Obe tableti dveh ameriških farmacevtskih gigantov Merck in Pfizer potencialno predstavljata prelomen korak v boju proti covidu-19, saj študije kažejo, da zmanjšujeta tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem.

Ema je danes sporočila, da Merckove tablete proti covidu-19 še ni odobrila, vendar je "izdala nasvet", tako da se lahko posamezne države članice Evropske unije odločijo, ali jo bodo uporabile v primeru porasta okužb z virusom sars-cov-2.

"Zdravilo, ki trenutno ni odobreno v EU, se lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19," je sporočila Ema.

Agencija je še dodala, da je "ta nasvet izdala v podporo nacionalnim organom, ki se lahko odločijo za morebitno zgodnjo uporabo zdravila pred izdajo dovoljenja za promet, na primer v nujnih primerih v luči porasta okužb in smrti zaradi covida-19 po vsej EU".

Ema je še sporočila, da Merckove tablete proti covidu-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. "Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki (tablete Merck) vplivajo na rast in razvoj plodu," je še sporočila Ema.

Posebej je Ema danes sporočila, da je začela s pregledom Pfizerjeve tablete proti covidu-19 paxlovid, in da bi lahko izdala podoben nasvet.