Okrepite imunski sistem

Z rožiči nad migrene, z mandarinami do krepkega zdravja

Mare Koren
3. 12. 2022, 10.20
Deli članek:

Tudi v hladnih novembrskih dneh lahko uživamo v zdravem sadju in zelenjavi ter tako na naraven način zapremo pot prehladom in dihalnim obolenjem.

Dreamstime
Koristni rožiči.

Poznate rožiče? Še ne? Rožiči (Ceratonia siliqua) rastejo na istoimenskem drevesu, ki ga najdemo v deželah Sredozemlja. Pripravki iz rožičev se v ljudski medicini uporabljajo pri težavah s prebavnimi motnjami, drisko in zgago. Rožičeva moka v mešanici s sončničnimi semeni in riževo moko tvori blag pripravek, ki koristi pri zdravljenju driske tudi manjših otrok, pomaga pa tudi pri pomirjanju razdraženega črevesja. Sluz in smolo zdravilci priporočajo za blaženje bruhanja, in to v blagih pripravkih, ki koristijo in so primerni tudi za otroke ter nosečnice. 

Rožiči zoper prebavne težave

Raziskave, ki so jih naredili na eni od britanskih univerz, so pokazale, da rožiči pomagajo izboljšati raven lipidov pri ljudeh s prekomerno telesno težo. Rožičevo smolo se lahko uporablja kot dietno živilo in nadomestek čokolade. Rožiči sicer nimajo okusa, podobnega čokoladi, a snovi, ki jih vsebujejo, ugodno vplivajo na naše počutje. Primerni so za uživanje tudi pri sladkornih bolnikih in ljudeh, ki jih pestijo težave z migrenami, napadi tesnobe, nervozo in podobno. Rožiči so naravno sladki, zato se pri pripravi čokoladnih sladic lahko izognemo dodajanju sladkorja. In še to – kalorična vrednost rožičev je kar za dve tretjini nižja od čokolade.

Okrepite imunski sistem

V hladnih zimskih dneh si poletje radi prikličemo z okusnimi agrumi. Mandarine zagotovo veljajo za priljubljeno zimsko sadje, saj so izjemno okusne in poleg tega še zdrave. Z eno mandarino, težko približno 110 gramov, zaužijemo približno 32 miligramov vitamina C, kar je polovica priporočene dnevne količine. Vitamin C je poznan kot močan antioksidant, ki pomaga telesu v boju proti prostim radikalom, ki ogrožajo zdrave celice. Pospešuje celjenje ran, pomaga pri preprečevanju nevrodegenerativnih bolezni, pri pojavu artritisa, v obdobjih prehladnih obolenj in gripe. Vsebnost vlaknin v eni mandarini pa zadosti osmim odstotkom dnevne priporočene vrednosti.

Dreamstime
/

Olupki mandarine 

Največja prednost prehrane, bogate s topnimi vlakninami, ki jih najdemo tudi v mandarinah, je zniževanje nezdravega holesterola v krvi. Vlaknine so pomemben člen pri uravnavanju prebavnega sistema, saj poskrbijo za občutek sitosti, ki se pogosto pojavi pri hrani, osiromašeni vlaknin. Naj povemo še, da ena mandarina v povprečju vsebuje 64 kalorij in 0,4 grama maščob, zaradi česar je odlično živilo v času hujšanja. Eterično olje, ki ga pridobivamo iz lupine, se uporablja za masaže, osvežitev prostorov in pripravo zdravilnih kopeli za otroke, saj blagodejno deluje na prekomerno razburjenje, hiperaktivnost in stres.

Sladkorna bolezen

Rožiče lahko uživajo tudi sladkorni bolniki, nepogrešljivi so tudi pri ljudeh, ki jih pestijo težave z migrenami, napadi tesnobe …

Koristne vlaknine 

Uživanje mandarin vpliva na zniževanje nezdravega holesterola in poskrbi za občutek sitosti. cifra: 110 gramov zaužitih mandarin bo zadostilo polovici dnevne potrebe po vitaminu C.