Naj bo podaljšek doma urejen

Ne pozabite urediti balkona za nove užitke in sprostitev

Mare Koren
9. 4. 2022, 10.11
Deli članek:

Topli pomladni dnevi so nas že zbezali do balkona, ki je prav gotovo poseben kotiček našega stanovanja. Uživanje na svežem zraku, pogled na okolico, zelenje, drevesa, košček vrta tik ob naši kuhinji. Pripravimo ga na pomladna razvajanja.

Dreamstime
Čiščenja se lotite od zgoraj navzdol, tako bo na tla padla vsa umazanija, ki jo boste na koncu le pometli in za konec očistili tla.

Zima je na naše balkone prinesla nekaj umazanije in drugih nečistoč. Če želimo uživati tudi to leto na balkonu, ga moramo v ta namen primerno urediti. Pomislite, kako čudovito je narediti le korak iz stanovanja in popiti jutranjo kavo ali čaj ter uživati v žvrgolenju ptičev. A balkon je lahko prava oaza le, če ga ohranjamo urejenega, pospravljenega in čistega.

Počistite tla, obrišite police

Za čiščenje balkona si vzemite dovolj časa in ne hitite. Naj bo to prijetno opravilo. Najprej očistite vrtno garnituro in jo po potrebi ponovno polakirajte ali osvežite z barvo. Ne pozabite na police in omarice, če jih imate na vrtu. Nato se lotite ograje. Če je kovinska, bo dovolj, da jo obrišete z vlažno krpo, ki ste jo namočili v milnico, in tako odstranite vse nečistoče, ki so se nabrale čez zimo. Leseno ograjo boste najlažje očistili z visokotlačnim čistilcem, stekleno pa obrišite z namenskimi čistili.

Od zgoraj navzdol

Zdaj se lotite še čiščenja sten, luči in ostalega pohištva. Čiščenja se zmeraj lotite pri vrhu in nadaljujte proti tlom, da bo umazanija padala na tla. Za čiščenje boste potrebovali mehko krpo, vedro tople vode z nekaj detergenta in krtačo. Na koncu sledijo še tla. Za začetek umaknite vse stvari, ki krasijo in opremljajo vaš vrt. Tla pometite in glejte, da boste skrbno pometli vse kote in odstranili pajčevine. Če so se nabrali ptičji iztrebki, si nadenite rokavice in uporabite zidarsko lopatko, da jih odstranite. Madeže pomočite z vročo vodo, v katero ste dodali čistilo. Če madež vztraja, ga posujte s sodo bikarbono. Tla nato obrišite z vlažno krpo in vodo, ki ste ji dodali milnico. Če so lesena, jih dobro posušite, nato pa po potrebi premažite z oljem ali drugo primerno zaščito. Ploščice ali kamen obrišite kot običajno.