Preverite

S petdnevno zelenjavno dieto lahko skujšate do pol kilograma na dan

Mare Koren
3. 12. 2022, 19.45
Posodobljeno: 3. 12. 2022, 20.02
Deli članek:

Prazniki so pred vrati, zato ni več časa za odlašanje. Preizkusite petdnevno dieto, s katero boste vsak dan izgubile pol kilograma na kritičnih predelih telesa.

Dreamstime
Njam, brokoli.

Zajtrk in malica

Če večino dneva preživite v službi in nimate veliko časa za kuhanje, potem je to prava dieta za vas. Vsi obroki vam bodo vzeli malo časa za pripravo, jedli pa boste dobro in zdravo. Vsako jutro dan začnite z eno polnozrnato žemljico, dvema žlicama svežega sira, dvema žličkama medu in eno pomarančo ali pa z jajčno omleto s paradižnikovo mezgo in zelišči. Zraven lahko pojeste rezino polnozrnatega kruha, namazano z žličko lahkega masla, in en paradižnik. Vsak dan vam pripada tudi malica: 100 ml sirotke in dva navadna dietna piškota ali sadna solata iz enega kivija, enega jabolka in ene mandarine.

1.    dan

KOSILO: Zelenjavna jed s kuhano šunko
Obrok zelenjave (450 g sestavite iz poljubnih količin brokolija, graha, šampinjonov in korenja) deset minut kuhamo v 150 ml zelenjavne juhe, precedimo, jušno osnovo prestrežemo in prihranimo na hladnem za večerjo. Vzamemo si le dve žlici jušne osnove, dve žlici kisa, sol, poper in žličko oljčnega olja in pripravimo preliv. Z njim prelijemo zelenjavo in jo pojemo z 20 grami kuhane šunke in svežo baziliko ter polnozrnato žemljico.

VEČERJA: Zelenjavna mineštra  
V slani vodi skuhamo 40 gramov jušnih rezancev. Jušni osnovi, ki nam je ostala od kosila, dodamo paradižnikov sok, vsega skupaj mora biti 400 ml. V tej juhi 15 minut kuhamo zelenjavni obrok. Dodamo piščančjo salamo (30 g) in rezance. Solimo, popramo in kanemo nekaj tabaska.

Dreamstime
Gomoljna zelena.

2.    dan

KOSILO: Zelenjavna solata z jogurtovim prelivom
Dva zelenjavna obroka skuhamo v 400 ml zelenjavne juhe. Zelenjavo odcedimo, ko še ni do konca skuhana, in prestrežemo jušno osnovo. Polovico zelenjave prihranimo za večerjo. Iz 100 g lahkega jogurta, žličke gorčice, žličke olja, dveh žlic jušne osnove, soli, popra in žlice zelišč pripravimo preliv. Gomolj zelene narežemo na trakove, zmešamo z zelenjavo in prelivom ter pojemo z rezino polnozrnatega kruha.

VEČERJA: Popečena zelenjava
Pripravimo si pire iz vrečke in zanj uporabimo 1/8 litra jušne osnove od kosila in 1/8 litra mleka. Z njim obložimo namaščen pekač in na pire položimo zelenjavo, ki smo jo prihranili od kosila. Potresemo z desetimi grami parmezana in pečemo deset minut na 200 stopinjah.

3.    dan

KOSILO: Pikantna zelenjavna skuta
Zelenjavni obrok skuhamo v 150 ml zelenjavne juhe. Precedimo in jušno osnovo prestrežemo. Zelenjavo ohladimo. Zmešamo 150 g skute, dve žlici zelenjavne osnove, 20 g kisle smetane, poper in žlico pikantnih zelišč. Dodamo zelenjavo, zmešamo in pojemo z malo polnozrnato žemljico.

VEČERJA: Testenine s parmezanom
V slani vodi skuhamo 30 gramov testenin. Na žlički olja prepražimo zelenjavni obrok, zalijemo s 75 ml jušne osnove. Zmešamo 30 ml mleka in eno žlico jedilnega škroba, prelijemo po zelenjavi. Testenine odcedimo in zmešamo z zelenjavo. Potresemo s pet grami parmezana.

Dreamstime
Rižota z grahom.

4.    dan

KOSILO: Zelenjavna riževa jed
V slani vodi skuhamo 60 gramov riža. V ponvi segrejemo 200 ml zelenjave juhe in v njej skuhamo zelenjavni obrok. Polovico riža prihranimo za peti dan, drugo polovico pa dodamo juhi, poleg tega pa tudi žličko oljčnega olja in žličko paradižnikove mezge. 40 gramov kuhane šunke narežemo na rezine in dodamo jedi. Vse skupaj začinimo s soljo, poprom in tabaskom.

VEČERJA: Zelenjavna omleta
Čebulo sesekljamo in prepražimo na žlički olja. Dodamo zelenjavni obrok in šest žlic zelenjavne juhe. Kuhamo osem minut. Medtem razžvrkljamo jajce in dve žlici mleka. Prelijemo po zelenjavi in pečemo na šibkem ognju. Tako dobimo omleto, ki jo pojemo z žlico kečapa in kosom polnozrnatega kruha.

5.    dan

KOSILO: Palačinki z zelenjavo
Zmešamo žlico moke, jajce, sol in 40 ml sirotke. Pustimo, da nabrekne. Zelenjavni obrok deset minut kuhamo v 100 ml zelenjavne juhe. Zelenjavo odcedimo, ohladimo in zmešamo z dvema žlicama že pripravljenega solatnega preliva. Iz testa spečemo dve palačinki. Napolnimo ju z zelenjavo.

VEČERJA: Losos z zelenjavnim rižem
Zelenjavni obrok dušimo v 150 ml zelenjavne juhe in dveh žlicah gorčice. Dodamo 125 gramov lososovega fileta. Dušimo ga pet minut v juhi in potem vzamemo ven. Riž, ki nam je ostal od prejšnjega dne, dodamo zelenjavi in ga pregrejemo. Solimo, popramo, postrežemo z lososom.