Nenadna, izrazita ohladitev

Po državi buči in bobni, veter se je močno okrepil in že lomasti ...

S.R.
9. 4. 2022, 08.21
Posodobljeno: 9. 4. 2022, 13.44
Deli članek:

V delih Slovenije je zadnje dni močno nagajal močan veter, pred njim je klonilo tudi večje število dreves in nekaj streh. Danes je Slovenijo sicer zajela izrazita ohladitev, po državi pa že poročajo o vetrolomu

Svet24
Na območju Bohinjskega jezera je padala sodra.

V nedeljo nas čaka precej jasno dopoldne, popoldne pa lahko nato v notranjosti nastanejo posamezne plohe. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severni veter, so še sporočili pri Arsu, kjer so izdali tudi opozorilo pred močnim vetrom.

Vremenske razmere danes ne bodo nič boljše od tistih v zadnjih dneh, kvečjemu slabše. Uresničile so se napovedi meteorologov pri Agenciji RS za okolje (Arso), da se bo pozno dopoldne s severa čez državo začel premikati pas padavin "z okrepljenim severnim vetrom in izrazito ohladitvijo." Pojavljajo se posamezne nevihte, meja sneženja pa se spušča. Na severu bodo padavine zvečer že ponehale, medtem ko bo na Primorskem popoldne zapihala zmerna do močna burja. Slednja se bo polegla v prvem delu noči, do jutra pa se bo zjasnilo. Jutranje temperature bodo od -1 do 3, v Gornjesavski dolini do -5 stopinj Celzija.

Pri Arsu opozarjajo, da bi lahko danes proti poldnevu ob prehodu hladne fronte predvsem pod Karavankami in ponekod v severovzhodni Sloveniji severni veter presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Sunki burje na Primorskem bodo popoldne in zvečer na izpostavljenih legah dosegli hitrost približno 100 kilometrov na uro. Uprava za zaščito in reševanje medtem že poroča o več dogodkih "večjega obsega" po vsej Sloveniji. Podrobnosti zaenkrat še niso znane. Z več koncev Slovenije poročajo tudi o sodri.

Arso
Pri Arsu opozarjajo, da bo pihal močan veter.

Kje je lomastilo včeraj?

Vetrolom so po podatkih Uprave za zaščito in reševanje včeraj popoldne in ponoči zabeležili predvsem na Koroškem, Štajerskem in Gorenjskem. Malo po 17. uri se je v naselju Brdinje v občini Ravne na Koroškem zaradi močnega vetra drevo podrlo na električni vodnik, zaradi česar je zagorelo. Posredovali so gasilci in dežurni delavci Elektra Celje. V istem obdobju je drevo ogrožalo stanovanjsko hišo v Zgornjem Dupleku, kjer so stvari prav tako v roke vzeli gasilci. Z drevesom, ki je nevarno viselo čez cesto, so imeli malo po 18. uri težave tudi v naselju Njiverce v občini Kidričevo. Medtem je v naselju Pušenci v občini Ormoži odkrilo približno 10 kvadratnih metrov strehe, ki so jo sanirali gasilci. V Radovljici je mimoidoče ogrožal transparent.

Malo pred 20. uro je na Kozjem vrhu v občini Radlje ob Dravi močan veter razkril dele streh gospodarskega in stanovanjskega objekta. Poškodovani strehi so s folijo zasilno prekrili gasilci, ki s sanacijo nadaljujejo danes. Po 22. je nato veter podrl drevo čez cesto v naselju Lokavci v občini Gornja Radgona. Z enako težavo so se srečali na Muškem polju v občini Muta. Nekaj minut po polnoči jo je veter nato zagodel tudi na jugovzhodu Slovenije. Na Križah v občini Novo mesto se je namreč podrlo večje drevo, ki je oviralo promet na lokalni cesti.

V jutranjih urah, malo pred 6. uro, se je nato drevo podrlo še v naselju Spodnje Jezersko v občini Jezersko.