Skrivanje premoženja

Abramovič jahto na dan začetka invazije predal v roke prijatelja

S.R.
9. 4. 2022, 13.03
Posodobljeno: 9. 4. 2022, 13.03
Deli članek:

Ruski oligarh Roman Abramovič naj bi lastništvo jahte Aquamarine, ki je trenutno na popravilih v nizozemskem pristanišču Vlissingen, na dan začetka invazije, torej 24. februarja, prenesel na ruskega poslovneža in dobrega prijatelja Davida Davidoviča

Reuters
Roman Abramovič

Gre sicer za jahto, ki se z vidika ruskih milijarderjev ponaša z razmeroma skromno, 50-metrsko dolžino. Nahaja se v suhem doku tamkajšnje ladjedelnice Damen Shiprepair, kjer je deležna temeljite prenove, poroča britanski Guardian.

Davidovič je za časnik potrdil, da je on lastnik podjetja MHC Jersey Ltd, ki je v dokumentaciji zavedena kot lastnica jahte, in posledično tudi same jahte. Edini delničar navedenega podjetja je sicer investicijska družba Norma Investments s sedežem na Britanskih Deviških otokih, ki je, kar je potrdil tudi Davidovič, v njegovi večinski lasti. Družba naj bi bila po poročanju časnika Wall Street Journal do 24. februarja v lasti Abramoviča. Davidovič sicer domnevnih povezav med Abramovičem in jahto ni želel komentirati, na poizvedbe pa se niso odzvali niti Abramovičevi predstavniki.

Aquamarine je že peta jahta, ki so jo v zadnjem obdobju povezali z Abramovičem. Izdelala jo je nizozemska ladjedelnica Heesen, v roke lastnika pa so jo predali leta 2021. Takrat naj bi bila vredna slabih 37 milijonov evrov. Po navedbah vira iz ladjedelnice Damen shipyard so jahto na popravila sprejeli 16. novembra lani, a od 10. marca letos, ko so sankcije doletele tudi Abramoviča, na njej ne opravljajo več nobenih del. Dostop do jahte naj bi imela samo njena posadka.

Abramovičeva flota naj bi po trenutnih podatkih vključevala tudi dve superjahti, vredni več kot milijardo ameriških dolarjev. Slednji je Abramovič po uvedbi sankcij preselil v turški pristanišči. Še dve manjši plovili, ki naj bi bili v njegovi lasti, sta trenutno zasidrani v pristanišču na karibskem otoku Antigva.