Moskva opozorila

Slovaška v Ukrajino poslala zračni obrambni sistem

G.G.
8. 4. 2022, 21.16
Posodobljeno: 8. 4. 2022, 21.51
Deli članek:

V torek je Češka v Ukrajino poslala tanke, danes je Slovaška vzhodni sosedi podarila zračni obrambni sistem dolgega dosega S-300.

Profimedia
S-300 je sistem zračne obrambe dolgega dosega, razvili so ga v Sovjetski zvezi, uporabljati pa leta 1978.

Če je šlo pri češki pošiljki za prvo pošiljko tankov in oklepnih vozil v Ukrajino, je Slovaška prva država, ki je poslala zračni obrambni sistem. Slovaški minister Edgar Heger, ki je danes obiskal Kijev, je dejal, da verjame, da bo ta obrambni sistem pomagal zaščititi življenja ukrajinskega prebivalstva pred »agresijo Putinovega režima«.

Heger ni pozabil omeniti, da Slovaška s to donacijo »ni postala del oboroženega konflikta«. Zahodne države še vedno zelo pazijo, da se ne bi vpletle neposredno v vojno z Rusijo. Nekateri sicer opozarjajo, da tako obsežna vojaška podpora v praksi že pomeni vpletenost v vojno.

Na Slovaškem so pred dobrima dvema tednoma začeli nameščati nov zračni obrambni sistem Patriot, ki je zamenjal ruskega oziroma sovjetskega S-300. Zato so lahko slednjega zdaj lažje podarili Ukrajincem. S sistemom Patriot bodo v sklopu zveze Nato upravljali nemški in nizozemski vojaki. Sprva bo nameščen na vojaškem letališču Sliač v osrednjem delu Slovaške in bo pomagal braniti vzhodno krilo Natove obrambe.

Moskva je že konec marca posvarila pred pošiljanjem naprednih zračnih obrambnih sistemov Ukrajini in je posvarila, da bi lahko napadla tudi skladišča orožja zahodnih držav.