Zanimivosti

Pametno, praktično, varno: odklepanje na prstni odtis

Oglasno sporočilo
8. 4. 2022, 09.49
Posodobljeno: 19. 4. 2022, 11.26
Deli članek:

Ključavnica na prstni odtis predstavlja enega najnaprednejših dosežkov v svetu pametnih vhodnih vrat oz. domov. Gre za inovacijo, ki združuje tisto najpomembnejše: izjemno praktičnost in tisto, kar v svetu vhodov šteje največ: brezkompromisno varnost.

Tehnologija, ki lajša vsakdan …

Četudi v vsakdanjem pogovoru pogosto slišimo pojme, kot je ključavnica na prstni odtis ali pametna ključavnica, gre pravzaprav za celoten sistem, v katerem se povezujeta čitalec prstnih odtisov ter ključavnica oz. odpiralo. Ko čitalec prepozna prstni odtis, aktivira ključavnico in tako odklene vrata. Ključavnica tako predstavlja mehanski del sistema, za pridevnik “pametna” pa skrbi enota s čitalcem.

Tako kot številni drugi napredni sistemi odklepanja brez ključa, takšna rešitev s številnimi prednostmi klasične ključavnice počasi, a vztrajno odrivajo v zgodovino. Uporabnike navdušujejo predvsem z naslednjimi lastnostmi:

  • Povečajo varnostno zaščito doma.
  • Odpravljajo možnost, da uporabnik pozabi ključ in ostane pred domačimi vhodnimi vrati.
  • Uporaba je hitrejša, enostavnejša in brezskrbnejša kot pri odklepanju s ključem.
  •  Za dodajanje dostopa ni več treba ustvarjati več kopij ključev, temveč nov uporabnik oz. stanovalec zgolj registrira svoj prstni odtis.

Ste vedeli, da je glede na nedavne biometrične študije odčitavanje prstnega odtisa celo natančnejše in stroškovno učinkovitejše od odčitavanja dlani?

Poleg vseh prednosti, naštetih zgoraj, je prstni odtis odličen način identifikacije tudi zato, ker je podvajanje njegovega biometričnega zapisa skoraj nemogoče – ponovi se namreč le enkrat na milijardo!

… in se ne pusti ogoljufati

In če smo se že dotaknili področja goljufij – možnost za te je pri ključavnicah na prstni odtis kar najmanjša. Zakaj? Ko čitalec ključavnice na prstni odtis odčita posebne značilnosti uporabnikovega odtisa, pametni sistem tem značilnostim dodeli koordinate x/y, na podlagi teh pa ustvari predlogo odtisa in jo shrani.

V tej predlogi so nato shranjeni samo podatki o lokacijah posameznih točk, ne pa tudi dejanski posnetek celotnega prstnega odtisa, zaradi česar slednjega ni mogoče poustvariti le na podlagi te shranjene predloge. To pomeni, da je možnost zlorabe odtisa otežena.

Na trgu sicer obstajajo različni tipi čitalcev, in sicer optični, kapacitivni ultrazvočni, pri čemer je zadnja dva tipa najtežje ugnati, saj omogočata 3D zajem odtisa.

Obiskovalcem nevidna tehnična zaščita

3D odčitavo odtisa omogoča tudi kapacitivni čitalnik zadnje generacije, s katerim so opremljena vhodna vrata Inotherm. Njihov čitalec je povezan z elektromotorno ključavnico, ki vrata zaklene vsakič, ko se zaprejo. V Inothermovem primeru je odčitava prstnega odtisa sicer del še veliko naprednejšega sistema, imenovanega Inosmart. Pri ribniškem proizvajalcu aluminijastih vhodnih vrat ga imenujejo pametni sistem za odpiranje, kajti zapiranje oz. zaklepanje poteka samodejno.

Gre za eno najpametnejših rešitev za zaščito vhoda ta hip, ki poleg prepoznave prstnih odtisov omogoča tudi odklepanje s pomočjo pametnega telefona (tehnologija NFC) ter alfanumerične kode.

Celoten sistem je mogoče nadzirati kar prek aplikacije na pametnem telefonu, ki beleži tudi vse poskuse nedovoljenega vstopa, kar pomeni, da lahko vedno preverite, ali je v vaš dom poskušal vstopiti kakšen nepovabljeni gost. Shranjenih bo zadnjih 150 dogodkov, ki jih lahko preverite tudi prek svojega pametnega telefona na daljavo.

Najvišjo raven zaščite do 100 prstnih odtisov, številčnih kod ali pametnih telefonov, ki jih uporabnik lahko shrani, zagotavlja zanesljivo šifriranje podatkov, za praktičnost pa poskrbi tehnologija branja prstnega odtisa pod kotom 360°. Ta namreč zagotavlja nemoteno odčitavo tudi, če uporabnik prst na senzor položi pod nekoliko drugačnim kotom kot običajno.

INOSMART – za pametni vhod po vaši meri

Inothermova pametna rešitev je mnogo več od praktičnega načina odklepanja, ki ne zahteva brskanja za ključi po torbicah in žepih. Življenje namreč lajša tudi s pametnim algoritmom za samostojno učenje, ki prepoznava malenkostne spremembe posameznega prstnega odtisa.

Če se denimo rahlo urežemo v prst, malenkost spremenimo površino prstne blazinice, Inothermova pametna ključavnica takšne spremembe prepozna in si jih zapomni. Tako uporabniku ni treba izvajati ponovne registracije ali skrbeti, da bo zaradi manjše poškodbe prsta ostal pred vrati. Rešitev je še posebej priročna tudi za mlade družine, saj se otroški prsti tekom rasti spreminjajo, Inosmart pa male spremembe prepoznava in tako dobesedno raste skupaj z otroki.

Inotherm prav tako kot prvi na trgu omogoča preverjanje primernosti odtisa za uporabo in vpogled v odčitan odtis. Aplikacija Inosmart namreč omogoča učinkovito analizo primernosti prstnega odtisa za prepoznavo in vpogled v sliko prstnega odtisa, kot jo vidi biometrični senzor.