Alenka Košorok Humar

Tudi v meni ostanemo ženske za polni ustvarjalni čas

Alenka Sivka
7. 12. 2022, 14.14
Posodobljeno: 8. 12. 2022, 08.20
Deli članek:

Mladostna in iskriva, čeprav na poseben način umirjena – takšen vtis je name naredila odvetnica ter učiteljica hatha in hormonske joge Alenka Košorok Humar. Neverjetna ženska, ki stremi po odličnosti in neizmerno uživa ter se uresničuje v vseh svojih poklicih in klicih. Pravi, da nikoli ne bo šla v pokoj, a kljub trdi delavnosti in neumorni ustvarjalnosti meni, da brez ščepca lenobe in norosti preprosto ne gre. Poudarja, da hormonsko neravnovesje ni bolezen. Je stanje, ki ga lahko z malce navdiha, namere in samodiscipline sami korigiramo. Tudi ko pridemo v menopavzo, ostanemo ženske za polni ustvarjalni čas.

Jej zdravo
Andreja Košorok Humar

Joga je zelo realna

Kako gre skupaj opravljanje odvetniškega poklica, ki je resničen, včasih krut, grob, s poučevanjem joge, ki je poduhovljena, nežna, obrnjena vase?

To me pogosto sprašujejo tako kolegi odvetniki kot tisti, ki se ukvarjajo z jogo, in tudi sama sem se spraševala o tem. (nasmeh) V odvetništvu sem od leta 1985, ko sem začela kot pripravnica. Jogijsko kariero pa sem začela, sicer zelo amatersko, že v gimnaziji. Rekli ste, da je odvetništvo lahko krut poklic, a prav lahko je krut in realen poklic tudi ukvarjanje z jogo – joga je zelo realna.

Najprej obdelajva odvetništvo.

Včasih sem si visokoleteče predstavljala, da je odvetništvo poslanstvo, a to sploh ni tako. To je klic in to je način življenja. Če si pravi odvetnik, si odvetnik z etiko v zasebnem in profesionalnem življenju. In enako velja za jogo – jogijski učitelji bi morali živeti jogo v svojem vsakdanu, in ko so v jogijski dvorani, na jogijskih blazinah.

Kako ste vi potem uskladili to dvoje?

Jogo sem ves čas trenirala kot učenka pri različnih učiteljih, pred več kot desetimi leti pa sem prišla v stik z izumiteljico hormonske joge. O njej sem brala, in ko sem bila v najprimernejšem obdobju življenja za to vrsto joge, sem šla k njej na delavnico. To je Brazilka Dinah Rodrigues. Šla sem v Pariz na njeno dvodnevno delavnico, ki me je tako navdušila, da sem želela to jogo prenesti v Slovenijo in jo učiti. Zdaj jo poučujem že več kot deset let in sem naučila blizu 900 učenk.

Zakaj ste se tako navdušili nad njo?

Ker je pomagala najprej meni. Ta tehnika stimulira endokrini in nevroendokrini sistem, žleze. Preštudirala sem tudi vse te telesne sisteme, hormone, živčevje, žleze ... to se bere kot triler, vsako leto odkrijejo kakšen nov hormon. Če dobro poznaš svoje telo, veš, kako deluje. S hormonsko jogo stimuliramo svoje hormone, jih uravnotežimo, spravimo v ravnovesje. Da telo deluje harmonično, v pravem orkestru dobro uglašenih hormonskih žlez. Z jogo se ne moremo nikoli predozirati, tako kot se lahko z identičnimi ali bioidentičnimi hormoni.

Jej zdravo
Andreja Košorok Humar



Kakšni so rezultati, kako ste jih občutili vi?

Rezultate sem res občutila takoj, od boljšega počutja do izboljšanja velike večine simptomov predmenopavznega obdobja, ki je najbolj zoprno. Včasih smo govorili, da kakšno žensko muči mena, a takrat, leto dni po zadnji menstruaciji, se stvari uredijo, težavno je obdobje prej, tistih nekaj let pred menopavzo. To pa je lahko zelo kmalu, od 36. leta naprej, ko se raven hormonov začne zniževati. Na delavnici imam tudi že 20-letnice z diagnozo prezgodnje menopavze. Po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet se pogosto zniža raven hormonov, ženska ne dobi menstruacije. Ginekologi ženskam predpišejo nove kontracepcijske tablete, ki so razglašene za hormonske motilce. In z redno vadbo ta dekleta dobijo menstruacijo nazaj. Seveda, tudi sama sem doživljala nočna potenja, nekatere izkušajo tudi dnevna – neka gospa mi je rekla, da je nehala šteti pri sto. Zoprna so tudi nihanja razpoloženja, od joka, jeze, potrtosti in melanholije do živahnosti, to je zelo utrujajoče za človeka in njegovo okolico. Z redno vadbo hormonske joge, na začetku vsakodnevno, pridejo rezultati, pozneje pa zadošča od tri- do štirikrat na teden.

Ampak lažje kot vaditi hormonsko jogo je vzeti hormonske tablete ali si na roko namazati hormonsko kremo z bioidentičnimi hormoni, mar ne?

Mednarodna zdravstvena organizacija identične hormone v tabletah zaradi stranskih učinkov odsvetuje že desetletja. Izdelujejo jih iz spolnih hormonov kobile, torej iz tuje snovi. Bioidentični hormoni so proizvedeni iz jama, a to niso naši hormoni; ko jih telo dobi, se razvadi in ne proizvaja več svojih.

MATIČNI MLEČEK JE ELIKSIR HORMONOV IN NJIHOVEGA BALANSA

Reciva še kakšno o menopavzi.

Ženski jajčniki nikoli ne nehajo delovati. Kot timus ali priželjc močneje deluje v otroštvu, pozneje pa ne več toliko, tako tudi jajčniki delujejo, a manj. Proizvajajo estrogen in progesteron, ki varujeta naše možganske funkcije in druge telesne funkcije, pa tudi testosteron, seveda. Če ženski odstranijo jajčnike ali maternico, to zanjo pomeni pekel. Hormonski sistem pride v neravnovesje. Zato mislim, da je vredno vlagati v svoje telo. Jaz bom izvajala hormonsko jogo do konca življenja. Pomladila se verjetno ne bom, to bi bila pravljica za lahko noč, a predvsem se staram lepše in boljše in tudi tukaj (pokaže na glavo) sem v redu. Obdobje, v katerem sem, imam za ustvarjalno, moja otroka sta odrasla, lahko se posvečam možu, svojim klientom, učencem – in se dobro počutim in imam še veliko načrtov za naprej. Imam kar nekaj funkcij v odvetniški zbornici, v odvetniški akademiji z veseljem izobražujem odvetnike, v svoja predavanja rada vrinem kakšno zanimivo psihološko temo, vodim jogo za odvetnike, čigong in še naprej raziskujem hormone in vse, kar dodatno dobro vpliva na njihovo ravnovesje. Rezultat tega je tudi moje sodelovanje z družbo Medex in njenim novim odkritjem: kapsulami Bee Harmony. Sama sicer nisem privrženka prehranskih dodatkov, a v tega absolutno zaupam. Matični mleček je edinstvena snov, je pravzaprav eliksir hormonov in njihovega balansa.

Kateri hormoni pa »podaljšujejo« mladost oziroma nas ohranjajo v formi?

Ravnovesje estrogena, progesterona in testosterona, to je »koktajl odmerek«. In to vse življenje. Pri ženskah je drugačna mešanica v koktajlu kot pri moških. Pa tudi hormoni spanja in lagodnosti, melatonin, oksitocin ...

Ali na raven hormonov v našem telesu vpliva tudi stres, tako imenovana kuga sodobnega življenja?

Absolutno. In tudi del hormonske joge so antistresne vaje, ki blažijo stres. Največ stresa si povzročamo sami. Naša reakcija na stres je največkrat pretirana. Z jogo, čigongom, tekom se lahko uravnotežimo tako, da je naša odpornost proti škodljivemu stresu večja. A pravljic tudi tukaj ni. Ves čas je treba delati s sabo. Svojim učencem dostikrat polagam na srce: »Dolce far niente včasih in dobra družba!« Velikokrat je treba »delati nič«. Včasih se je treba dolgočasiti. Takrat se rojevajo nove ideje in ustvarjalnost.

Ko pa gremo na dopust, se težko prepustimo užitkom in brezdelju, stres pravzaprav pogrešamo, čisto smo izgubljeni brez njega.

To se dogaja večini ljudi. Ker smo stalno pod visokim kortizolom. Polni smo delovnega elana, še zvečer gledamo elektronska sporočila – svetujem, da po šesti uri ne gledamo več mejlov, ker se kortizol poviša, namesto da bi se znižal. In dobro je iti spat pred polnočjo.

NAJPOMEMBNEJŠE JE IMETI SE RAD

Katere stvari so v življenju res pomembne?

Najpomembnejše je imeti se rad, ljubezen do sebe. Tudi to je trening. Vsak dan. Je zelo preprosto, a hkrati zelo težko. In biti hvaležen. Za vse, kar imamo, za vse, kar smo. Tudi iz tega lahko človek dobi energijo. Če pa bi morala na hitro odgovoriti, bi rekla: ljubezen in humor (Francozi bi rekli še hitreje: »l'amour et l'humour«)

Kaj moramo početi, da bo naše življenje čim daljše, a tudi čim bolj kakovostno, saj ne želimo končati bolni, nemočni?

Marsikateri starejši človek mi je že rekel, da je starost grda. Pa še vedno tega ne verjamem. Zato priporočam vse vrste miganja, hojo v naravi, pilates, vse vrste joge, z vsem tem se staramo bolj prijazno, lažje. A večni ne bomo. Do konca pa želimo biti v optimalni umski in telesni formi.

RAVNOVESJE, USTVARJALNOST IN HVALEŽNOST

Kakšno pa je kakovostno življenje?

Biti v ravnovesju s samim sabo, z okolico ter biti ustvarjalen in hvaležen.

Zdi se mi, da boste delali do zadnjega, da niti po naključju ne mislite iti v pokoj.

Kako ste uganili! (smeh) Odvetniki smo znani po tem, da delamo do konca, nekateri »umrejo« v pisarni. Ogromno je odvetnikov, ki se upokojijo zelo pozno. A jaz sem malo na boljšem, imam več poklicev in lahko prehajam iz enega v drugega. Mislim, da se odvetnik utrudi prej kot učitelj joge. Odvetniki smo včasih tudi psihoterapevti. Napisala sem knjigo o hormonski jogi in načrtujem še kakšno, učila bom jogo, v okviru družinskega projekta ustvarjamo konceptualen center joge, čigonga in drugih tehnik na Bledu, HOMe Concept, tako da imam res še ogromno načrtov. Narava vse zdravi in popravi, pet ur na mesec bi moral biti človek v naravi, da se regenerira. To res ni veliko.

Razmišljate o smislu življenja?

Lahko razmišljam samo o svojem smislu življenja, to pa je razviti vse potenciale, ki sem jih dobila, ko se je moja duša odločila, da pridem v tej obliki na ta svet. Upam, da bom izpolnila nalogo. Do zdaj mi je bila usoda naklonjena, sicer so bili težki trenutki, a je bilo veliko več lepših. Lepih, bogatih trenutkov, rodila sem se krasnim staršem, v krasno družino, ki mi je omogočila in tolerirala tudi nekaj mojih norosti – te hvala bogu še obstajajo, a so nadzorovane. (smeh) Človek mora biti malo nor, sicer je dolgčas.