Zunanji in notranji

Zaradi vse več sedenja so hemoroidi pogostejši

Mare Koren
27. 11. 2022, 21.35
Deli članek:

Ljudje smo danes pretežno sedeča bitja, zato hemoroidi niso nobena redkost, ampak vse pogostejša nadloga. Ne skrivajte težave.

Dreamstime
/

Hemoroidi so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika nad in pod zobato črto. Gre za posebne vrste krvnih žil, sestavljenih tako iz ven kot manjših arterij. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Hemoroidi lahko povzročajo neprijetne simptome. Ker se te težave pojavljajo najpogosteje kot občasne epizode, jih imenujemo akutni hemoroidalni sindrom.

Zunanji in notranji

Hemoroide delimo na zunanje, ki se pojavljajo na kožnem delu, in notranje, ki jih najdemo v notranjosti analnega kanala. Zunanji hemoroidi so pogosto obolenje neznanega vzroka, najverjetneje pa gre za preplet vpliva dednosti, stresa in načina življenja, urejenosti prehranjevanja, vrste hrane in nerednega odvajanja. Zunanji hemoroidi po navadi nastanejo hitro, pojavi se boleča oteklina. Oteklina je čvrsta in napeta, velika je lahko tudi do nekaj centimetrov v premeru. Oteklina je boleča že na otip, onemogoča sedenje, hemeroidov pa ni mogoče potisniti v zadnjik. Hemoroidi so lahko napolnjeni s krvjo; takrat lahko tudi sami doma ob pregledu z ogledalcem opazite vijoličasto obarvanje. Takšne zunanje hemoroide imenujemo trombozirani hemoroidi. Občasno se predrejo sami in izlije se kri. Količina krvi je lahko precejšnja, lahko so prisotni tudi krvni strdki.

Notranji hemoroidi

Če so precej povečani, se lahko povešajo tudi navzdol proti zadnjični odprtini ali celo izpadejo skozi zadnjik (imenujemo jih prolabirani hemoroidi). Sprva jih je s prstom še mogoče potisniti nazaj v črevo (so reponibilni), pri izrednem povečanju pa tudi to ni več mogoče (so nereponibilni). Zdraviti se lahko začnete sami doma s protihemoroidnimi svečkami ali mazili, ki pa jih ne uporabljajte več kot štirinajst dni. Svetuje se tudi uporaba zdravil za stabilizacijo ožilja. Če se težave ponavljajo ali ne minejo, je vsekakor treba obiskati zdravnika.