Hujšamo

Za zajtrk kuhana jajca, pri večerji sočna omleta

T.D.
20. 11. 2021, 16.14
Deli članek:

Že poznate jajčno dieto, s katero lahko izgubite kilograme? Obstaja mnogo različic diete, nekatere imajo celo ekstremne smernice, ki jim je izjemno težko slediti.

Dreamstime
V vseh različicah diet so dovoljene voda in pijače, ki ne vsebujejo kalorij. Priporočen vnos kalorij je odvisen od spola, višine in telesne dejavnosti človeka.

Jajčna dieta ima visoko vsebnost beljakovin in nizko vsebnost ogljikovih hidratov pa tudi malo kalorij. Kot pove že ime, je sestavljena predvsem iz jajc. Obstaja kar nekaj različic te diete, v vsaki pa so jajca glavni vir beljakovin. Ogljikovi hidrati, ki vsebujejo škrob, kot so krompir, riž in kruh, niso dovoljeni. Sladkor in vsi prigrizki, ki vsebujejo sladkor, so prav tako prepovedani. V vseh različicah diet so dovoljene voda in pijače, ki nimajo kalorij. Priporočen vnos kalorij je odvisen od spola, višine in telesne dejavnosti. Jajca so lahko kuhana, pečena ali umešana, vendar ne smejo biti pripravljena na olju ali maslu.

Kako učinkovita je jajčna dieta?

Vse različice jajčne diete so rezultat prehranjevanja z manjšim vnosom kalorij, zato izgubimo telesno težo v razmeroma kratkem časovnem obdobju, poleg tega pa je bogata z beljakovinami, kar dokazano pomaga pri izgubi kilogramov. Jajca so odličen vir beljakovin, vsebujejo pomembne vitamine in minerale, kot so vitamin B12, vitamin D in železo. Čeprav vsebujejo nujna hranila in z njimi izgubljamo kilograme, jajčna dieta ni najboljši način hujšanja za vse. Velikokrat se zgodi, da ljudje po tej dieti pridobijo nazaj ne le izgubljeno težo, ampak še kak kilogram več. Nekateri trpijo tudi zaradi stranskih učinkov diete, kot so recimo utrujenost, zaprtost, slabost, glavoboli in splošno slabo počutje. Mnogi poročajo tudi o slabem zadahu, mišičnih krčih in težavah s prebavo.

Osnovna jajčna dieta

Pri tradicionalni jajčni dieti so dovoljeni tudi drugi viri beljakovin, drugim dietam pa je podobna v visokem deležu beljakovin in nizkem deležu ogljikovih hidratov. Zdrave beljakovine (brez maščob) in ogljikovi hidrati iz zelenjave, kot so ohrovt, brokoli in špinača, so dovoljeni. Sadje je omejeno na največ dva zaužita sadeža na dan. Drugi ogljikovi hidrati, kot so makaroni, kruh, riž in podobno, niso dovoljeni. Primer jedilnika lahko vključuje za zajtrk dve jajci in zelenjavo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, za kosilo beljakovine z zeleno solato ter za večerjo jajca ali druge zdrave beljakovine in zelenjavo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.