Kako preprečiti izgubo spomina

Glavni krivci za nastanek demence razkriti: to sta dve pijači in ena vrsta hrane

E. J.
27. 9. 2022, 12.36
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.54
Deli članek:

Vse več je raziskav, ki kažejo, da je demenca lahko posledica slabih življenjskih odločitev, pri čemer so sladkane in gazirane pijače visoko na seznamu glavnih krivcev, sledi jim ocvrta hrana. Eden od mehanizmov, po katerih se razvije demenca, je namreč spremenjena presnova sladkorja v možganih.

profimedia
Tako kot pri sladkorni bolezni, kjer lahko celice postanejo odporne na delovanje inzulina, lahko tudi možgani postanejo odporni, pojasnjujejo znanstveniki.

»Nedvomno je eden glavnih vzrokov za izgubo spomina sladkor, ki ga najdemo tako v hrani kot pijači. Tako kot pri sladkorni bolezni, kjer lahko celice postanejo odporne na delovanje inzulina, lahko tudi možgani postanejo odporni. Pravzaprav se bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen, včasih imenujejo sladkorna bolezen tipa 3. To je zaradi inzulinske rezistence, ki se pojavi v možganih, kar spremeni njihov metabolizem in s tem način, kako obdelujejo spomin,« je opozoril prehranski terapevt Rory Batt.

profimedia
Demenca naj bi bila rezultat slabih prehranjevalnih navad, predvsem pretiravanja s sladkorjem in cvrtjem, so ugotovili znanstveniki.

Študija, predstavljena na mednarodni konferenci Združenja za Alzheimerjevo bolezen je pokazala, da je uživanje sladkih pijač povezano s povečanim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen, ki je najpogostejši vzrok za demenco. Ne glede na obliko sladkorja - gazirane pijače, sladkarije, pecivo - je bilo ugotovljeno, da so tisti, ki so uživali največ sladkorja, imeli največje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

profimedia
Neka druga raziskava pa je ugotovila, da se otroški možgani razvijajo bistveno slabše, če otrok uživa preveč sladkorja, torej sladkanih pijač in seveda hrane.

Tveganje se povečuje z vnosom sladkorja

»Demenca je eden največjih ubijalcev 21. stoletja, vsake tri minute en človek zboli za demenco,« je opozoril dr. Doug Brown iz britanskega združenja za imunologijo, ki je vodil tudi raziskovalne programe Alzheimerjeve bolezni.
»Preveč sladkorja je povezano s sladkorno boleznijo tipa 2 in naše prejšnje raziskave so sladkorno bolezen tipa 2 opredelile kot dejavnik tveganja za demenco. Nova študija podpira te dokaze, ki kažejo, da lahko presežek sladkorja poveča tveganje za Alzheimerjevo bolezen, vse vrste sladkorja pa imajo enak učinek. Z zmanjšanjem gaziranih pijač, sladkarij in tort ter uživanjem raznolike in uravnotežene prehrane bomo lahko zmanjšali tveganje za razvoj demence v kasnejšem življenju,« je poudarila dr. Brown in zaključila, da prekomerna aktivnost imunskih celic v možganih zaradi vnetja lahko moti pravilno signalizacijo in povzroči nekatere motnje kognitivnega procesiranja, vključno z okvarami spomina.

profimedia
Ne glede na obliko sladkorja - gazirane pijače, sladkarije, pecivo - je bilo ugotovljeno, da so tisti, ki so uživali največ sladkorja, imeli največje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Potrebnih je več raziskav, pravijo drugi

Drugi strokovnjaki priznavajo povezavo med sladkorjem in vnetjem, ki povzroča razvoj demence, vendar opozarjajo, da neposredna povezava še ni dokazana. V intervjuju za Express.co.uk je dr. Sara Imarisio, vodja raziskave pri Alzheimer's Research UK, spregovorila o problemu vzroka in posledice.

»Težko je ločiti vpliv posebnih prehranjevalnih odločitev od drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na tveganje za demenco, in še vedno pravzaprav ne vemo, koliko lahko naša izbira pijač vpliva na razvoj bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Vendar pa so gazirane pijače, brezalkoholne pijače, sokovi in ​​dodajanje prevelikih količin sladkorja toplim napitkom v nekaterih študijah povezani tudi s povečanim tveganjem za demenco zaradi vpliva sladkorja na verjetnost razvoja sladkorne bolezni tipa 2 in bolezni srca,« je povedala dr. Imarisio.

profimedia
Tudi ocvrta hrana slabo deluje na možgane, opozarjajo znanstveniki, ki raziskujejo demenco.

Ne le sladkor, tveganje predstavlja tudi ocvrta hrana

Po mnenju nutricionista Batta bi se morali izogibati tudi uživanju preveč ocvrte hrane.

»Vsebujejo veliko omega-6 maščobnih kislin, ki ob pomanjkanju omega-3 delujejo vnetno. Preveč omega-6 in premalo omega-3 namreč lahko spremeni strukturno oblogo celic v možganih in povzroči spremembe v načinu komuniciranja,« opozarja nutricionistka. Poleg tega, ko so olja, bogata z omega-6 maščobnimi kislinami, ocvrta oz. izpostavljena visokim temperaturam, so podvržena kemični spremembi, zaradi katere so zelo vnetljiva in škodljiva za celice -  poškodovane celice pa ne komunicirajo dobro in lahko povzročijo spremembo nevrokemičnega signaliziranja, vključenega v spomin," je še dejal, je zapisal portal Živim.