Preprosti triki

S škrobom nam trdovratno maščobo in madeže

Mare Koren
20. 11. 2021, 10.04
Deli članek:

Če smo zadnjič pisali o tem, kako zdrav in nepogrešljiv je škrob v kulinariki, vključno z zdrobom, pa tokrat pišemo o njegovih koristih v gospodinjstvu na sploh. Naj povemo, da je odličen nadomestek tudi za določene kozmetične izdelke.

Dreamstime
Koruzni škrob bo odpravil tudi druge težave, ki pestijo vaš dom.

Ja, prav ste prebrali, fin bel prah, ki se iz škatlice vsakič znova, ko jo odpremo, kar pokadi, je skorajda vsestranski. Če ste ga do zdaj uporabljali samo pri kuhanju, boste zdaj z njim odpravili tudi številne druge težave, ki pestijo vaš dom. Preverite, katere zanimive možnosti so še na voljo.

Odstranite odvečno loščilo

Koruzni škrob lahko s pridom uporabite tudi takrat, ko ste se preveč vzneseno lotili čiščenja in nato loščenja tal ali pohištva. Včasih se namreč zgodi, da nanesemo predebel sloj loščila, to pa je lahko spolzko ali pa deluje neprimerno. Da bi odstranili predebel sloj loščila, ga posujte z nekaj koruznega škroba. Ta bo hitro absorbiral odvečno loščilo. Površino nato preprosto pobrišete.

Trdovratni madeži na preprogi

Ste po nesreči po preprogi polili rdeče vino? Je na njej pristal košček sira in pelatov s pice? Kljub temu da gre za trdovratne madeže, ni še nič izgubljeno, saj vas lahko koruzni škrob reši tudi v primeru teh težav. Naj omenimo še, da je izredno koristen pri madežih črnila. Vse, kar morate storiti, je, da škrob pomešate z malce vode, nato pa pasto nanesete na madež. Počakajte, da se posuši, nato posesajte.

Odstranite trdovratno maščobo

Umazanija se povsod hitro nabere. Predvsem trdovratna in nič kaj prizanesljiva pa je maščoba, ki se nabere na kuhinjskih predalih in ploščicah ter napi. Veste, kje se skriva rešitev? V škrobu. Na krpo nasujte nekaj koruznega škroba in ga nanesite na predele, kjer se je nakopičila maščoba. Nato očistite z obilico mlačne vode in detergenta. Tako boste trdovratno maščobo z lahkoto odstranili, kuhinja pa bo spet sijala kot nova.

Zloščite staro srebrnino

Če je srebrnina izgubila sijaj in se je na njej nabral tisti grd, siv odtenek, uporabite ta preprosti trik. Pripravite si preprosto pasto iz koruznega škroba in malce vode. Pasto nanesite na srebrnino in nežno podrgnite. Pri tem lahko uporabite odpisano zobno ščetko. Nato srebrni pribor in preostalo srebrnino operite z mlačno vodo in dobro posušite. Presenečeni boste, saj je učinek boljši kot pri mnogih drugih loščilih.