Ogledalo duše

Imate vnete oči? Ukrepajte takoj!

Mare Koren
9. 12. 2022, 10.21
Deli članek:

Oči so ogledalo duše in odličen zemljevid telesnega zdravja. Izbuljene oči opozarjajo na bolezni ščitnice, če slabše vidimo, je lahko kriva sladkorna bolezen.

Profimedia
/

Z očmi imamo načeloma le redkokdaj težave, razen ko nam začne pešati vid. A če se pojavijo težave s pretiranim solzenjem ali se zenici ne širita enakomerno, je treba biti previden. Na kaj moramo biti pozorni in kako ukrepati ...

Če oči rade pordijo

Pordele oči so včasih znak vnetja vek, blefaritisa, ki ga povzroča pretirano izločanje loja iz žlez lojnic v vekah. K težavi so bolj nagnjene osebe z mastno kožo in bolj moški kot ženske. Pordelost oči nas največkrat preseneti zjutraj, saj so žleze lojnice najaktivnejše ponoči, njihovi stranski produkti pa nimajo kam odtekati, medtem ko spimo.

Če se oči kar naprej solzijo

Solzenje oči včasih povzročijo zamašeni solzni kanali, ki sicer solze speljejo iz oči v nos, kadar pa se oči solzijo ob vožnji z avtomobilom ali branju, je najbrž posredi okrnjeno delo žlez lojnic, ki bi morale oči vlažiti. Tudi to tegobo lahko odpravijo umetne solze, najbolje tiste z dodatkom maščob, ki so na voljo v lekarnah.

Dreamstime
/

Če se zenica nenadoma razširi

Takrat zdravnik posumi na resno nevrološko bolezen, lahko tudi na tumor v možganih. Kadar opazite, da je ena zenica večja od druge, pohitite k zdravniku!

Če se vid zamegli 

Najpogostejši vzrok slabšega, zamegljenega vida je siva mrena, ki se v glavnem pojavlja pri starejših ljudeh, a vzrok nastanka še vedno ni jasen. V poznejših stadijih lahko bolezen prepoznamo po povsem sivi ali celo beli zenici. Zdravljenje poteka izključno kirurško, do zdaj niso pomagale nobene tablete ali kapljice.

Kadar vidimo dvojno

Dvojno vidimo predvsem, kadar gledamo vstran, in takrat vzrok najbrž niso oči, temveč nevrološka motnja. Morda je odpovedal le živec, ki premika očesne mišice, kar se pogosto dogaja pri sladkornih bolnikih. A je treba pomisliti tudi na tumor v možganih, zato ne odlašamo s posvetom v ordinaciji. V vsakem primeru nas bo oftalmolog napotil tudi k nevrologu.

So oči otečene?

Povišane vrednosti hormonov ščitnice izzovejo otekanje očesne votline, kar prepoznamo po izbuljenih očeh oziroma pogledu. 

Srbeče oči

Ob srbenju moramo najprej pomisliti na alergije. Ob potrjeni alergiji nam bo zdravnik svetoval zdravila v obliki kapljic za oči.

Zabuhle oči

Suhe oči lahko dodobra navlažimo z umetnimi solzami, na so voljo v lekarnah.