MAJA MONRUE

Zelo se je poglobila v odkrivanje poti do sreče

K.M.
3. 10. 2022, 10.19
Deli članek:

Triintridesetletna pisateljica Maja Monrue je javnost najprej osvojila s knjigo Pod do Nje, letos pa navdušila s projektom F.A.Y.N., novo filozofijo iskanja sreče, ki jo želi deliti z vsemi

Maja Monrue

Ste avtorica in raziskovalka človeške sreče – kako pa sami skrbite za svojo srečo?
To je vedno najtežje, vendar hkrati nekaj, kar se mi zdi najpomembnejše. Ko me je nekoč doletelo to spoznanje, da je to, da sem srečna, temelj zdravega in dolgega življenja, sem se zelo poglobila v odkrivanje poti do sreče. Prepričana sem, da je človek lahko srečen le, če živi samega sebe, torej tudi jaz na vseh področjih, ob vseh trenutkih, poskušam živeti in delovati v skladu s svojim notranjim glasom.

GOSTJA NA VIKENDU DOŽIVETIJ
Maja bo med 7. in 9. oktobrom ena izmed predavateljic na Vikendu doživetij, ki bo tokrat potekal v Hotelu Špik, Gozd Martuljek. Polege Majinega predavanja organizatorji pripravljajo pestro dogajanje. Vadbe, meditacije, predavanja zanimivih strokovnjakov s področja zdravja, osebnostne rasti in dobrega počutja ter večerno sprostitev ob glasbi in druženju.

Več informacij najdete TUKAJ >>KLIKNITE<<.

Kakšen je vaš najpreprostejši nasvet, ko vas nekdo vpraša, kako naj bo srečen?
Najprej bi ga vprašala, zakaj misli, da ni srečen. Potem bi ga vprašala, kdaj se je nazadnje počutil srečen in kaj so bili elementi tistega trenutka. Sreča je namreč nekakšna ideja našega uma, podobno kot ljubezen, ki pa je včasih zelo odmaknjena od resnice, ki je v nas. Naša predstava o tem, kaj pomeni biti srečen, morda ni to, kar nas dejansko osrečuje. Jasen odgovor pa lahko dobimo, če se začnemo spraševati preprosta in iskrena vprašanja ter brskati po sebi. Dokopati se moramo do odgovorov, ki so v nas, in ne do nasvetov zunanjega sveta.

Vaša knjiga F.A.Y.N. predstavlja pojem Freedom is Awakening Yourself Now (Svoboda je v prebujanju sebe. Zdaj.); hkrati pa F.A.Y.N. zveni kot »fajn«, tako kot bi se morali počutiti. Zakaj bi se morali ljudje prebuditi?
Če spiš, ne moreš občutiti življenja. Ob tebi se dogajajo čudovite stvari, ti pa spiš. Življenje ponuja toliko prelepih priložnosti za doživljanje radosti, da je nujno potrebno, da se prebudimo v zavedanje tega, kdo smo in kaj je tisto, kar nas dela žive. Zakaj se ne bi imeli več »fajn« kot pa »nefajn«? Zakaj bi sprejeli življenje, kjer se imamo samo nekajkrat na leto »fajn«? Zakaj mislimo, da je »fajn« privilegij in posebna priložnost? Prepričanja.

Grega T. Bohinc
Maja Monrue

Kako ste sami prišli do teh spoznanj, do te poti?
Najbolj sem hvaležna dejstvu, da je to, da moram slediti notranjemu glasu, vedno bilo moje gonilo. Drugače nisem znala. Seveda sem kdaj zaradi tega naredila kaj povsem nerazumskega, a hkrati me je to popeljalo na pestre življenjske poti in skozi nepozabne izkušnje, ki so mi prinesle nove in nove vpoglede v resnico o meni ... in o svetu. Iz tega se znova in znova pišejo moje knjige.

Zaradi projekta ste se srečali tudi s številnimi različnimi ljudmi. Kaj je vsem tem ljudem skupnega, zakaj pride do življenjske blokade?
Moje iskanje in raziskovanje bistva človekove sreče me je res popeljalo do izjemnih ljudi, s katerimi smo se našli v razmišljanju, to pa je le okrepilo moja prepričanju o pomembnosti uresničevanja sebe. V svojem podkastu goste vedno sprašujem o lekcijah in tem, kaj je pomembno, in vsi priznavajo, da je pomembno, da ne glede na to, kako težek je neki izziv, vedno zaupaš, da si na pravi poti. Včasih je potrpežljivost vse, kar potrebuješ, da boš prišel do tja, kamor te žene srce. Včasih je treba dodati močno zaupanje. Vedno pa moraš poslušati sebe, torej svoje občutke. In jim stoodstotno zaupati. Vsi, ki so danes uspešni in delajo to, kar jih veseli, so prišli tja zato, ker so zaupali, da je to edina prava pot.

Promocijski material
FAYN paket

Grega T. Bohinc
Maja Monrue

Mi lahko na kratko poveste, kaj boste na svojem predavanju znotraj Vikenda doživetij poskušali doseči pri slušateljih?
Predavanje sem poimenovala z vprašanjem Zakaj ne živimo svoje najboljše verzije življenja, ker je izziv, ki muči večino sodobnih ljudi, da vedo, kaj želijo ali kako želijo, a tega ne uresničijo zaradi napačnih prepričanj. Skozi svojo življenjsko zgodbo, filozofijo F.A.Y.N. in s posebno nalogo za poslušalce bom poskušala prebuditi tiste njihove najbolj skrite želje in iskrice, ki jih potrebujejo, da bi začeli hoditi po poti samouresničitve.