PAZLJIVO

Nevarnost prehranskih dopolnil in izdelkov iz zdravilnih rastlin

Mare Koren
1. 10. 2022, 09.11
Posodobljeno: 1. 10. 2022, 10.42
Deli članek:

Jesen je čas, ko si tegobe odpravljamo z različnimi prehranskimi dopolnili. Številne prodajajo v trgovinah, lekarnah, v televizijskih oddajah. A, previdno!

Dreamstime
Izdelki iz zdravilnih rastlin in prehranska dopolnila lahko izzovejo tudi neželene učinke.

Uporaba izdelkov, pripravljenih iz zdravilnih rastlin, ki jih lahko kupite v lekarni ali trgovini oziroma prek televizijskih oddaj, lahko velikokrat povzroči več škode kot koristi, zato se je o tem zmeraj smiselno posvetovati s farmacevtom ali zdravnikom. Mnogi se nevarnosti in možnih tveganj pri uporabi teh izdelkov ne zavedajo, a jih je treba poznati, sploh če izdelke uporabljate skupaj z zdravili, opozarjajo farmacevti.

Bodite previdni

Kot pojasnjujejo farmacevti, lahko izdelki, ki jih prodajajo pred trgovskimi središči, v lekarnah, televizijskih oddajah, pa tudi zdravilne rastline in izdelki iz njih povzročajo neželene učinke, ki pa lahko vplivajo na delovanje zdravil, ki jih jemljemo. Med zdravilne rastline, ki jih pogosto uporabljamo in hkrati najpogosteje vstopajo v medsebojno delovanje z zdravili, spadajo baldrijan, česen, ginko, ginseng, glog, grenivka in šentjanževka, pravijo farmacevti.

Nevarnost za kronične bolnike

Strokovnjaki opozarjajo, da bi zdravniku in lekarniškemu farmacevtu vedno morali povedati, katera zdravila rastlinskega izvora ter druge izdelke za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja uporabljamo. Pri uporabi zdravilnih rastlin in izdelkov iz njih morajo biti najbolj pozorni kronični bolniki, zlasti tisti s srčno-žilnimi obolenji, bolniki z rakom in tisti, ki jemljejo veliko zdravil na recept.

Občutljive skupine posameznikov

Tudi uporaba pri otrocih, nosečnicah, doječih materah in starostnikih zahteva premislek o smiselnosti uporabe in previden izbor izdelka. Uporabi zdravilnih rastlin in izdelkov iz njih se je v nosečnosti in med dojenjem najbolje kar izogniti, opozarjajo. Sicer pa ravnajte previdno, preudarno in predvsem zmerno. Kadar gre za izdelke za zunanjo uporabo, tvegate veliko manj negativnih posledic, kot če uporabljate izdelke za zaužitje. Poleg tega izdelki, kot so smrekovi vršički, nastavljeni na sladkorju, skorajda ne morajo škodovati, razen če jih boste zaužili preveč.

Izzovete lahko reakcijo 

Souporaba zdravil in izdelkov iz zdravilnih rastlin lahko pri bolnikih s kroničnimi obolenji izzove tudi zaplete.