjkanje kolagena v telesu lahko deloma nadomestimo s hrano in živili, kot so:
- meso, zlasti goveje, piščančje, kozje, jelenje in svinjsko,
- ribe, zlasti mastne ribe, kot sta losos in tuna,
- želatina, npr. v žolci,
- jajca,
- rdeče sadje in zelenjava, kot so jabolka, jagode, češnje, rdeča pesa, paradižnik, rdeča paprika itd.,
- oranžno sadje in zelenjava, na primer sladki krompir, korenje, mango in marelice,
- sadje, bogato z vitaminom C, kot so pomaranče, limone, kivi, grenivke, mango, ananas.

Glede na svoje individualne potrebe lahko z uravnoteženo prehrano in po možnosti ciljno usmerjenimi dodatki podprete telo pri proizvodnji kolagena.

Kolagen kot prehransko dopolnilo

Najučinkovitejša oblika je hidroliziran kolagen. Raziskave o učinkovitosti hidroliziranega kolagena so pokazale, da se delci hidroliziranega kolagena odlično absorbirajo, v glavnem nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno in iz črevesja v kri. Molekule kolagena potujejo po krvnem obtoku in se nalagajo tam, kjer telo kolagen najbolj potrebuje. Glavna razlika med različnimi oblikami kolagena v izdelkih je velikost molekul kolagena. Ta določa, kje v telesu se bo hidrolizirani kolagen naložil.

Kako izbrati pravi kolagen?

Prednosti in slabosti različnih virov kolagena

MORSKI KOLAGEN

Prednosti :

• Kolagen iz morskih virov je boljši pri povečevanju celokupnega kolagena tipa I v telesu in učinkuje predvsem na kožo, nohte, lase in kosti.

• Kolagen iz morskih virov se v telesu absorbira do 150 % učinkoviteje od govejega ali svinjskega kolagena. Razlog je v tem, da so molekule manjše in zato lažje in hitreje vstopajo v krvni obtok. V splošnem velja, da se v telo lahko absorbirajo molekule hidroliziranega kolagena v velikosti od 1000 do 15.000 Da, kar so dokazale sodobne tehnike, kot je poliakrilamidna gelska elektroforeza in tekočinska kromatografija visoke ločljivosti.

• Morski kolagenski peptidi so zaradi svoje podobnosti s človeškim kolagenom dobili status nutracevtikov (hrane, ki ima pozitivne učinke na zdravje in preprečuje ali celo zdravi bolezni).

Slabosti:

• Kolagen morskih virov je na splošno dražji.

• Ni primeren za tiste, ki so alergični na ribe.

GOVEJI KOLAGEN

Prednosti:

• Goveji kolagenski peptidi so pogosto prisotni v prehranskih dopolnilih, v veliki meri tudi zaradi obilja virov govejega kolagena.

• Ker je goveji kolagen bogat vir kolagena tipa III in vsebuje tudi kolagen tipa I (razen, če je pridobljen iz hrustanca – takrat gre za tip II), je primeren za podporo kože, las in nohtov.

• Kadar je pridobljen iz hrustančevine, je učinkovit pri podpori sklepov.

Slabosti:

• Za zvišanje ravni kolagena v telesu je ribji kolagen še vedno učinkovitejši

• V primerjavi z morskim kolagenom se slabše absorbira.

• Vedno bi moral biti pridobljen iz goveda, ki je bilo vzrejeno na pašnikih in brez dodatnih hormonov, kar pa lahko močno vpliva tudi na ceno.

SVINJSKI KOLAGEN

Prednosti:

• Kot pri govejih virih je svinjski vir kolagena cenejši zaradi večje dostopnosti virov in je tako prisoten v široki paleti živil in kolagenskih dodatkov.

• Podobno kot pri govejem kolagenu tudi prašičji v največji meri vsebuje kolagen tipa III in nekaj kolagena tipa I, zaradi česar je primeren tudi za podporo las, nohtov in kože.

Slabosti:

• Za zvišanje ravni kolagena v telesu je ribji kolagen še vedno učinkovitejši.

• V primerjavi z morskim kolagenom se slabše absorbira.

• Pridobljen bi moral biti z svinjine iz proste reje in brez dodatnih hormonov, kar spet lahko močno vpliva na ceno surovine.

PIŠČANČJI KOLAGEN IN GOVEJI KOLAGEN IZ HRUSTANČEVINE – kolagen tipa II

Prednosti:

• Ta tip kolagena velja za najučinkovitejšega pri podpori hrustanca in sklepov v telesu.

• Raziskan je predvsem pri vlogi podpore gibljivosti sklepov in zmanjševanju bolečine pri artritičnih stanjih.

Slabosti:

• Ni videti, da bi imel vlogo pri zmanjševanju vidnih učinkov staranja na kožo.

Promocijski material
Beauty kolagen + hialuron, Mivolis, 19,99 EUR

Mivolis Beauty kolagen + hialuron, 500 ml, 19,99 EUR, v prodajalnah dm

Ampule s prijetnim okusom jasmina in granatnega jabolka vsebujejo kompleks hranil iz kolagenskih peptidov, vitamina E in C, niacina, pantotenske kisline, biotina in cinka. Vsebujejo tudi izbrane mikrohranilne snovi: vitamin C, ki pripomore k normalnemu nastanku kolagena za normalno delovanje kože, vitamin E, ki prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom, ter niacin, biotin in cink, ki pomagajo ohranjevati zdravje kože. Prava lepota prihaja od znotraj. Mivolis Beauty Collagen vsebuje znanstveno dokazane kolagenske peptide, ki prispevajo k lepoti polti in sijočega videza. Kolagenski peptidi pomagajo k čvrstosti kože in dokazano izboljšujejo elastičnost kože, poleg tega pa zmanjšujejo vidnost gub.

Promocijski material
Prehransko dopolnilo Kolagen Pure Peptide, Swedish Nutra, dm, 19,09 EUR

Kolagen Pure Peptide, Swedish Nutra, 19,09 EUR

Kolagen Q+, Medex, 20,29 EUR

Kolagen lift, Medex, dm, 16,69 EUR

Kolagen Gaia Naturelle, 45,02 EUR

Valens Kolagen Premium pinakolada, 20,69 EUR

Kolagen UP 60 kapsul, Malinca, 2,97 EUR

Promocijski material
Kolagen UP 60 kapsul, Malinca, 2,97 EUR

Okrepite kožo tudi s kolagenskim serumom

Serum za obraz Beauty Collagen, Balea, 30 ml, 4,99 EUR, v prodajalnah dm

Serum ublaži gubice, koža pa je po uporabi mehka in voljna. Nežni serum s trojnim retinolom spodbuja proizvodnjo koži lastnega kolagena in krepi kožno strukturo od znotraj navzven. Poskrbi, da je koža videti mladostno in je žametno mehka. Kolagen akacije, rastlinska alternativa kolagenu, ščiti kožno bariero in kožo dolgotrajno vlaži.

Promocijski material
Balea serum za obraz Beauty Collagen, 30 ml, 4,99 EUR

Promocijski material
Balea serum za obraz Beauty Collagen, 30 ml, 4,99 EUR

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.