Odslej bolj organizirano?

Rusija reorganizira svojo vojsko, na čelo invazije postavili generala z bogatimi izkušnjami iz Sirije

S.R.
9. 4. 2022, 10.45
Posodobljeno: 9. 4. 2022, 12.21
Deli članek:

Posamezne formacije zdaj naj ne bi delovale več pod ločenimi poveljstvi, invazija na Ukrajino pa naj bi potekala bolj organizirano.

Profimedia
Odslej naj bi poveljeval general Aleksander Dvornikov.

Rusija se je odločila za reorganizacijo poveljstva svojih operacij v Ukrajini, je že včeraj poročal britanski BBC. Kot je njihovemu novinarju pod pogojem anonimnosti potrdil vir iz zahodnega zavezništva, so na čelo ruskih sil v Ukrajini postavili generala z bogatimi izkušnjami iz bojnih operacij v Siriji. Poveljstvo nad invazijo naj bi prevzel poveljnik južnega vojaškega okrožja general Aleksander Dvornikov. Po navedbah vira gre pričakovati, da se bo v primeru ruskih sil struktura poveljevanja in nadzora zdaj izboljšala, saj posamezne vojaške formacije ne bodo več delovale pod ločenimi poveljstvi, invazija pa naj bi posledično potekala bolj organizirano.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin in general Aleksander Dvornikov.

Kot je znano, so se ruske sile v zadnjem tednu umaknile iz kijevske regije, kjer Rusija ni dosegla cilja. Ruska vojska tam namreč ni uspela zasesti nobenega večjega mesta, kaj šele Kijeva. V Kremlju sicer poudarjajo, da to nikoli ni bil njihov namen in da je bila operacija na severu in severovzhodu Ukrajine zgolj diverzija, njihov resnični cilj pa da je Donbas, kamor zdaj premikajo svojo vojsko. »Če Rusija ne bo uspela spremeniti svoje taktike, si je težko zamisliti, da bi lahko bili uspešni tudi v primeru tega omejenega cilja, ki so si ga zdaj zastavili,« je dejal vir, ki je dodal, da bo prednostna naloga zdaj morda postala prej politične kot vojaške narave, saj da bodo pred 9. majem, ko številne države po svetu, vključno z Rusijo, obeležujejo dan zmage nad fašizmom in nacizmom v drugi svetovni vojni, želeli doseči vsaj nekakšno zmago. Ukrajinske oblasti so sicer še vedno prepričane, da dolgoročni cilj Vladimirja Putina ostaja okupacija celotne države.