Revma

S češnjami in česnom nad togost telesa in bolečine

T.D.
7. 11. 2021, 18.28
Deli članek:

Revmatične težave so pogost spremljevalec starejših ljudi, nekatere oblike revmatičnih obolenj prizadenejo kar do 80 odstotkov te populacije.

Dreamstime
Koprivni listi pomirjajo boleče sklepe in mišice.

Številne raziskave potrjujejo, da prekomerna telesna teža, pomanjkanje vitaminov in sestava hrane, ki jo uživamo, vplivajo predvsem na potek protina, artroze in osteoporoze. Prehrana z malo kalcija in vitamina D ter pitje večjih količin alkoholnih pijač na primer povečata tveganje za nastanek osteoporoze. Za revmatike je ključno, da zaužijete zadostno količino antioksidantov: vitaminov E in C ter koencima Q10. Ob tem povečajte vnos sadja in zelenjave, izogibajte se le stročnicam (soja, grah, fižol, leča) in špinači, ker vsebujejo večje količine purina. Zmanjšajte tudi vnos mesa, salam, slanine in surovega masla ter se izogibajte sladkorju in alkoholu. Alkoholne in sladke pijače nadomestite z vodo in pazite, da zaužijete več kot 2 litra tekočine na dan. 

DOMAČE ZDRAVILO: KOPRIVE

V ljudski modrosti Če padeš v koprive, vsaj revme ne boš imel je več resnice, kot bi si morda kdo mislil. Koprive pomagajo omiliti bolečine v sklepih, že stari Rimljani so si prav z njimi pomagali pri revmatičnih obolenjih, starogrški misleci pa so koprivo častili kot eno najbolj zdravilnih rastlin, ki naj bi varovala telo pred različnimi obolenji vse leto. Revmatikom se tako priporoča pitje soka ali čaja iz kopriv, saj koprivni listi spodbujajo izločanje strupov iz telesa, pomagajo pri zniževanju krvnega pritiska ter pomirjajo boleče sklepe in mišice.

POMAGAJO ČEŠNJE

Proti težavam, ki jih prinaša revma, si lahko pomagate tudi s češnjami. Vsakodnevno pitje dveh decilitrov soka iz češenj namreč znanstveno dokazano pomaga lajšati bolečine revmatikov. Zlasti črne češnje so bogat vir antocianidinov, ki poskrbijo za protivnetno delovanje. Češnje znižujejo sečno kislino ter tako blažijo revmo in putiko. S češnjevimi koščicami pa si lahko napolnite blazine, ki ogrete pomagajo pri lajšanju bolečin v mišicah, sklepih in kosteh – toplota namreč sprošča mišice in izboljšuje prožnost tkiva. Boleča mesta segrevajte od 15 do 20 minut.