Zdravje

Kako premagati sladkorno bolezen?

R.T.
9. 11. 2021, 08.11
Posodobljeno: 9. 11. 2021, 08.13
Deli članek:

Letos obeležujemo 100. obletnico izuma inzulina. Od takrat pa do danes se je obravnava oseb s sladkorno boleznijo bistveno spremenila in izboljšala, a ta bolezen v Sloveniji še vedno ostaja najpogostejši razlog, zaradi katerega prebivalci obiščejo zdravnika. Podaljševanje življenjske dobe in staranje prebivalstva pa bo te potrebe še povečalo.

Arhiv
Okrogli miza "Kako premagati sladkorno bolezen?"

Na okrogli mizi z naslovom Kako premagati sladkorno bolezen?, ki jo je ob prihajajočem Svetovnem dnevu sladkorne bolezni organizirala Zveza društev diabetikov Slovenije v sodelovanju z STA, so strokovnjaki opozorili na potencialne izboljšave pri obravnavi oseb s sladkorno boleznijo.

Eno izmed možnih rešitev za boljšo obravnavo oseb s sladkorno boleznijo, je izpostavil Robert Gratton, predsetnik Zveze društev diabetikov Slovenije. Po njegovem bi morali pri nas vzpostaviti register, kjer bi natančno beležili vse podatke o osebah s sladkorno boleznijo. To sta podprla tudi prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki UKC in prof. dr. Andrej Janež, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na UKC Ljubljana. Kot sta dejala, bi uvedba registra pomenil, da imajo zdravniki vedno dostopne podatke kaj se dogaja z osebami s sladkorno boleznijo, kakšna je pojavnost zapletov ter kolikšna je stroškovna učinkovitost terapije.

Ob tem je prof. dr. Janež sicer izpostavil, da je obravnava oseb s sladkorno boleznijo pri nas dobra, a je ob tem izpostavil problem pri razvrščanju novih zdravil na listo, kjer da potekajo zahtevna pogajanja z zavarovalnico: »Ko je zdravilo v fazi registracijskih postopkov, je lahko zelo hitro v Sloveniji. Tukaj smo potem mi usklajen tim – stroka, bolniki, zveze, društva – da skupaj aktivno apeliramo, prepričamo zavarovalnico, da tudi našim osebam s sladkorno boleznijo, čim hitreje ponudimo nek nov produkt ali pa zdravilo. V zadnjih letih smo kar dobro sledili temu, je pa res da je za določene terapevtske skupine bila zavarovalnica zelo restrikrivna pri tipu 2, kajti gre za široko skupino oseb s sladkorno boleznijo, kjer potem vedno iščeš neko stroškovno učinkovitost, varnost in tehtaš, za katere posamezne bolnike ima določena terapija take benefite, da se jih splača uvesti.« Kot je še poudaril, si želijo, da so vedno na voljo najnovejša zdravila in medicinski pripomočki, saj ima le tako lahko zdravnik možnost, da izbere zdravilo glede na osebo, ki jo zdravi.

Sicer pa so se vsi udeleženci okrogle mize strinjali, da je sodelovanje različnih deležnikov izredno pomembno. Ob tem je Mojca Gobec, vodja Sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na Ministrstvu za zdravje, dejala, da lahko le na tak način uspešno obvladujemo sladkorno bolezen. Po njenem »lahko z informacijami, znanjem in veščinami, ki so dostopne tudi najbolj ranljivim skupinam prebivalstva, sladkorno bolezen tipa 2 preprečimo, oziroma jo zgodaj odkrijemo in s tem zmanjšamo zaplete in umrljivost.«