Macerat

Zdravilna olja pomagajo pri vnetjih, ranah in krčih

Mojca Kopriva
9. 4. 2022, 12.12
Deli članek:

Macerati, maščobni izvlečki iz zdravilnih rastlin, niso nekaj novega, obstajajo že dolgo in so osnova ter del tradicionalnega zeliščarstva marsikje, tudi pri nas.

Dreamstime
Z maceratom ognjiča si lahko pomagamo pri vneti in poškodovani koži.

Macerat izdelamo tako, da rastlinske dele namakamo v rastlinskem olju oziroma maščobi. Rastlino lahko namakamo svežo ali suho, odvisno od tega, katero uporabimo. Postopek, ki mu rečemo maceracija, lahko traja od 14 dni do pet tednov. V tem času se maščobotopne (lipofilne, take, ki ljubijo maščobo) učinkovine iz rastlin prenesejo v maščobo. Vodotopne snovi se ne prenesejo. Zelišča lahko maceriramo v različnih rastlinskih oljih. Najpogosteje uporabljeno je še vedno oljčno olje. To je tudi najpogostejše v našem okolju. Pomembno je, da za maceracijo uporabimo sveže in stabilno rastlinsko olje, ker lahko med postopkom oksidira oziroma se pokvari. Postopek maceracije je za rastlinsko olje zahtevno, ker prihaja v stik s svetlobo, toploto in zrakom. Zato za izdelavo maceratov uporabljamo olja, ki so sestavljena pretežno iz enkrat nenasičenih in (v manjšem deležu) nasičenih maščobnih kislin. Večinoma se za macerate uporablja hladno stiskana in nerafinirana olja. Macerati so odlični aromaterapevtski pripravki, poznamo jih kot mazila, masažna olja, naravno kozmetiko v kremah in losjonih, maslih za telo, balzamih za ustnice ...

Macerat ognjiča

Z njim si lahko pomagamo pri vneti in poškodovani koži ter manjših ranah, saj pospešuje celjenje. Uporabljamo ga lahko za nego občutljive kože dojenčkov in otrok ter pri kožnih težavah, doječe matere pa pri težavah s popokanimi bradavicami.

Macerat sivke

Macerat navadne sivke (Lavandule angustifolie) čudovito diši in ga lahko uporabite tako v kuhinji kot za telesno nego. Sivkin macerat ljubi predvsem suha in občutljiva koža. Lahko ga koristite tudi proti aknam, bolečinam v mišicah, bolečinam v križu ali pri pikih žuželk.

Macerat arnike

Ljudska medicina po vsem svetu uporablja cvetove in korenine arnike že stoletja. Arnika učinkuje protibakterijsko in protivnetno, obenem zmanjša bolečine v mišicah. Uporabimo jo lahko pri težavah zaradi bolečin v mišicah, krčev, pretegnjenih mišic ali revme, zvinov, odrgnin, oteklin, pikov insektov, aken in mozoljavosti kože, izpadanja las, manjših poškodb kože (prask, odrgnin). Zaradi vsebnosti timola arnika deluje protivnetno. Poleg tega macerat arnike pospeši pretok belih krvnih celic, ki pripomorejo, da se umaknejo tekočine, ujete v sklepih, mišicah in udarninah.

Šentjanžev macerat

Najbolj poznano je šentjanževo olje. Uporablja se za blaženje opeklin (sončnih in drugih tipov opeklin), pomaga obnavljati kožo in deluje proti vnetju. Uporabljamo ga tudi za nego po sončenju. Ker spodbuja celjenje, je koristen pri poškodovani koži in manjših ranah, blagodejno bo deloval tudi pri bolečih in vnetih mišicah.

Gabezov macerat

Gabezov oljni izvleček je odlična pomoč pri poškodbah, saj spodbuja rast svežega tkiva in zmanjšuje videz brazgotin. Blagodejno vpliva na bolečine v sklepih in mišicah ter na težave z ožiljem, kot so krčne žile, vnete vene in hemoroidi. Uporablja se tudi pri poškodovani in vneti koži.

Rožmarinov macerat

Je odličen za pospeševanje prekrvavitve pri mrzlih nogah. Kot dodatek z drugimi izvlečki se dobro obnese v masažnih oljih za boleče in vnete mišice. V kozmetiki ga uporabljamo za pospeševanje rast las, v kulinariki pa kot dodatek jedem.