Morda je kriva hrana

Imate tudi vi neprijeten telesni vonj, a se ne potite? Kaj je narobe?

Mare Koren
25. 9. 2022, 23.00
Deli članek:

Nad vročino, zaradi katere bi nam pot curljal s čela, se več ne moremo pritoževati, nad neprijetnim telesnim vonjem pa se lahko vse leto. Poznate vzrok?

Dreamstime
neprijeten vonj v prostoru, slab zrak

Četudi ne bi uporabljali mehčalcev, dezodorantov, krem in losjonov, bi za vsakim, ki završi mimo nas, ostal osebni telesni vonj, lasten vsem živim bitjem. Telesni vonj nekaterih pa je tako neprijeten, da ga težko prekrijejo tudi sveža oblačila in najmočnejši parfumi.

Kaj vpliva na telesni vonj

Na to, kako nas zjutraj, preden vstanemo, »zavoha« naš partner, vplivajo številni dejavniki: kožne žleze, hrana, pijača in hormonsko ravnovesje. Znano je denimo, da se vonj ženske spremeni med menstruacijo, ovulacijo in nosečnostjo, nanj pa vplivajo tudi nekatere bolezni, na primer okrnjena ledvična funkcija ali sladkorna bolezen. Ljudje z bolnimi ledvicami se pogosto pritožujejo zaradi vonja po sečnini, diabetiki pa zaradi vonja po acetonu. Drugačne in močnejše vonjave oddajamo, če smo prestrašeni ali pod stresom. Pomnite tudi, da so telesne vonjave v toplejšem vremenu in nagnetenih prostorih, kakršne so majhne in slabše zračene pisarne, pri vseh intenzivnejše.

Kaj lahko storite sami

Da boste še naprej zgolj »prijetni« sodelavci, partnerji in prijatelji, upoštevajte naslednje nasvete. V majhnih prostorih oziroma delovnih okoljih bodimo še posebno obzirni do sodelavcev in strank; ne uporabljajmo močnih parfumov, pazimo na telesno higieno. Če se močno potimo, se oprhajmo zjutraj in zvečer. Med prhanjem si namilimo predele, kjer se močneje potimo, preostalo kožo pa zgolj dobro splaknimo. Miljenje vsega telesa je primerno enkrat na teden, sicer kožo preveč izsušimo. V kadi se ne kopajmo prepogosto. Le prhanje splakne s telesa pot in bakterije.

Primerna oblačila

Pri izbiri oblačil se odločajmo za naravne materiale, denimo za lan, bombaž in svilo, ali za tkanine, ki so prirejene za dobro zračenje kože. Oblačila, ki smo jih že prepotili, operimo. Po drugem potenju bodo še bolj zaudarjala. Sušenje in ponovno oblačenje je zelo ponesrečen ukrep. Dobra rešitev je rezervna srajca ali majica in preoblačenje prepotene, mokre obleke, zlasti v poklicih, kjer imamo veliko stika s strankami.

Dezodoranti in parfumi

Dezodorant je učinkovito in priročno sredstvo za zmanjševanje telesnega vonja, a ni nadomestilo za umivanje. Ujemati se mora z vonjem parfuma, sicer parfum raje opustimo. Dezodorant nanesimo takoj po prhanju, preden se telo začne potiti. Morda še ne veste, da dezodoranti zgolj zakrijejo neprijetne vonjave, medtem ko se koža običajno poti, antiperspiranti pa preprečijo potenje, saj zožijo žleze lojnice. Uporabo antiperspirantov dermatologi priporočajo osebam, ki se močneje potijo, odsvetujejo pa jo tistim z občutljivejšo kožo.

Dreamstime
dezodorant, higiena, pazduhe, potenje

Vzrok je lahko tudi hrana

Kakor prehaja lepota od znotraj navzven, lahko tudi neprijeten telesni vonj povzroča nezdrava, industrijsko predelana, predvsem mastna hrana. Izogibajmo se česnu, čebuli ter začimbi kari. Vse našteto ima tako močan vonj, da prodira skozi pore. Včasih so vzrok za neprijeten vonj tudi zdravila, predvsem antidepresivi, zdravila proti epilepsiji, pa tudi pogosto jemanje analgetikov, kot sta acetilsalicilna kislina in ibuprofen.

Oblačila

Pri izbiri oblačil se odločajmo za naravne materiale, denimo lan, bombaž in svilo, ali za tkanine, ki so prirejene za dobro zračenje kože. ,

Redna depilacija

Ker dlake prispevajo k širjenju vonja, je depilacija uspešen ukrep za njegovo ublažitev, predvsem pri moških. K telesnemu vonju poleg izločanja žlez znojnic, lojnic ter dišavnic prispeva tudi nastajanje kožnih bakterij. Nekateri predeli kože so bogatejši z žlezami, na katerih se lahko razvijejo bakterije. Več jih je pod pazduhami, na dlaneh in podplatih, okoli spolovil in zadnjika. Pazduhe in mednožje so poraščeni z dlakami, ki naj bi omogočale učinkovitejše širjenje telesnega vonja, kar je bil nekoč pomemben način preživetja. Danes lahko nase opozorimo s prijetnejšimi naravnimi in kozmetičnimi pripomočki in si vsaj nekatere kritične, poraščene dela telesa depiliramo. Sledi pradavnine dandanes opazimo pri dojenčkih, ki po vonju prepoznajo mater, in pri dvojčkih, ki se v času pred puberteto med seboj lahko zaznajo z vohom.